Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Το σύνδροµο «Mobbing» ήρθε στο Δήμο Σπάτων Αρτέμιδος



«κακόβουλη συμπεριφορά ατόμου/ομάδας ατόμων στον εργασιακό χώρο εναντίον τρίτου»

Ο όρος mobbing προέρχεται από την αγγλική λέξη mob που σημαίνει επιτίθεμαι, περικυκλώνω, ενοχλώ και εκφράζει

σήμερα τη συστηματική ψυχολογική επίθεση και στρατηγική περιθωριοποίησης που δέχονται στο εργασιακό περιβάλλον, από τους ιεραρχικά ανωτέρους ή και τους συναδέλφους οι ¨ανεπιθύμητοι¨, για διάφορους λόγους, εργαζόμενοι.



Το σύνδρομο mobbing ορίζεται ως «η άσκηση, στο πλαίσιο των σχέσεων µεταξύ συναδέλφων ή µεταξύ ανωτέρου και κατωτέρου στην ιεραρχία, µιας συστηματικής και διαρκούς επίθεσης σε βάρος ενός προκαθορισμένου θύματος προκειμένου να ωθηθεί στο να εγκαταλείψει τη θέση εργασίας του».









Επίσης: Το σύνδρομο mobbing ορίζεται ως «κατ' επανάληψη υβριστική συµπεριφορά, εντός ή εκτός του χώρου εργασίας που εκδηλώνεται ειδικότερα µε ενέργειες, λόγια, εκφοβισμούς, πράξεις, τρόπους οργάνωσης της εργασίας που έχουν χαρακτήρα ή σκοπό να προσβάλλουν την προσωπικότητα, την αξιοπρέπεια ή τη σωματική ή ψυχική ακεραιότητα του εργαζομένου κατά την εκτέλεση της εργασίας του, να θέσουν σε κίνδυνο τη θέση απασχόλησής του ή να δηµιουργήσουν εχθρικό, εκφοβιστικό, υποτιμητικό, ταπεινωτικό ή προσβλητικό εργασιακό περιβάλλον».



Ακόμη εκφράζει τη δολιότητα που αναπτύσσεται µεταξύ συναδέλφων και αποσκοπεί στην εξάλειψη των ανταγωνιστών, µέσα από µια συνεχή αντισυναδελφική συμπεριφορά.



Το σύνδρομο mobbing είναι το πλαίσιο για επανειλημμένες ψυχολογικές ή άλλου τύπου και βαθμού επιθέσεις που περιλαμβάνουν διαρκείς και αδικαιολόγητες επικρίσεις και συκοφαντίες, καθώς και για ενέργειες που θα µπορούσαν να θίξουν την επαγγελματική και κοινωνική εικόνα του θύματος στο πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων.



Ο «δράστης» είναι µια προσωπικότητα που ικανοποιείται «πληγώνοντας» τους συνανθρώπους του και αναπτύσσει την αυτοεκτίμησή του, µεταφέροντας στους άλλους τον «πόνο» που αδυνατεί να αισθανθεί, αλλά και τις εσωτερικές του αντιθέσεις που αρνείται να επεξεργαστεί.



Αν δε σταµατήσει άμεσα η παρενόχληση, δεν ερευνηθούν οι αιτίες που την προκάλεσαν στον εργασιακό χώρο και δε ληφθούν τα κατάλληλα µέτρα, υπάρχει ο κίνδυνος τα προβλήματα να γίνουν μεγάλα σε ότι αφορά την αποδοτικότητα του εργαζομένου.



Το mobbing οδηγεί σε ασθένειες που σχετίζονται µε το εργασιακό άγχος και συνιστούν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία, καθώς υφίσταται σαφής σχέση µεταξύ αφ' ενός της ηθικής παρενόχλησης και αφ' ετέρου του άγχους και της εργασίας µε υψηλό βαθμό έντασης, αυξημένο ανταγωνισμό και µειωµένη αίσθηση εργασιακής ασφάλειας.



Σημαντικό είναι να διευρυνθεί και να καταστεί σαφής η ευθύνη των εργοδοτών όσον αφορά την καταβολή συστηματικών προσπαθειών για την υγεία και την ασφάλεια στο χώρο εργασίας µε σκοπό την επίτευξη ενός ικανοποιητικού εργασιακού περιβάλλοντος.



Η προληπτική δράση στον τοµέα του εργασιακού περιβάλλοντος πρέπει να αποβλέπει µεταξύ άλλων και στην καταπολέμηση της παρενόχλησης στους χώρους εργασίας, λαµβάνοντας υπ' όψη τόσο την ηθική όσο και τη νομική διάσταση του θέματος.



Ο σχεδιασμός για την πρόληψη και την προστασία των εργαζόμενων πρέπει να στοχεύει το εργασιακό περιβάλλον, µε βασική συντεταγμένη την προσαρμογή της εργασίας στις ανθρώπινες άξιες, ικανότητες και δυνατότητες.



ΚΑΛΑΜΠΟΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ



ΜΕΛΟΣ ΔΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΔΗΜΟΥ ΣΠΑΤΩΝ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ











from anatakti.gr http://ift.tt/1HYmghJ

via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου