Κύριε Δήμαρχε κύριε Πρόεδρε του Δ.Σ.
Αγαπητοί συνάδελφοι κυρίες και κύριοι
Ευχαριστώ. Με τιμή
ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΟΥΝΤΑΣ
Δημοτικός σύμβουλος Σπάτων Αρτέμιδος
Αγαπητοί συνάδελφοι κυρίες και κύριοι
Σήμερα συζητάμε το μείζον θέμα του βιολογικού καθαρισμού (Κ.Ε.Λ). Είναι κομβικό θέμα της αντιπαράθεσης των υποψηφίων δημοτικών συνδυασμών σε κάθε προεκλογική περίοδο. Εμείς πάγια επιδιώκουμε να μην κατασκευαστεί και εγκατασταθεί στα διοικητικά μας
όρια στη θέση «Πλατύ Χωράφι» και βεβαίως να μην εκβάλλει τα επεξεργασμένα λύματα στα διοικητικά μας όρια ανοιχτά του Αγίου Νικολάου.Δεν μπορούμε, ωστόσο, να πούμε ότι μας δόθηκε δυνατότητα να το συζητήσουμε και να διαπραγματευτούμε στα ίσα με την κεντρική εξουσία. Οι εξελίξεις ήταν αστραπιαίες και επιτακτικές. Πριν μία εβδομάδα κλήθηκε ο Δήμαρχός μας σε σύσκεψη με το μισό υπουργικό συμβούλιο, την Περιφερειάρχη Αττικής, τους δημάρχους του Πειραιά ευρύτερα και τον εκπρόσωπο της ΕΥΔΑΠ. Εκεί μας ανακοίνωσαν ότι στο τέλος του 2015 εκπνέει η προθεσμία που μας είχε χορηγήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την κατασκευή του συγκεκριμένου έργου και ότι από 1-1-2016 αρχίζουν τα πρόστιμα. Συνεπώς δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να μην παρασχεθεί η συναίνεση των Δημοτικών Συμβουλίων Ραφήνας - Πικερμίου και Σπάτων – Αρτέμιδος για την κατασκευή του ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι εδώ και τώρα!
Και όλοι μας διερωτώμαστε: έπρεπε να περάσουν δεκαπέντε χρόνια για να φτάσουμε σε αυτό το τελεσίγραφο; Βεβαίως αυτή την προχειρότητα του κράτους, την ανοργανωσιά και την έλλειψη κεντρικού ορθολογικού σχεδιασμού πληρώνουμε. Ωστόσο, στο προκείμενο, το τελεσίγραφο είναι ασφυκτικό: ή δέχεστε τη λύση του ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι, λύση την οποία εδώ και 15 χρόνια σας ορίζουμε ή τα πρόστιμα έρχονται στο κράτος από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή ακόμα χειρότερα και προς τους Δήμους. Με απλά λόγια μας βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό και μας λένε ή δέχεστε ή σας τελειώνουμε.
Παρενθετικά αναφέρω ότι μέσα σε αυτά τα 15 έτη κάθε τρεις και λίγο μας βγάζουν και από ένα νέο δεδομένο, π.χ. α) δε συμφέρει οικονομικά β) δεν το χωράει η Ψυτάλλεια γ) δε θέλουν οι Δήμοι του Πειραιά, Δραπετσώνας κλπ. τα δικά μας λύματα στην περιοχή τους δ) ναι μεν τεχνικά γίνεται να μεταφερθούν τα λύματά μας στην Ψυτάλλεια, και μπορούν να επεξεργαστούν ογκομετρικά στο ΚΕΛ Ψυτάλλειας, αλλά η βιολογική ρύπανση και το άζωτο είναι σε οριακές τιμές και δεν μπορούν να επιβαρυνθούν περισσότερο. Γιατί δε μας εξηγείτε όμως πώς αν τα επεξεργασμένα λύματα εκβάλλουν στη θάλασσά μας θα είναι καθαρό νερό και αν πάνε στην Ψυτάλλεια θα είναι μολυσμένο και ρυπογόνο;
Ήμαρτον! Αρκετά.
Σας παρακαλούμε, έστω και τώρα ακούστε μας. Ακούστε και τον δικό μας λόγο. Έχουμε και εμείς προτάσεις για να γίνει αυτό το απολύτως αναγκαίο και χρήσιμο έργο που πραγματικά έχει καθυστερήσει πάρα πολύ.
Πρώτη πρόταση: Α) Ναι στο έργο (βιολογικός καθαρισμός) αλλά όχι το ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι. Συγκεκριμένα: Εδώ και 15 έτη προσπαθούμε με ό,τι στοιχεία έχουμε συγκεντρώσει να σας πείσουμε ότι η Ψυτάλλεια είναι και περιβαλλοντικά και οικονομικά προτιμότερη λύση.
Εσείς συνεχίζετε όμως να επιμένετε.
Σας προτείνουμε δεύτερη λύση. Β) Ναι το εργοστάσιο (Κ.Ε.Λ.) στο Πλατύ Χωράφι κλειστού τύπου αλλά τα επεξεργασθέντα λύματα να τα δεχθεί η Ψυτάλλεια ως καθαρό νερό, όπως μας διαβεβαιώνουν ότι θα είναι μετά την επεξεργασία, και φυσικά εφόσον το δίκτυο που έχει κατασκευαστεί έως και τον Σταυρό Αγίας Παρασκευής έχει προδιαγραφές να καλύψει 5.500.000 κόσμο, δηλαδή όλο το Λεκανοπέδιο Αττικής. Προφανώς, λοιπόν, έχει τη δυνατότητα να δεχθεί και τις παροχές από Σπάτα-Αρτέμιδα, Πικέρμι-Ραφήνα.
Συνεχίζουμε και προτείνουμε:
Γ) Λύση: Αντί να γίνει το Κ.Ε.Λ. στο Πλατύ Χωράφι να γίνει ανατολικά του Αεροδρομίου στην περιοχή «Λαγκαθέλα» και ο αγωγός απορροής να συνδεθεί με αυτόν του Μαρκόπουλου – Κορωπίου – Παιανίας – Γλυκών Νερών. Εκεί μπορεί να ισχυριστείτε ότι και εμείς σαν κεντρική εξουσία το δεχόμαστε αλλά αντιδρούν οι όμοροι Δήμοι.
Τότε εμείς φτάνουμε και στην έσχατη έως στιγμής λύση προσπαθώντας να σας πείσουμε, όπως θα εξηγήσω και στη συνέχεια, ότι δεν έχουμε άλλες επιλογές όντας ορκισμένοι για το συμφέρον των συμπολιτών μας ,στο ότι επ' ουδενί η εκβολή δεν μπορεί, δεν πρέπει να γίνει στον Αγ.Νικόλαο και τοποθετούμαι.
1ο ) Μας ορίζεται με ντιρεκτίβα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως μας λέτε, ότι κάθε Δήμος πρέπει να αυτοδιαχειρίζεται τα λύματά του (ΚΕΛ σκουπίδια), με άλλα λόγια να τα επεξεργάζεται μέσα στο διοικητικό του όριο. ΟΚ Να τα αυτοδιαχειριστούμε.
Ερωτούμε: Μας επιτρέπεται πάντα μέσα στα όριά μας να κάνουμε εμείς τη χάραξη και τοποθέτηση του Κ.Ε.Λ. και την απορροή του; Αν ναι έχει καλώς. Αν όχι εξηγήστε μας ρητά – γραπτά και κατηγορηματικά γιατί; Δεν μπορεί να έχουμε δυο μέτρα και δυο σταθμά, ή να το πω αλλιώς, μονά ζυγά δικά μας. Εφόσον λοιπόν φαντάζομαι ότι δε θα μας αρνηθείτε αυτή τη δίκαιη απαίτηση, επιτρέψτε μας να σας προτείνουμε το Κ.Ε.Λ. (εργοστάσιο) στη Λαγκαθέλα, απορροή στο ρέμα δίπλα στη Λαγκαθέλα με εκβολή στο διοικητικό όριο του δήμου μας βόρεια της Χαμολιάς. Όλα αυτά μέσα στα διοικητικά μας όρια.
Προσωπικά δεν έχω κάτι άλλο να προσθέσω ως επιπλέον εναλλακτική λύση.
Αν όμως παρ' όλα αυτά μας αρνηθείτε όλες τις εναλλακτικές επιλογές, τότε ούτε εμείς έχουμε άλλη επιλογή παρά να σας αρνηθούμε τη δική σας άδικη απαίτηση. Και πιστέψτε δεν είμαστε οι μόνοι που το λέμε αυτό, ο χρόνος θα το βεβαιώσει. Όχι η εκβολή στην Αρτέμιδα. ΤΕΛΟΣ.
Δύο λόγια μόνο για την ιδιαίτερη αδικία την οποία πάτε να μας επιβάλετε. Λέτε ότι οι Δήμοι του Πειραιά αντιδρούν λέγοντας: αρκετά μας μολύνετε δε θέλουμε επιπλέον λύματα και από άλλους Δήμους, όπως τα Σπάτα και η Αρτέμιδα.
Ομολογώ ότι δεν μπορεί κανείς αβίαστα γι' αυτό να ισχυριστεί ότι δεν έχουν το δίκιο τους. Άραγε όμως έχει σκεφθεί κανένας αρμόδιος παράγοντας ότι εμείς σαν πόλη Σπάτα – Αρτέμιδα έχουμε επιβαρυνθεί με όλο τον τεράστιο ρυπογόνο όγκο καυσαερίων και όχι μόνο από τη λειτουργία του Αεροδρομίου Ελ.Βενιζέλος; Εκεί πού είναι ο Πειραιάς; Και η Δραπετσώνα; Εκεί τι έχουν να πουν αυτοί για εμάς; Κατ' αναλογία, αν το κράτος επιθυμούσε να κάνει και τρίτο αεροδιάδρομο εντός της Ζ.Α.Π.Α., η οποία έχει χωροθετηθεί για το σκοπό αυτό, θα πρέπει κι εμείς με τον ίδιο τρόπο να ξεσηκωθούμε και να λέμε να πάει το αεροιδιάδρομος στον Πειραιά για να μοιραστούμε το κακό.
Σας παρακαλώ ας πρυτανέψει η λογική και ας δεχθείτε και εσείς να κάνετε ένα βήμα πίσω, εμείς εμμέσως πλην σαφώς κάνουμε ένα. Ας γίνει το εργοστάσιο στο διοικητικό μας όριο, όχι η εκβολή όμως στον κόλπο μας, στη θάλασσά μας, στην Αρτέμιδά μας. Αυτή είναι ό,τι μας έχει απομείνει για να υπερηφανευόμαστε για την πόλη μας. Αρκετά.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΟΥΝΤΑΣ
Δημοτικός σύμβουλος Σπάτων Αρτέμιδος
from anatakti.gr http://ift.tt/1m5cyVV
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου