Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

Υπόθεση Σαουδική Αραβία: Ο Κοτζιάς λέει ότι υπάλληλοι του ΥΠΕΞ πούλησαν έγγραφα σε εφημερίδες!

 
Απειλεί με διώξεις όσους τον επικρίνουν για τους χειρισμούς του - Αναπάντητα άφησε τα ερωτήματα εάν τα κόμματα θα ενημερωθούν για το σύνολο των εγγράφων Αναπάντητο άφησε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς το ερώτημα αν το υπουργείο
Εξωτερικών θα ενημερώσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το περιεχόμενο όλων των εισερχομένων και εξερχομένων εγγράφων που είναι σχετικά με την πώληση των βλημάτων στη Σαουδική Αραβία.



//

Σε μια μακρά ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στον ρ/σ Alpha o υπουργός Εξωτερικών απέφυγε να απαντήσει  ευθέως στο συγκεκριμένο ερώτημα επαναλαμβάνοντας αρκετές φορές ότι ο ίδιος δεν θα συναινέσει σε μια διαδικασία που θα μετατρέψει σε φειγ βολάν τα απόρρητα έγγραφα του ΥΠΕΞ και ότι το πλέον σημαντικό ζήτημα είναι να εντοπιστούν και να τιμωρηθούν οι υπάλληλοι που διέρρευσαν τα δύο απόρρητα έγγραφα.

«Εγώ την όλη υπόθεση, πρώτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη την έστειλα στη Γενική Επιθεώρηση του Υπουργείου που είναι η προανακριτική διαδικασία. Μετά την έστειλα σε ΕΔΕ και στον Εισαγγελέα. Ξέρετε τί λέει ο νόμος; Ότι για υποθέσεις που είναι σε ΕΔΕ και στον Εισαγγελέα δεν μπορώ να δίνω τα έγγραφα αυτών των υποθέσεων στη δημοσιότητα. Δεν είναι έτσι απλά τα ζητήματα» είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών...
Έκανε επίσης λόγο για «κολπάκια της της Ν.Δ.» και διερωτήθηκε αν δικαιούνται κάποιοι να πουλάνε, ή να δίνουν τηλεγραφήματα απόρρητα για δημοσίευση στις εφημερίδες;»

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης του ο Νίκος Κοτζιάς επικαλέστηκε τον νόμο αλλά και τον κανονισμό της Βουλής για τη διακίνηση των απορρήτων εγγράφων και πρόσθεσε: ... «Πρώτα θα βρούμε ποιος έδωσε σε ποιον έγγραφα, μετά θα δούμε τι θα γίνουν».

Ο υπουργός εξωτερικών αναφερόμενος στις επισημάνσεις της αντιπολίτευσης ότι με τους χειρισμούς της κυβέρνησης έχει μπει και ο ίδιος στο κάδρο των ευθυνών  υπονόησε ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη για τους επικριτές του!

«Έχω στείλει 93 υποθέσεις στον Εισαγγελέα. Αυτές οι υποθέσεις που έχω στείλει στον Εισαγγελέα και δεν τις δημοσιοποιώ, αφορούν και πολλούς από τους επικριτές μου. Άρα το πρώτο που φοβούνται είναι ότι μπορούν ν' αποκαλυφθούν πραγματικά γεγονότα και όχι μεταφυσικά» υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης του και αναφερόμενος στην πρώτη επίσκεψη του Ανδρέα Λοβέρδου στο υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για... καραγκιοζιλίκια  και γελοιότητες καθώς όπως σημείωσε απαίτησε από έναν αναρμόδιο διπλωματικό υπάλληλο να του επιδείξει τα απόρρητα έγγραφα.

Ακολουθούν τα κυριότερα αποσπάσματα της συνέντευξης του υπουργού Εξωτερικών

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είστε ο πρώτος που εγκαίρως εδώ και πάρα πολύ καιρό στο χώρο της διπλωματικής σκακιέρας, υπερτονίζετε ότι ο Ερντογάν πέρα από όλα τα προβλήματα, πέρα από το ύφος που διοικεί στο εσωτερικό της χώρας και το πώς κινείται στη διπλωματική σκακιέρα, είναι ωφέλιμο η Ελλάδα να έχει καλές σχέσεις με τη γειτονική χώρα και ότι ο Ερντογάν δεν είναι ένας από τους χειρότερους.
Και ότι επί προεδρίας, ή και πρωθυπουργίας του Ερντογάν τα πράγματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν ήταν και στο χειρότερο σημείο. Επιμένετε σε αυτή τη δήλωση;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Δεν υπήρξε θερμό επεισόδιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, δεν υπήρξε θερμό επεισόδιο.

 Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Ασφαλώς. Αυτό είναι το κυριότερο. Στις τελευταίες 25 μέρες από τότε που γύρισα από την Τουρκία, πλην δυο ημερών, σε όλες τις άλλες ημέρες ήταν οι κινήσεις πάνω από τον ελληνικό χώρο, οι κινήσεις σε χώρους που οι Τούρκοι θεωρούν ότι δεν μας ανήκουν, πολύ περιορισμένες. Έχουμε τουλάχιστον 10 από αυτές τις μέρες που δεν είχαμε ούτε μία παραβίαση, για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια και ουδείς το σημειώνει αυτό. Μόνο που με πήρανε μια μέρα που είχε υψηλές παραβιάσεις για να πούνε "Κοτζιά τι έκανες που μπήκε η Τουρκία; Να, οι υψηλές παραβιάσεις".
Αλλά 10 μέρες που δεν είχε γίνει μία παραβίαση, κανένας δεν το θεωρεί νέο αυτό γιατί δεν βολεύει στον τρόπο που μου επιτίθενται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί είναι σημαντική κατά τη γνώμη σας η επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα;

 Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Για μένα το κυριότερο από όλα είναι ότι πρέπει να έχουμε ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας και να συζητάμε τα προβλήματά μας. Ορισμένοι μου λένε: "μα, δεν έχουμε προβλήματα με την Τουρκία"; Ασφαλώς έχουμε, τους λέω. Μου λένε, "τότε, δεν πρέπει να συζητάμε". Μα, η αντίληψη ότι με όποιον έχω πρόβλημα πρέπει να πάω σε μια πολιτική απομονωτισμού, είναι μια αντίληψη του Ενβέρ Χότζα στην Αλβανία της εποχής του ψυχρού πολέμου.

 Δεν είναι μια αντίληψη για μια εποχή ανοιχτών οριζόντων και για μια εποχή παγκοσμιοποίησης. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να συζητάμε. Να συζητάμε αυστηρά. Εγώ έχω πάει και έχω συζητήσει αρκετές φορές με τον Πρόεδρο της Τουρκίας. Έχει πει τις δικές του απόψεις και έχω απαντήσει επίσης με αυστηρό και διπλωματικό, όταν χρειαστεί, αλλά και με αυστηρό τρόπο, πάνω στις απόψεις που εκφράζει και στις οποίες εμείς έχουμε διαφωνίες.

 Και ταυτόχρονα αναζητήσαμε τρόπους να αυξηθούν οι επαφές ανάμεσα στις δυο χώρες και τις δυο κοινωνίες. Εγώ θεωρώ καλό πράγμα ότι ένα εκατομμύριο Τούρκοι πολίτες κάνανε φέτος διακοπές στην Ελλάδα. Και θεωρώ καλό πράγμα να ανοίξουμε τη γραμμή Σμύρνης – Θεσσαλονίκης, ώστε η Θεσσαλονίκη να αναπτυχθεί παραπέρα ως ένα διεθνές λιμάνι.
Επίσης καλό είναι να φτιαχτεί μια ταχεία γραμμή σιδηροδρόμου Κωνσταντινούπολη – Θεσσαλονίκη, ώστε να συνδεθούμε εμείς με όλη αυτή την αχανή αγορά που αρχίζει από την Τουρκία. Να φτιαχτεί δεύτερη γέφυρα στον Έβρο. Έργα τα οποία έχουμε συμφωνήσει και του χρόνου θα τα αρχίσουμε.
Εμείς δεν είμαστε πεισματάρηδες. Μας εγκατέλειψε η φιλενάδα μας, ή ο φίλος μας και δεν τους μιλάμε. Εμείς κάνουμε πολιτική υπευθυνότητας, πολιτική η οποία δεν είναι προϊόν αδυναμίας, αλλά είναι προϊόν υπευθυνότητας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δημιουργεί μια νευρικότητα…

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: …ανοιχτά τα κανάλια, να μη δίνουμε περιθώρια.

 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δημιουργεί κάποια νευρικότητα, κ. Υπουργέ, η επίσκεψη του Ερντογάν στη Θράκη; Γιατί την προηγούμενη φορά που ήρθε ο Πρωθυπουργός μίλησε για τουρκική μειονότητα. Και ξέρετε, αλλάξανε εκεί τα πράγματα. Σε αυτή την περίπτωση τι γίνεται εκεί; Ενδέχεται να πάει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μαζί;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Αυτά τα ζητήματα τα συζητάει το Προεδρικό Μέγαρο το δικό μας με το επιτελείο του Προέδρου του Ερντογάν. Βρίσκομαι πέντε μέρες καθοδόν στο ταξίδι, δεν ξέρω σε ποιες λεπτομέρειες συμφώνησαν αυτές τις μέρες. Το σίγουρο είναι ότι η Ελλάδα αυτό που έχει να κάνει με τη Θράκη μας είναι να την αναπτύξει οικονομικά και κοινωνικά. Να μπορέσει να ξαναβάλει τη γυναίκα μέσα στην κοινωνική ζωή, επειδή είναι πάρα πολύ απομονωμένη, ιδιαίτερα στα χωριά έξω από τις πόλεις.

 Να ξαναενσωματώσει στο εκπαιδευτικό σύστημα και τις τρεις ομάδες της μειονότητας της μουσουλμανικής οι οποίοι είναι οι Ρομά, είναι οι Πομάκοι και είναι και αυτοί οι οποίοι αυτοπροσδιορίζονται Έλληνες πολίτες που προσδιορίζονται ότι οι ρίζες τους έχουν σχέση με την Τουρκία. Να μη χαρίσουμε όλο αυτό τον κόσμο σε τρίτους. Να μην τους αντιμετωπίζουμε όλους σαν να είναι το ίδιο και το αυτό.
Είναι πάνω απ' όλα Έλληνες πολίτες και με τα μέτρα της οικονομικής πολιτικής ανάπτυξης της Θράκης, θα διασφαλίσουμε να βλέπουν το μέλλον τους μέσα σε αυτήν την περιοχή και σε αυτήν τη χώρα.

 Η Θράκη, κατά τη γνώμη μου, από αυτό που είδαμε είναι ότι στα χρόνια της μεγάλης κρίσης, χιλιάδες άνθρωποι πήγαιναν να δουλέψουν σε τρίτες χώρες και έχουν μείνει ερημωμένα όχι μόνο τα χωριά, αλλά και πολλές οικογένειες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πολύ σωστό αυτό που λέτε.

 Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Αυτό γιατί το λέω; Θα θελήσει να ανεβεί στη Θράκη είναι ολοφάνερο. Και εγώ όταν πηγαίνω στην Κωνσταντινούπολη πάω και βλέπω τον Πατριάρχη. Αλλά αν πάει και εφόσον συμφωνηθεί να πάει, θα πάει με τρόπο που του εξήγησα και του ίδιου να μην βλάπτει τις σχέσεις Ελλάδος – Τουρκίας, γιατί πρέπει να γίνει ένα ταξίδι που να ωφελήσει αυτές τις σχέσεις. Να μη βλάψει την εικόνα της Τουρκίας στην Ευρώπη, αλλά η συμπεριφορά και οι συμφωνίες να είναι τέτοιες που να φτιάχνει ακόμα και την δική του εικόνα στην Ευρώπη. Είναι ένα θέμα που ο ίδιος θα επιλέξει και ελπίζω να επιλέξει με σωστό τρόπο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς τον είδατε; Είναι έτοιμος να σας ακούσει πάνω σε αυτό;

 Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Νομίζω ότι ο Ερντογάν είναι ένας έξυπνος άνθρωπος. Μερικοί δεν καταλαβαίνουν γιατί τον λέω έξυπνο, αλλά μην έχουν την αίσθηση ότι όταν με τους γείτονές μας έχουμε το ένα ή άλλο θέμα, ο Ερντογάν παύει να είναι ένας ταλαντούχος άνθρωπος, ή να είναι ικανός, ή να είναι έξυπνος.
Ο Ερντογάν για τη χώρα του είναι ένας μεγάλος ηγέτης που νομίζω ότι βρίσκεται σε μια φάση αναστοχασμού. Έχει καταλάβει ότι πρέπει να δείξει μεγαλύτερο ορθολογισμό, να μειώσει τη νευρικότητα που επιδεικνύει η χώρα του και στην εξωτερική πολιτική.
Σε ποιο βαθμό θα το κάνει εδώ είμαστε να το δούμε, να το φροντίσουμε, αλλά και να το διαπιστώσουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να έρθουμε λίγο στα δικά μας. Εδώ η Ν.Δ. σας κατηγορεί και εσάς προσωπικά ευθέως ότι εκτός από τον Πρωθυπουργό, μπήκε και ο Νίκος Κοτζιάς στο κάδρο του σκανδάλου, όπως λένε, της Σαουδικής Αραβίας. Με το να κακίζετε και να εκθέτετε το Διπλωματικό Σώμα και με το γεγονός ότι δεν δίνετε όλα τα στοιχεία, όλα τα έγγραφα στην αξιωματική αντιπολίτευση να τα δει. Αυτά που έδειξε δηλαδή χθες ο κ. Κατρούγκαλος.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Να τα πιάσουμε ένα – ένα γιατί είναι πολλά θέματα αυτά.
Εγώ κατ' αρχάς δεν έχω μιλήσει για κανέναν Έλληνα διπλωμάτη δημόσια. Μα, για κανέναν. Και ας βγαίνουν να λένε ότι κακίζω επειδή δεν κάνω οτιδήποτε, είναι λάθος.
Δεύτερο. Πρέπει να σας εξομολογηθώ το εξής: βρισκόμουνα σε μια πολυήμερη διαπραγμάτευση με τους Αλβανούς και όταν τελείωσα έπεσα πάνω σε μια ελληνική εφημερίδα. Λεγόταν «ΤΑ ΝΕΑ» και σε αυτή την ελληνική εφημερίδα δημοσιευόταν ένα ηλεκτρονικό μήνυμα από έναν διπλωμάτη προς έναν στρατιωτικό. Αυτό το μήνυμα ουδέποτε το είχα πάρει στα χέρια μου παρόλο που ήταν παλιό, γιατί δεν απευθυνόταν ως όφειλε, στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, στην αρμόδια Διεύθυνση και κατά επέκταση προς τον υπουργό.
Βρέθηκα έκπληκτος. Μετά από πέντε μέρες διάβασα το περιεχόμενο ενός τηλεγραφήματος άκρως απόρρητο σε μια άλλη εφημερίδα, στο «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ».

 Εδώ προέκυψε για μένα αυτόματα ένα πρόβλημα. Ποιο είναι το πρόβλημα; Δεν είναι γιατί το έχει η εφημερίδα και το δημοσιεύει και δεν είναι γιατί το είχε ο τάδε πολιτικός στα χέρια του και το έβαζε στην εφημερίδα. Το ερώτημα είναι πάρα πολύ απλό.
Ποιος δημόσιος υπάλληλος παίρνει απόρρητα, και μάλιστα προσωπικής του αλληλογραφίας, ή απόρρητα τηλεγραφήματα προς το Υπουργείο Εξωτερικών και τα δίνει στους δημοσιογράφους και τους βουλευτές;

 Καμώνεται η Ν.Δ. ωσάν οι δηλώσεις μου να αφορούν τα δικαιώματα του ενός ή του άλλου βουλευτή ή Προέδρου κόμματος. Ενώ είναι γνωστό ότι εδώ και τρεις εβδομάδες αυτά τα τηλεγραφήματα που κατέθεσαν, ένα τμήμα τους το κατέθεσαν οι ίδιοι στη Βουλή προς δημοσιοποίηση, τα είχαν ήδη δημοσιεύσει οι εφημερίδες. Και αποφεύγουν να απαντήσουν στο θεμελιακό ερώτημα: μπορεί ένας Έλληνας διπλωμάτης, ένας Έλληνας στρατιωτικός, ένας υπάλληλος του δημοσίου που έχει στα χέρια του απόρρητο έγγραφο να το δίνει;

 Γιατί μην μου πείτε ότι κάποιος βουλευτής της Ν.Δ. ή του ΠΑΣΟΚ ξύπνησε ένα πρωί, είχε δει ένα όνειρο προφητικό από το Θεό και του είπε, όπως είχε πει ο Θεός στην παλαιά Βίβλο, ότι να πας Μωυσή μου πάνω στο Όρος να βρεις τις 10 εντολές. Του είπε θα πας και θα βρεις στο δρόμο σου αυτά τα τηλεγραφήματα. Κάποιος το έδωσε. Και το ερώτημα είναι: δικαιούται ένας δημόσιος υπάλληλος κατά το δοκούν να δημοσιοποιεί σε εφημερίδες τέτοιου είδους έγγραφα που βλάπτουν τις διεθνείς μας σχέσεις; Ασφαλώς και όχι.-
Δεύτερο: αυτά τα έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν στις εφημερίδες -και μάλιστα μερικά έχουν περιεχόμενο ειδικού χειρισμού- μπορεί και τα στέλνει μόνο ένας υπάλληλος και τα παραλαμβάνει μόνο ο Υπουργός. Δεν βρίσκονται στις εφημερίδες. Ούτε τα διέθεταν οι εφημερίδες.

Εγώ έχω ένα ερώτημα. Ρώτησα, και είπα λοιπόν ότι ο ποινικός κώδικας δεν επιτρέπει να γίνονται τα τηλεγραφήματα τέτοιου τύπου φέιγ βολάν. Αυτό πάει στις 11 Νοέμβρη. Δεν ήρθε προχθές η συζήτηση στη Βουλή. Είναι κολπάκια αυτά της Ν.Δ. Και τους έχω καλέσει να μου απαντήσουν, δικαιούνται κάποιοι να πουλάνε, ή για κάποιον άλλο λόγο, δεν ξέρω, δεν είμαι ντετέκτιβ, να δίνουν τηλεγραφήματα απόρρητα για δημοσίευση στις εφημερίδες;

Οφείλει ο Υπουργός Εξωτερικών να υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον και να μην γίνονται φέιγ βολάν; Γιατί να σας πω κάτι; Δυο σχόλια ακόμα επί τούτου. Εάν εγώ ήμουν πρέσβης τρίτης χώρας που έχει κακές σχέσεις με την Ελλάδα και έβλεπα όλα αυτά τα τηλεγραφήματα να κυκλοφορούν αριστερά και δεξιά, δεν θα γέλαγα με τα χάλια της χώρας; Θα γέλαγα και θα έλεγα αυτή η χώρα δεν είναι σοβαρή που ακόμα και το πιο απόρρητο τηλεγράφημα μπορεί να δημοσιεύεται σε εφημερίδες;

Το δεύτερο ερώτημα που έχω: όταν δημοσιοποιούμε αυτά, μήπως με αυτό τον τρόπο κάνουμε κακό στις διεθνείς μας σχέσεις και στη διεθνή μας εικόνα; Δηλαδή κάποιος σε αυτό τον τόπο δεν πρέπει να σκεφτεί πιο ορθολογικά, λιγότερο μικροκομματικά και λιγότερο εγωιστικά και να σκέφτεται την ανάγκη να υπερασπίζεται την εικόνα της χώρας διεθνώς και την εμπιστοσύνη που μας δείχνουν ορισμένες χώρες;

Π.χ. εγώ μπορεί να έχω πέντε τηλεγραφήματα που να γίνονται αυστηρές κριτικές σε τρίτη χώρα σε σχέση με αυτή την υπόθεση. Νομίζει κανείς ότι οφείλω να ικανοποιήσω την περιέργεια κάποιων, ωφελεί τη χώρα να τα δημοσιοποιήσει και να δείξω μια εχθρότητα που δεν έχω αποφασίσει ως Ελλάδα να έχω απέναντι σε αυτή τη χώρα;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι βέβαια.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Εγώ θέλω να είμαι σοβαρός άνθρωπος. Δεν πάω εγώ με τα καπρίτσια καθενός που θέλει να βγάλει δημόσια έγγραφα την ακατάλληλη στιγμή και να τα κουβεντιάζει, προκειμένου να συγκαλυφθούν τα μεγάλα σκάνδαλα που ξέρουμε ότι είναι ενόψει δημοσιοποίησής τους.
Αυτό είναι καθήκον μου σαν Υπουργός Εξωτερικών, όσο κόστος κι αν έχω προσωπικό, από τις συνεχείς επιθέσεις που γίνονται εις βάρος μου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τί φοβούνται από το Νίκο Κοτζιά οι επικριτές του και τον χτυπούν ανελέητα; Μήπως αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός, ότι είστε «παλιά αλεπού»;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Να σας πω κάτι. Έχω στείλει 93 υποθέσεις στον Εισαγγελέα. Αυτές οι υποθέσεις που έχω στείλει στον Εισαγγελέα και δεν τις δημοσιοποιώ, αφορούν και πολλούς από τους επικριτές μου. Άρα το πρώτο που φοβούνται είναι ότι μπορούν ν' αποκαλυφθούν πραγματικά γεγονότα και όχι μεταφυσικά.

Το δεύτερο είναι ότι είναι γνωστό ότι, ακόμα και στις γραμμές της ΝΔ, η εξωτερική πολιτική της παρούσας κυβέρνησης είναι πολυδιάστατη και ενεργητική που αναβάθμισε - και κανένας δεν το διαψεύδει- την πολιτική μας. Διαβάζω τη συνέντευξη του Αμερικάνου Πρέσβη σήμερα που λέει πόσο αναβαθμισμένη είναι η χώρα. Αυτό ενοχλεί, διότι επηρεάζει μέσα στις γραμμές της συντήρησης, ακόμα και της ίδιας της Νέας Δημοκρατίας. Και γι' αυτό ίσως δεν είναι τυχαίο ότι κάνανε και ειδική σύσκεψη στη Νέα Δημοκρατία, ότι πρέπει να με βάλουν μπρος και να με δέρνουν με οτιδήποτε υπαρκτό ή ανύπαρκτο. Θα σας θυμίσω το τελευταίο ανύπαρκτο.

Είπε ο Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, ο κ. Μπουτάρης, ότι μ' ενημέρωσε ότι θα πάει στα Σκόπια. Πράγματι μ' ενημέρωσε και πήγε στα Σκόπια και χαρακτήρισε αυτή τη βόρεια χώρα μ' έναν δικό του τρόπο. Με εγκαλεί εμένα η Νέα Δημοκρατία, με 20 Βουλευτές με ερώτηση στη Βουλή, γιατί επέτρεψα στον κ. Μπουτάρη να πει αυτά που είπε στα Σκόπια. Δηλαδή τί θέλει από μένα; Να είμαι μ' ένα κυνηγετικό όπλο και να κυνηγάω από πίσω τον ελεύθερο λόγο κάποιου δημόσιου ανδρός;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξέρετε, η Νέα Δημοκρατία λέει ότι δεν τους δείξατε όλα τα έγγραφα, αυτό είναι το θέμα.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Θα έρθουμε σ' αυτό. Π.χ ο Ισπανός Πρέσβης που εφέρθη με απίθανο τρόπο απέναντι στη χώρα μας. Πήρα μέτρα. Με έβρισε η Νέα Δημοκρατία για τα μέτρα που πήρα. Με καθίβρυσε. Γιατί δεν αντέχει να έχουμε μια ανεξάρτητη ενεργητική εξωτερική πολιτική με αξιοπρέπεια και συνέπεια. Και τί έγινε τρεις μέρες μετά που με καθύβρισε; Η Ισπανία ζήτησε δημόσια συγνώμη.

Έγινε αυτό που είχε γίνει και τότε που έφερα τον Πρέσβη μας από την Πράγα, όταν μας έβρισε ο Πρόεδρος της Τσεχίας. Η τσεχική κυβέρνηση ζήτησε και αυτή συγγνώμη. Και επί τρεις μέρες μέχρι να έρθει η συγγνώμη, με έβριζαν. Δηλαδή δεν έχουμε ηρεμία και αντοχή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Νέα Δημοκρατία λέει ότι δεν τους τα δείχνετε όλα τα έγγραφα, ότι δεν μπορούν να τα δουν όλα.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Τα έγγραφα που τους είπε ο κ. Πρωθυπουργός, τ' ανέφερε χωρίς να τα δείξει, ήρθαν και τα είδαν στο Υπουργείο. Αλλά εδώ έχουμε δυο καραγκιοζιλίκια, θα μου επιτρέψετε να πω καραγκιοζιλίκια.

 Ο κ. Λοβέρδος ξεκίνησε μια μέρα και μπήκε στο Υπουργείο, ήρθε και στην πτέρυγα που είναι τα γραφεία μου. Ήρθε λοιπόν, άνοιξε μια πόρτα, βρήκε έναν νεαρό διπλωμάτη, άσχετο με τα τηλεγραφήματα τα απόρρητα και ειδικού χειρισμού, και του είπε «πού είναι τα τηλεγραφήματα να τα διαβάσω;». Του είπε «εγώ δεν είμαι ο αρμόδιος» και τί έκανε; Βγήκε έξω και άρχισε να με καταγγέλλει. Το λογικό ποιο ήταν; Να κάνει αυτό που έκανε μετά, δηλαδή να πάρει τηλέφωνο τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών που είναι στην Ελλάδα, γιατί εγώ ήμουν σε ταξίδι, να κανονίσει το ραντεβού και να πάει να τα διαβάσει. Έτσι κάνει κάθε άνθρωπος, δε μπαίνει σε όποια πόρτα βρει μπροστά του.

 Δηλαδή είναι σαν να έρθω εγώ στον ALPHA, ν' ανοίξω την πρώτη πόρτα που είναι ο αποθηκάριός σας, να του πω «εσύ είσαι ο Βερύκιος;», να πει «όχι, δεν είμαι ο Βερύκιος» και ν' αρχίσω να καταγγέλλω «κρύβεται ο Βερύκιος από μένα». Αυτά είναι γελοιότητες, δεν είναι σοβαρά πράγματα.

Δεύτερον: Υπάρχει μια υπόθεση που ζητήθηκαν από δύο Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας απόρρητα έγγραφα, όταν ο κ. Λοβέρδος ήταν στο Υπουργείο. Ερώτημα: Τους τα έδωσε; Απάντηση: Όχι. Γιατί; Γιατί δε μπορεί ο Υπουργός Εξωτερικών να δίνει απόρρητα έγγραφα, του το απαγορεύει ο νόμος. Και του το απαγορεύει ο νόμος, του το απαγορεύει όπως ανέφερε σωστά ο κ. Κατρούγκαλος, κι ο κανονισμός της Βουλής.
Αυτά έχουν μια διαδικασία. Και να σας πω και κάτι; Πρώτα θα βρούμε ποιος έδωσε σε ποιον έγγραφα, μετά θα δούμε τί θα γίνουν.

Δεύτερον: Εγώ την όλη υπόθεση, πρώτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη την έστειλα στη Γενική Επιθεώρηση του Υπουργείου που είναι η προανακριτική διαδικασία. Μετά την έστειλα σε ΕΔΕ και στον Εισαγγελέα. Ξέρετε τί λέει ο νόμος; Ότι για υποθέσεις που είναι σε ΕΔΕ και στον Εισαγγελέα δεν μπορώ να δίνω τα έγγραφα αυτών των υποθέσεων στη δημοσιότητα. Δεν είναι έτσι απλά τα ζητήματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχει ουρά επομένως η υπόθεση.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Βεβαίως. Πάνε στον Εισαγγελέα, είναι σε ΕΔΕ και για αυτό δεν ομιλώ και για τους υπαλλήλους του Υπουργείου μου. Θα τα εξετάσουν όλα αυτά τα αρμόδια όργανα. Είναι στάση υπευθυνότητας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπουργέ, κατανοητός, ευχαριστούμε πάρα πολύ. Καλή επιστροφή στην Ευρώπη και στη χώρα για να δούμε αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις σας για τον Ερντογάν.

 Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Θα τα ξαναπούμε, ευχαριστώ.


from anatakti.gr http://ift.tt/2jCUoLS
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου