Ο διευθυντής του Φεστιβάλ Γιώργος Λούκος παρουσίασε ένα εξαιρετικά πλούσιο πρόγραμμα για φέτος. Τι θα ξεχωρίσει;
Στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη στην Πειραιώς ανακοινώθηκε σήμερα από τον διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών, Γιώργο Λούκο, το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης. «Η δύναμή μας είναι ο πολιτισμός. Κι αυτό πρέπει να το κάνουμε πράξη κάθε μέρα από εδώ και πέρα», τόνισε ο Υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης, σε μία ομιλία που ήταν σαφές ότι απέπνεε τη βαθιά γνώση και αγάπη του νέου Υπουργού για το αντικείμενό του. Από την πλευρά της η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, δήλωσε κατηγορηματικά αντίθετη με την πεποίθηση που καλλιεργήθηκε τα τελευταία χρόνια εν μέσω κρίσης, ότι «ο πολιτισμός είναι πολυτέλεια» και ανακοίνωσε την έμπρακτη οικονομική στήριξη της Περιφέρειας στο φετινό Φεστιβάλ και συγκεκριμένα σε τρεις παραγωγές. Τέλος, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, δήλωσε -μάλλον λίγo αμήχανα- αλληλέγγυος στο Φεστιβάλ επισημαίνοντας την προσπάθεια του Δήμου να αξιοποιήσει ευρωπαϊκά κοινοτικά προγράμματα για τη στήριξη του θεσμού.
Στα του προγράμματος τώρα, ο Γιώργος Λούκος παρουσίασε ένα εξαιρετικά πλούσιο πρόγραμμα με αρκετές διεθνείς μετακλήσεις, ενδιαφέρουσες συμπαραγωγές, καινούριες καλλιτεχνικές συμπράξεις (ξεχωρίζει η συνεργασία με το Θέατρο Τέχνης), σωστή ισορροπία ανάμεσα στο νέο και το παλιό, αλλά και νέους χώρους δράσης, όπως το Λύκειο του Αριστοτέλη. Δεδομένου του όγκου του προγράμματος επιλέξαμε να εστιάσουμε σε 20 παραστάσεις, που, κατά τη γνώμη μας, δεν πρέπει να χάσετε! Έχουμε και λέμε…
1) Απλά… Οστερμάγιερ
Η Σαουμπίνε επιστρέφει στο Φεστιβάλ Αθηνών με ακόμα μία παράσταση, που συγκλόνισε πέρυσι το ευρωπαϊκό κοινό. Ο κορυφαίος Τόμας Οστερμάγιερ καταπιάνεται με το κλασικό πια έργο της Λίλιαν Χέλμαν «Μικρές Αλεπούδες» μεταφέροντας τη δράση από τον Αμερικάνικο Νότο των αρχών του 20ου αιώνα στο σήμερα. Δεν θα μπορούσαμε να μην το δούμε. Είναι Οστερμάγιερ. Τόσο απλά. 19, 20 και 21 Ιουνίου στην Πειραιώς 260.
2) Μιχαήλ Μαρμαρινός - Θέατρο Νο: Η Συνάντηση
Την περασμένη χρονιά πέρασε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στην Ιαπωνία. «Έβλεπα πέντε παραστάσεις του Θεάτρου No τη μέρα. Μετά από αυτό είμαι άλλος άνθρωπος», μας εξομολογήθηκε με χαμόγελο ο Μιχαήλ Μαρμαρινός. Ετοιμαστείτε για μία παράσταση – ιεροτελεστία. Η αρχαία ελληνική γραμματεία συναντά το ιαπωνικό θέατρο. Ο Μαρμαρινός σκηνοθετεί στην Επίδαυρο τη «Νέκυια», βασισμένος στη ραψωδία λ της Οδύσσειας του Ομήρου, με έναν ιαπωνικό θίασο Νο και τον μεγάλο master Gensho Umewaka επικεφαλής. Ραντεβού στην Επίδαυρο!
3) Η όπερα του Κορνήλιου
Ο Κορνήλιος Σελαμσής είναι από τα πιο χαρισματικά και ταλαντούχα πλάσματα στη σύγχρονη ελληνική μουσική σκηνή. Συνθέτης με άριστες γνώσεις κλασικής μουσικής και ένα ακόμα πιο δυνατό μουσικό ένστικτο είχε δοκιμαστεί μέχρι σήμερα στον τομέα της θεατρικής μουσικής ντύνοντας μουσικά με μοναδική καλαισθησία σημαντικές παραστάσεις. Φέτος επιχειρεί το ντεμπούτο του στην όπερα βασιζόμενος στο έργο «Λεόντιος και Λένα» του Μπύχνερ. Τέσσερις τραγουδιστές και μία ορχήστρα δωματίου, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Αργύρη Ξάφη, δίνουν πνοή σε ένα όνειρο ζωής του Κορνήλιου, που θα γίνει πραγματικότητα στο Μέγαρο Μουσικής.
4) Η τελευταία υπόκλιση της Γκιλέμ
Είναι το θριαμβευτικό της φινάλε. Και μόνο γι’ αυτόν τον λόγο δεν θα μπορούσαμε να μην την συμπεριλάβουμε στα must see του φετινού Φεστιβάλ. Μετά από 39 χρόνια καριέρας η κορυφαία Σιλβί Γκιλέμ αποχαιρετά το κοινό της με την παράσταση “Life in Progress”, που θα απολαύσουμε στο Ηρώδειο στις 3 και 4 Ιουνίου. Ένα πρόγραμμα με χορογραφίες των Εκ, Φόρσαϊθ, Καν και Μάλιφαντ.
5) Η Ευαγγελάτου πάει… Λύκειο
Μία από τις σπάνια παιγμένες τραγωδίες του Ευριπίδη επιλέγει για το φετινό καλοκαίρι η Κατερίνα Ευαγγελάτου, η οποία θα παρουσιάσει τον «Ρήσο» σε έναν πολύ ιδιαίτερο χώρο, αυτόν του Λυκείου του Αριστοτέλη. Μία περιπατητική παράσταση, που θα ξεκινάει με τη δύση του ήλιου και θα είναι μία βιωματική εμπειρία περιπάτου στον χώρο του Λυκείου, έναν αρχαιολογικό χώρο 11 στρεμμάτων, που εκτείνεται ανάμεσα στο Σαρόγλειο Μέγαρο, το Βυζαντινό Μουσείο και το Ωδείο Αθηνών. Από 1η Ιουλίου…
6) Ευμενίδες… Στη μέση του δρόμου
Ο Ανέστης Αζάς και ο Πρόδρομος Τσινικόρης είναι δύο δημιουργοί, που οι αντανακλάσεις των δουλειών τους αφορούν πάντα με καίριο τρόπο το σήμερα. Φέτος, για πρώτη φορά στη διαδρομή τους οι δυο τους θα δουλέψουν χωριστά. Ο Αζάς θα προσεγγίσει τις «Ευμενίδες» του Αισχύλου στο Θέατρο Τέχνης με τέσσερις περφόρμερ ισορροπώντας ανάμεσα στο ντοκιμαντέρ και τη μυθοπλασία. Με αφορμή την πρόσφατη καταδικαστική απόφαση του Κακουργιοδικείου Ρόδου, που έστειλε στη φυλακή για 145 χρόνια έναν νεαρό Σύρο πρόσφυγα ως τον μοναδικό υπαίτιο για το τραγικό ναυάγιο στο Φαρμακονήσι, ο Αζάς στοχάζεται πάνω στις έννοιες του θύτη και του θύματος στον σύγχρονο κόσμο. Από την άλλη ο Τσινικόρης προτείνει μία πολυήμερη δράση σε κεντρική πλατεία της Αθήνας με τίτλο «Στη μέση του δρόμου». Κεντρικοί ήρωες εμείς οι ίδιοι και οι άστεγοι συμπολίτες μας. Τι ιστορίες έχουν να διηγηθούν αυτοί οι ανώνυμοι πρωταγωνιστές του δημόσιου χώρου; Μια παράσταση που στοχεύει στην πυροδότηση του δημόσιου λόγου ενάντια στον κυνισμό και την αδιαφορία.
7) Η Σονάτα… της Μαρινέλλας
Η απόλυτη έκπληξη! Η Μαρινέλλα συμπράττει με τον Σταύρο Ξαρχάκο στη «Σονάτα του Σεληνόφωτος» του Γιάννη Ρίτσου, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Γιώργου Νανούρη. Ένα νέο μουσικό έργο δια χειρός Ξαρχάκου βασισμένο στον μοναδικό, λυρικό σκηνικό μονόλογο του Γιάννη Ρίτσου. Ένα στοίχημα, που μένει να δούμε αν θα κερδηθεί. Όπως και να έχει, δεν χάνονται αυτά. 15, 16 και 17 Ιουλίου στην Πειραιώς 260.
8) Με τη Γαλάνη στη Μικρή Επίδαυρο
Εκτός από ταλαντούχα είναι και η πλέον ευφυής τραγουδίστρια και μουσικός της γενιάς της. Η Δήμητρα Γαλάνη συμπράττει με ένα κουαρτέτο σπουδαίων Ελλήνων μουσικών στην μουσική παράσταση “Chronos” με τραγούδια που έχουν γράψει οι μεγάλοι μας δημιουργοί, ποιητές και συνθέτες. Όχι απλά μία συναυλία, κάτι περισσότερο. Οι μουσικοί γίνονται ένα «σώμα» με τη Γαλάνη ως «κορυφαία αυτού του χορού». Κι όλα αυτά στο μαγευτικό Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου στις 17 και 18 Ιουλίου.
9) Electro-industrial… Σαίξπηρ
Ο Τσέζαρις Γκραουζίνις, ένας από τους πλέον ικανούς και ταλαντούχους θεατρικούς σκηνοθέτες, συναντά τον σαιξπηρικό «Ιούλιο Καίσαρα» υπό τους ήχους της electro-industrial, dark wave και neoclassical μουσικής. Η τραγωδία του Σαίξπηρ μετατρέπεται σε ένα σαρκαστικό πολιτικό θρίλερ της σύγχρονης εποχής με έντεκα ηθοποιούς επί σκηνής. Δεν το χάνουμε με τίποτα! Στις 30 και 31 Ιουλίου στην Πειραιώς 260.
10) Ο «Αίας» του… Θεοδωρόπουλου
Με τον «Αίαντα» του Σοφοκλή μας δίνει ραντεβού ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος φέτος στην Επίδαυρο. Η μετάφραση του Δημήτρη Μαρωνίτη θα ακουστεί σε πανελλήνια πρώτη στο αρχαίο αργολικό θέατρο, ενώ ένας εξαιρετικός θίασος (Ν. Κουρής, Μ. Πρωτόπαππα, Γ. Περλέγκας, Ε. Ουζουνίδου, Γ. Τσορτέκης, Π. Δεντάκης, Γ. Κλίνης, Δ. Παπανικολάου) μας μεταφέρει στον δέκατο και τελευταίο χρόνο του Τρωικού Πολέμου για να μας διηγηθεί την ιστορία του Αίαντα, του καλύτερου πολεμιστή των Ελλήνων, που νικιέται από τους πολιτικούς ηγέτες του.
11) Ο «Βιος και η Πολιτεία» του Σταμάτη και της Λίνας
Ο Σταμάτης Κραουνάκης και η Λίνα Νικολακοπούλου συναντούν τον βιτριολικό λόγο του Ντάριο Φο σε μία μεγάλη μεσογειακή γιορτή κάτω από την Ακρόπολη. Με άξονα τη φράση του «Ένα δυνατό γέλιο τη σωστή στιγμή μπορεί, πράγματι, να τους θάψει όλους», ο Σταμάτης και η Λίνα στήνουν μια παράσταση με μουσική, σάτιρα και τραγούδι έχοντας στο πλευρό τους τη Σπείρα Σπείρα και μία ομάδα εκλεκτών θεατρίνων (Μ. Λυμπεροπούλου, Δ. Κατρανίδης, Α. Παπαδημητρίου, Ε. Ουζουνίδου, Γ. Περλέγκας). Στις 10 και 11 Ιουλίου στο Ηρώδειο.
12) Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Φραγκούλη
Ο Χάρης Φραγκούλης, ένας από τους πιο ικανούς ηθοποιούς της γενιάς του, δοκιμάζει τις δυνάμεις του στη σκηνοθεσία με ένα έργο αγνώστου συγγραφέα. Το «Ο Αρντέν από το Φέβερσαμ» είναι γραμμένο το 1592 και κατά καιρούς αποδόθηκε στον Σαίξπηρ, στον Μάρλοου και στον Κυντ. Μάλλον όμως δεν ανήκει σε κανέναν τους. Διηγείται τη στυγερή δολοφονία του Τόμας Αρντέν, δημάρχου του Φερβερσάμ, από την άπιστη σύζυγό του. Συμπυκνώνει με εντυπωσιακό τρόπο πολλά και διαφορετικά είδη θυμίζοντας ενίοτε σενάριο του Χίτσκοκ ή του Ταραντίνο. Ήδη μας έχει εξάψει την περιέργεια. Από τις 2 μέχρι τις 11 Ιουνίου στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων με Περλέγκα, Τοκάκη, Πανουργιά και άλλους.
13) Cole Porter στο Ηρώδειο
Ένα από τα καλύτερα μιούζικαλ όλων των εποχών, το “Kiss me, Kate” του Cole Porter, ζωντανεύει σε ημι-σκηνοθετημένη μορφή στο Ηρώδειο από την Καμεράτα. Ένα μεγαλείο συμφωνικής τζαζ και κλασικού ήχου, στην αυθεντική ενορχήστρωση του 1948. Στα σίγουρα, μια μαγική καλοκαιρινή βραδιά.
14) Μοσχόπουλος… εν Ταύροις
Η Αμαλία Μουτούση και ο Γιώργος Χρυσοστόμου είναι οι δύο πρωταγωνιστές της «Ιφιγένειας εν Ταύροις», που θα σκηνοθετήσει ο Θωμάς Μοσχόπουλος στην Επίδαυρο. Τη μουσική υπογράφει ο Κορνήλιος Σελαμσής. Η ομάδα του Μοσχόπουλου έχει αποδείξει ότι ξέρει στήνει εξαιρετικές δουλειές. Πόσο μάλλον που εδώ συμπράττει μαζί του η Αμαλία Μουτούση. Αναμένουμε με ενδιαφέρον.
15) Η Λουκρητία στην Πειραιώς
Ο κορυφαίος Σέρβος σκηνοθέτης, Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς, συμπράττει με το Φεστιβάλ παρουσιάζοντας τη «Λουκρητία Βοργία» του Βίκτωρος Ουγκώ πάντα μέσα από τη νεωτερική ματιά, που τον διαπνέει. Η Λυδία Φωτοπούλου, η Θεοδώρα Τζήμου και ο Μάνος Βακούσης είναι ανάμεσα στους πρωταγωνιστές αυτής της φιλόδοξης παράστασης, που ρίχνει φως στην σκοτεινή προσωπικότητα της Λουκρητίας. 23 και 24 Ιουλίου στην Πειραιώς 260.
16) Με όνομα βαρύ σαν ιστορία
Ναι, ο Λέοναρντ Κοέν έχει γιο! Και ναι, ο Άνταμ Κοέν είναι τραγουδιστής! Ο Νίκος Αλιάγας τον σύστησε στον Γιώργο Λούκο κι εκείνος τον κάλεσε στις 29 Ιουνίου στο Ηρώδειο για να παρουσιάσει τραγούδια από τις τέσσερις δισκογραφικές του δουλειές, αλλά και αγαπημένες συνθέσεις του πατέρα του. Με την Ελλάδα φαίνεται να τον συνδέουν άλλωστε πολλά, αφού το τελευταίο του album “We go home” το ηχογράφησε στην Ύδρα, στο παλιό αρχοντικό, που είχε αγοράσει ο πατέρας του το ’60. Ας τον ανακαλύψουμε λοιπόν…
17) Παράσταση ντοκουμέντο
Μια ομάδα προσφύγων από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές διηγούνται προσωπικές τους ιστορίες και μάχες με αφορμή τους «Πέρσες» του Αισχύλου στην παράσταση – ντοκουμέντο της Γιολάντας Μαρκοπούλου «Είμαστε οι Πέρσες!». Για να σπάσουμε έστω και για λίγο τον εκνευριστικό ενίοτε μικρόκοσμό μας. Αυτό το εξοργιστικό «εμείς και οι άλλοι»… 3 & 4 Ιουνίου στην Πειραιώς.
18) Η Πάπισσα… ολοκληρωμένη
Πέρυσι ο Δημήτρης Μαυρίκιος, ελλείψει budget, μας παρουσίασε ένα work in progress της «Πάππισας Ιωάννας» του Ροϊδη. Φέτος επιστρέφει με την ολοκληρωμένη εκδοχή της πάντα με τη Ράνια Οικονομίδου και τη Γιούλικα Σκαφιδά στους βασικούς ρόλους. Κι επειδή πέρυσι το work in progress απέσπασε εξαιρετικές κριτικές, η ολοκληρωμένη εκδοχή είναι λογικό να εντάσσεται στα φετινά must see. Η παράσταση θα σηκώσει την αυλαία του Φεστιβάλ στις 31 Μαΐου.
19) Νοτιοαφρικάνικος Στρίνμπεργκ
Μία λευκή και δύο μαύροι ηθοποιοί πρωταγωνιστούν στην πολυσυζητημένη «Δεσποινίς Τζούλια» του Baxter Theatre Center. Μία παράσταση, που μας έρχεται από τη Νότια Αφρική έχοντας ήδη κάνει θραύση στο Λονδίνο. Η πάλη των τάξεων, η πάλη των φύλων, η πάλη δύο κόσμων στην πιο ωμή της εκδοχή… 11, 12 και 13 Ιουνίου στην Πειραιώς 260.
20) Μια τελευταία ευκαιρία
Κι επειδή μπορεί πέρυσι να χάσατε κάποιες από τις πλέον συζητημένες και sold out παραστάσεις του Φεστιβάλ, φέτος σας δίνετε η ευκαιρία να τις ξαναδείτε στην Πειραιώς 260! Ο λόγος για την «Μετατόπιση προς το ερυθρό» του Γιάννη Μαυριτσάκη (7 και 8 Ιουνίου), τις τσεχωφικές «Διασκεδαστικές Ιστορίες περί θνητότητας» δια χειρός Γιάννη Μόσχου (14, 15 και 16 Ιουνίου) και το «Ατλαζένιο Γοβάκι» του Κλωντέλ από την Έφη Θεοδώρου (26 και 27 Ιουνίου).
from anatakti.gr http://ift.tt/1vGjQxT
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου