Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Οι 97 «χρυσοί» υπάλληλοι στα χρόνια του Μνημονίου

Η κραυγαλέα περίπτωση του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας - Από το 2009 έως το 2012 δεν εφαρμόστηκε καμία περικοπή
Αλλά και όταν η διοίκηση θυμήθηκε να τις εφαρμόσει κατάφερε με αλγόριθμο να δώσει αυξήσεις.
Καταβολή 15 μισθών έως και 7.000 ευρώ, οικογενειακά επιδόματα ίσα με τον πάλε ποτέ κατώτατο μισθό, πλήθος οικονομικών παροχών μέχρι και ημερήσιο επίδομα σίτισης κυλικείου λάμβαναν τα golden boys του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) στα πέτρινα, για τους υπόλοιπους Έλληνες, χρόνια του ισοπεδωτικού μνημονίου. Μια εκατοντάδα προνομιούχων δημοσίων υπαλλήλων, με την ευρύτερη έννοια του όρου, στους οποίους όχι μόνο δεν περικόπηκαν οι αποδοχές τη στιγμή που πετσοκόβονταν οι μισθοί στο Δημόσιο, αλλά πήραν από πάνω και αύξηση αφού η διοίκηση του συγκεκριμένου οργανισμού αρνούνταν πεισματικά να εφαρμόσει τους σχετικούς νόμους για τριάμισι χρόνια! Το κερασάκι στην τούρτα αυτής της ενδιαφέρουσας ιστορίας είναι οι κακουργηματικές ποινικές διώξεις που ασκήθηκαν στους υπεύθυνους του μνημονιακού πάρτυ, με τον προϊστάμενο υπουργό Γιώργο Σταθάκη να διαβεβαιώνει, παρ' όλα αυτά, ότι δεν ζημιώθηκε το Δημόσιο.



//
Ειδικότερα, ο εργασιακός παράδεισος του ΟΒΙ, που κατοχυρώνει και εκδίδει άδειες ευρεσιτεχνίας, αποκαλύφθηκε ύστερα από εμπιστευτική έκθεση-φωτιά του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αναφορικά με την εφαρμογή της εισοδηματικής πολιτικής την τριετία 2010-2013 στον οργανισμό, που υπάγεται στην αρμοδιότητα της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας με τον υπουργό Οικονομίας να διορίζει το διοικητικό συμβούλιο του. Ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής διαβίβασε την εμπιστευτική έκθεση ελέγχου στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και ο εισαγγελέας Ιωάννης Σέβης διενήργησε προκαταρκτική εξέταση. Το περασμένο καλοκαίρι η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου άσκησε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά της διοίκησης του οργανισμούκ για το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία κατά του Δημοσίου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση με αποτέλεσμα να προκληθεί ζημία περίπου 4,5 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων, στον συγκεκριμένο φορέα των 97 εργαζομένων δεν εφαρμόστηκε, όπως όφειλε και αναφέρεται σχετικά, καμία διάταξη των μνημονιακών νόμων που ψηφίστηκαν τις χρονιές 2010, 2011 και 2012 και προέβλεπαν περικοπές αποδοχών, αναζητώντας τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά αναδρομικά από 1ης/1ου/2010. Ειδικότερα, δεν μειώθηκαν οι μισθοί κατά συνολικά 10% το 2010 και αφετέρου συνεχιζόταν στο ακέραιο η καταβολή των επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας, παρά τη δραστική μείωσή του σε όλο τον δημόσιο τομέα. Επιπλέον, δεν έγινε μείωση των αποζημιώσεων των μελών του διοικητικού συμβουλίου κατά 50%, ενώ για το 2011 δεν εφαρμόστηκε ο περιορισμός του ανώτατου ορίου μηνιαίων αποδοχών των 4.000 ευρώ, καθώς και ο περιορισμός της μη υπέρβασης των αποδοχών γενικού γραμματέα υπουργείου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο μισθός του γενικού διευθυντή του οργανισμού ήταν της τάξης των 7.076,20 ευρώ, εκ των οποίων 643,29 αναλογούσαν στο χορηγούμενο επίδομα γάμου. Τα επιδόματα καταβάλλονταν σε όλες τις κατηγορίες των εργαζομένων, με το οικογενειακό επίδομα να ανέρχεται στο 10% επί του βασικού μισθού και επιπλέον 5% για κάθε παιδί. Η λίστα των επιδομάτων περιελάμβανε επίδομα διαχειριστικών λαθών για όσους διαχειρίζονταν χρήματα και πρόσθετη αμοιβή αποτελεσματικότητας, κατ' έτος, η οποία ισοδυναμούσε με τις τακτικές αποδοχές του μηνός Δεκεμβρίου κάθε χρόνου και καταβαλλόταν στο τέλος του Φεβρουαρίου του επόμενου έτους. Οσο για το επίδομα βρεφονηπιακού-παιδικού σταθμού των 300 ευρώ κάθε μήνα, δίνονταν σε κάθε γονέα τέκνου ηλικίας έως 6 ετών. Στην περίπτωση δε που το παιδί φυλασσόταν στο σπίτι, το επίδομα αυτό καταβάλλονταν μεικτό στη μηνιαία μισθοδοσία του εργαζομένου. Το ύψος του επιδόματος κατασκήνωσης ήταν 600 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο ενώ χορηγούνταν και επίδομα ισολογισμού. Οι λοιπές παροχές των εργαζομένων αφορούσαν σε ομαδικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο ενώ, όπως σημειώνουν οι ελεγκτές, «κάθε εργαζόμενος για κάθε ημέρα που παρέχει υπηρεσίες του εντός του κτιρίου του ΟΒΙ, δικαιούται έκπτωσης ποσού 3 ευρώ επί της ημερήσιας κατανάλωσης ειδών σίτισης από το κυλικείο εντός του κτιρίου».

Οι συστάσεις του υπουργείου Οικονομικών προς τον ΟΒΙ για συμμόρφωση στην εισοδηματική πολιτική έπεσαν στο κενό αφού η διοίκηση του οργανισμού θεωρούσε ότι δεν εμπίπτει στις μνημονιακές διατάξεις και όχι μόνο δεν έγιναν μειώσεις αλλά αντίθετα αυξήθηκαν οι συνολικές αποδοχές, με το κόστος των πάσης φύσεως αμοιβών και εξόδων προσωπικού να αυξάνεται από το 2009 μέχρι το 2012 κατά 4,49%. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Ιανουάριο του 2010 οι μηνιαίες αποδοχές του αναπληρωτή γενικού διευθυντή του οργανισμού ήταν 6.189,33 ευρώ, ενώ τον Αύγουστο του 2013 ανήλθαν σε 6.369,70 ευρώ. Ο διευθυντής λάμβανε 5.167,16 ευρώ το 2010 και 3 χρόνια αργότερα 5.282,70 ευρώ. Αντίστοιχα οι μνημονιακοί μισθοί του προϊσταμένου ήταν της τάξης των 4.193,26 ευρώ και υπαλλήλων του φορέα 2.597,18 ευρώ. Μάταια από το καλοκαίρι του 2011 η 22η Διεύθυνση Μισθολογίου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους με έγγραφό της προς το αρμόδιο υπουργείο τόνιζε: «Ο ΟΒΙ αποτελεί ΝΠΙΔ, που ανήκει στο κράτος, καθόσον τελεί υπό την εποπτεία και τον έλεγχο του υπουργείου σας. Αυτό άλλωστε προκύπτει και από το γεγονός ότι το διοικητικό συμβούλιο του ΟΒΙ διορίζεται με απόφαση του εποπτεύοντος υπουργού και από το γεγονός ότι σκοπός του ΟΒΙ είναι η συμβολή στην τεχνολογική και βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας, κατεξοχήν σκοπός δημοσίου συμφέροντος».

Το πλέον εντυπωσιακό είναι πως όταν η διοίκηση του οργανισμού αναγκάστηκε στην εφαρμογή των εκ του νόμου περικοπών στα τέλη του 2012, εφάρμοσε μαθηματικό τύπο, που τελικά αντί να μειώσει τους μισθούς έδωσε αύξηση στους εργαζομένους! Αφοπλιστική είναι η επισήμανση των ελεγκτών του υπουργείου Οικονομικών. «Ο ανωτέρω υπολογισμός αποδοχών είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των μηνιαίων αποδοχών του προσωπικού του ΟΒΙ τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του έτους 2012 σε σχέση με τις αποδοχές που έλαβαν κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του ίδιου έτους», όπως και κατά τους πρώτους μήνες του 2013 όταν καταβλήθηκαν αναδρομικά στους εργαζομένους!

Σε κάθε περίπτωση πάντως και απαντώντας σε πρόσφατη σχετική ερώτηση του βουλευτή Β΄ Αθήνας του Ποταμιού, Γιώργου Αμυρά, ο κ. Σταθάκης αναφέρει ότι «ήδη από το 2012 οι μισθοί των εργαζομένων έχουν περικοπεί κατά 25%», βάσει των μνημονιακών νόμων και «πέραν του συγκεκριμένου ποσοστού ενεργοποιείται αναστολή περικοπής και άρα δεν μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη μείωση». Διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι «οι μισθοί στον ΟΒΙ θα προσαρμοστούν σε όσα προβλέπει το Ενιαίο Μισθολόγιο», το υπουργείο αναμένει τις τελεσίδικες αποφάσεις των δικαστηρίων, στα οποία έχουν προσφύγει οι εργαζόμενοι του οργανισμού.


from anatakti.gr http://ift.tt/1XuuC9F
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου