Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

Ευαισθησία στα καλλυντικά: Τι φταίει;

Ευαισθησία στα καλλυντικά: Τι φταίει;
Λένα Ιωαννίδου
Αγοράζουμε μια καινούργια κρέμα, τη φοράμε, και, το ίδιο βράδυ, ή και εβδομάδες μετά, διαπιστώνουμε με πανικό ότι η επιδερμίδα μας «κάτι έχει πάθει». Έχει γίνει ευαίσθητη,
εμφανίζει ξαφνικά σημάδια ξηρότητας, τραχιά υφή, κοκκινίλες, μικροσκοπικά σπυράκια, ακόμα και ακμή! Τι συμβαίνει; Είναι η κρέμα που χρησιμοποιήσαμε; Πώς μπορούμε να ανακαλύψουμε τον «ένοχο»;

Οι δερματολόγοι και οι αισθητικοί συναντούν με ανησυχητική συχνότητα γυναίκες που έχουν-ή νομίζουν ότι έχουν- ευαίσθητη επιδερμίδα, τόσο που πιστεύουν ότι η ευαισθησία έχει πάψει πλέον να είναι απλό σύμπτωμα αλλά μετατρέπεται σταδιακά σε «πάθηση». Το επιβεβαιώνει μια πρόσφατη μελέτη της Διεθνούς Δερματολογικής Εταιρίας, όπου το 44% από τις 994 γυναίκες που συμμετείχαν δήλωσαν ότι έχουν ευαίσθητη έως και πολύ ευαίσθητη επιδερμίδα. Από αυτές, οι περισσότερες είχαν ξηρή ή μικτή επιδερμίδα, ανοιχτό φωτότυπο, εύθραυστα αιμοφόρα αγγεία και δέρμα με υψηλή αντιδραστικότητα τόσο σε περιβαλλοντικούς παράγοντες όσο και σε καλλυντικά.



//
Έχετε πράγματι ευαίσθητη επιδερμίδα;
Η κλινική εικόνα για την ευαισθησία περιλαμβάνει αφυδάτωση, ανομοιομορφία υφής και χρωματικού τόνου, αίσθημα καύσου, τσίμπημα, τράβηγμα, ερυθρότητα, εξάψεις, ξεφλούδισμα και δυσανεξία της επιδερμίδας στον αέρα, το ψύχος και τη ζέστη. Οι δερματολόγοι πάντως πιστεύουν ότι εάν κατά τη διάγνωση αποκλειστούν ορισμένα προβλήματα υγείας (ορμονικές διαταραχές, λήψη φαρμακευτικής αγωγής) και δερματικές παθήσεις (ροδόχρους ακμή, έκζεμα, αλλεργία κλπ), τότε ο «ένοχος» για την ευαισθητοποίηση της επιδερμίδας είμαστε εμείς και οι επιλογές μας.

Για παράδειγμα, μια κανονική επιδερμίδα γίνεται σταδιακά ευαίσθητη λόγω της «κακομεταχείρισής» της εκ μέρους μας, με επιθετικά peelings και ακατάλληλα καλλυντικά.

Από την άλλη, όπως τονίζουν οι ειδικοί, τα συστατικά των καλλυντικών ενοχοποιούνται αρκετά συχνά για την παροδική ευτυχώς ευαισθητοποίηση της επιδερμίδας: η εφαρμογή ενός καινούργιου προϊόντος, ή ο συνδυασμός του με τα υπόλοιπα προϊόντα που χρησιμοποιούμε, μπορεί να προκαλέσει μια ξαφνική δερματική αντίδραση, ανεξάρτητα από την ποιότητα της σύνθεσης ή των συστατικών της.

Τι μπορεί να συμβαίνει:
  • Η επιδερμίδα σας είναι εκ φύσεως υπερευαίσθητη ή δυσανεκτική και αντιδρά στην πληθώρα των δραστικών συστατικών που περιέχουν οι καλλυντικές συνθέσεις που χρησιμοποιείτε.
  • Η φόρμουλα του προϊόντος περιέχει ευαισθητοποιά συστατικά –συνήθως άρωμα ή οινόπνευμα- που ερεθίζουν την επιδερμίδα.
  • Κάποιο από τα συστατικά της φόρμουλας σας προκαλεί αλλεργική αντίδραση. Αυτό δεν σημαίνει ότι το προϊόν είναι κακό, απλώς η συγκεκριμένη σύνθεση δεν ενδείκνυται για την επιδερμίδα σας.
  • Χρησιμοποιείτε προϊόντα που δεν είναι σχεδιασμένα για τον τύπο της επιδερμίδας σας.
  • Χρησιμοποιείτε ταυτόχρονα, καλλυντικά με ενεργά συστατικά που προσφέρουν παρόμοια δράση, στην προσπάθειά σας να επιτύχετε γρήγορα και πιο ορατά αποτελέσματα. Όμως, αν για παράδειγμα, εφαρμόζετε διαδοχικά, ένα απολεπιστικό προϊόν με ΑΗΑ σε υψηλή συγκέντρωση, ένα serum με καθαρή βιταμίνη C και μια αντιγηραντική σύνθεση με ρετινόλη για φωτεινότητα, λείανση των ρυτίδων, υπάρχει περίπτωση η επιδερμίδα σας να αποκτήσει, όχι τη νεανική όψη που περιμένατε, αλλά ευαισθησία -ενώ δεν αντιμετωπίζατε ποτέ παρόμοιο πρόβλημα!
Εντοπίστε τον ένοχο
  • Ανεξάρτητα από τη μορφή της δερματικής αντίδρασης, το σημαντικό είναι να αναζητήσετε άμεσα την πιθανή αιτία που την προκάλεσε. Φυσικά, αν τα συμπτώματα είναι σοβαρά (πόνος, πρησμένα μάτια, έντονο κάψιμο) θα πρέπει, το συντομότερο δυνατόν, να συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας.
  • Ελέγξτε μήπως το καινούργιο προϊόν που αγοράσατε περιέχει ουσίες που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των αλλεργιογόνων (κυρίως αρώματα και συντηρητικά). Επειδή αυτή η έρευνα δεν είναι πάντα εύκολη αν δεν διαθέτετε ειδικές γνώσεις, θα σας συμβουλεύαμε να αποφεύγετε για σιγουριά, κάποια πολυδιαφημισμένα «θαυματουργά» καλλυντικά άγνωστης προέλευσης και να επιλέγετε προϊόντα από γνωστές και αξιόπιστες μάρκες που κυκλοφορούν στα καταστήματα καλλυντικών, στο φαρμακείο αλλά και στο σούπερ μάρκετ. Οι συνθέσεις τους περιέχουν συστατικά προσεκτικά επιλεγμένα, είναι δερματολογικά ελεγμένες και έχουν υποβληθεί σε πολλαπλά κλινικά τεστ, γεγονός που περιορίζει σημαντικά την πιθανότητα να σας προκαλέσουν δερματικές αντιδράσεις.
  • Σιγουρευτείτε ότι τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε είναι κατάλληλα για τον δικό σας τύπο επιδερμίδας. Για παράδειγμα, αν δοκιμάσατε μια ενυδατική κρέμα σχεδιασμένη για ξηρές επιδερμίδες ενώ η δική σας είναι λιπαρή, είναι πολύ πιθανό τα σπυράκια που εμφανίστηκαν ξαφνικά να οφείλονται στην πλούσια σύνθεσή της. Αλλά και μια τονωτική λοσιόν με οινόπνευμα που προσθέσατε στο καθημερινό σας πρόγραμμα περιποίησης γιατί νομίζετε ότι σας αναζωογονεί, δεν θα αρέσει καθόλου στην ξηρή επιδερμίδα σας, γι αυτό μην παραξενευτείτε αν αρχίζει να ξεφλουδίζει…
  • Αν έχετε ούτως ή άλλως, υπερευαίσθητη επιδερμίδα, ίσως η αντιρυτιδική κρέμα που αγοράσατε να περιέχει δραστικά συστατικά σε υψηλότερη συγκέντρωση (π.χ. ρετινόλη) από αυτή που μπορεί να ανεχτεί. Αναζητήστε δερμοκαλλυντικά με δραστικά συστατικά ενσωματωμένα όμως σε φόρμουλες ειδικά σχεδιασμένες για τις ευαίσθητες επιδερμίδες.
  • Ελέγξτε πόσα προϊόντα χρησιμοποιείτε στη ρουτίνα περιποίησης που ακολουθείτε καθημερινά, σε τι ποσότητα και με ποια συχνότητα. Η ταυτόχρονη «συνύπαρξη» πολλών δραστικών συστατικών δεν είναι πάντα ευχάριστη για την επιδερμίδα. Δοκιμάστε να «μοιράσετε» διαφορετικά τα καλλυντικά σας (άλλο δραστικό συστατικό το πρωί και άλλο το βράδυ), να αφαιρέσετε εντελώς κάποιο προϊόν- ή να το αντικαταστήσετε με ένα άλλο ηπιότερο-, να χρησιμοποιείτε μικρότερη ποσότητα ή να περιορίσετε τη χρήση τους σε μία, αντί για δύο φορές την ημέρα . Ίσως με τις μικρές αυτές διορθωτικές κινήσεις να καταφέρετε να ηρεμήσετε την επιδερμίδα σας.
  • Έχετε τέλος κατά νου, ότι έστω κι αν η δυσανεξία της επιδερμίδας σας παρουσιάστηκε μόλις αρχίσατε να φοράτε ένα καινούργιο προϊόν, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αυτό την προκάλεσε. Σκεφτείτε: σε μια μαγειρική συνταγή η προσθήκη ενός και μόνο υλικού μπορεί να βελτιώσει, αλλά και να αλλοιώσει τη γεύση του φαγητού. Το ίδιο συμβαίνει και με τα καλλυντικά: ένα νέο προϊόν που προστίθεται στην ρουτίνα της περιποίησης, μπορεί με τα συστατικά του να δράσει συνεργιστικά με υπόλοιπα προϊόντα που χρησιμοποιείτε και να μεγιστοποιήσει τα οφέλη τους. Μπορεί όμως και να πυροδοτήσει αναπάντεχες αντιδράσεις, κάνοντας την επιδερμίδα σας ευαίσθητη σε συστατικά με τα οποία ποτέ μέχρι τώρα δεν είχε πρόβλημα!

Skingurus say: Η ευαισθησία στα καλλυντικά δεν είναι… ανίατη ασθένεια. Δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεστε, να πάψετε να περιποιείστε την επιδερμίδα σας ή να καταδικάσετε ένα προϊόν –ακόμα και μια ολόκληρη μάρκα- γιατί «σας έκανε αλλεργία». Οι ξαφνικές δερματικές αντιδράσεις είναι σίγουρα ενοχλητικές, όμως θα υποχωρήσουν αμέσως μόλις πάψει να υφίσταται η αιτία που τις προκάλεσε, μόλις δηλαδή κατορθώσετε να ανακαλύψετε τον «ένοχο» και τον απομακρύνετε. Αν τέλος η επιδερμίδα σας είναι ευαίσθητη, προστατέψτε την και βοηθήστε την «να πάρει δυνάμεις», όχι στερώντας της την καλλυντική φροντίδα που έχει απόλυτη ανάγκη, απλά επιλέγοντας τη σωστή. 



from anatakti.gr http://ift.tt/1i1vCCh
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου