Κυριακή 31 Μαΐου 2015

Μείωσε τον χρόνο σιδερώματος στο μισό με ένα πανεύκολο tip

Το σιδέρωμα των ρούχων είναι μια από τις πιο βαρετές και κουραστικές δουλειές του σπιτιού. Αυτό που την κάνει ακόμα πιο κουραστική είναι η ορθοστασία η οποία αυξάνεται
όσο πιο πολλά είναι τα μέλη της οικογένειάς σας. Εμείς σου έχουμε ένα κολπάκι για να μειώσεις το χρόνο σιδερώματος στο μισό.



//
Το μόνο που θα χρειαστείς για να το πετύχεις είναι ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο. Δες τι πρέπει να κάνεις..

Σήκωσε το πανί της σιδερώστρας σου και βάλε από κάτω το αλουμινόχαρτο με την γυαλιστερή πλευρά να κοιτάει προς τα πάνω. Αυτό που θα γίνει όταν σιδερώνεις τα ρούχα σου είναι ότι η θερμότητα από το σίδερο θα αντανακλάται στο πίσω μέρος του υφάσματος. Έτσι δεν θα χρειάζεται να σιδερώνεις τα ρούχα σου και από τις δύο μεριές παρά μόνο από την μπροστινή.

www.faysbook.gr


from anatakti.gr http://ift.tt/1Fniug5
via IFTTT

Ανάστατοι οι γονείς με «φωτογράφο» παιδιών στην Αρτέμιδα

Κυκλοφορεί είτε με ποδήλατο είτε με μηχανάκι και φωτογραφίζει παιδάκια που κολυμπούν σε κεντρικές παραλίες της Αρτέμιδας.
Αυτό συνέβη και πέρυσι αλλά και φέτος με αποτέλεσμα ο συγκεκριμένος άνδρας να έχει μπει στο στόχαστρο των γονέων αλλά και μεγάλου αριθμού πολιτών που βρέθηκαν στις συγκεκριμένες παραλίες.



//
Την καταγγελία έκαναν γονείς στο notioanatolika.gr επισημαίνοντας ότι πέρυσι ο άνδρας αυτός οδηγήθηκε στο τοπικό αστυνομικό τμήμα όπου όμως οι αστυνομικοί τους είπαν ότι δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι αφού στις φωτογραφίες τα παιδάκια ήταν… ντυμένα.

Και ενώ όλοι πίστεψαν ότι τα όσα συνέβησαν το καλοκαίρι του 2014 δεν θα είχαν συνέχεια ο «φωτογράφος» επανήλθε δριμύτερος φέτος μόλις «άνοιξε» ο καιρός και άρχισαν να γεμίζουν οι παραλίες.

Στην τελευταία «φωτογραφική εξόρμησή» του όμως ο άνθρωπος αυτός – μόλις έγινε αντιληπτό τι έκανε – περιορίσθηκε από λουόμενους και μάλιστα γονιός του πήρε τη φωτογραφική μηχανή, βρήκε τις φωτογραφίες μικρών παιδιών – ανάμεσα στις ποίες και του δικού του – και τις έσβησε.

Ο «φωτογράφος» άρχισε να χαμογελά προσπαθώντας να κρατήσει την ψυχραιμία του και τότε ακριβώς ένας γονιός τον φωτογράφισε και έστειλε την φωτογραφία που βλέπετε. Η φωτογραφία δημοσιεύθηκε, όμως, με "καλυμμένο" το πρόσωπό του αφού ο νόμος προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα όλων των πολιτών.

Η δράση πάντως του συγκεκριμένου «φωτογράφου» έχει αναστατώσει γονείς και πολίτες της Αρτέμιδας οι οποίοι πλέον βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση ώστε να τον αποτρέψουν από αυτό το… χόμπι του εφόσον επανεμφανιστεί!

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη ήταν και η δράση του «παιδόφιλου της Βουλιαγμένης» ο οποίος συνελήφθη πριν από λίγες ημέρες σε πλαζ της Βουλιαγμένης όταν στη βιντεοκάμερα με την οποία κυκλοφορούσε βρέθηκαν φωτογραφίες παιδιών και πορνογραφικό υλικό με ανηλίκους.

Μάλιστα για τον λόγο αυτό ο «παιδόφιλος της Βουλιαγμένης» έχει προφυλακιστεί στις φυλακές της Τρίπολης.


from anatakti.gr http://ift.tt/1I2omyz
via IFTTT

Ο άγνωστος πόλεμος στην Ευρώπη που δεν άκουσε κανείς - Ξέσπασε τον Απρίλιο

Ο άγνωστος πόλεμος στην Ευρώπη που δεν άκουσε κανείς - Ξέσπασε τον Απρίλιο
Το μικρο-κράτος της Enclava αποφάσισε να μετακομίσει 320 χιλιομετρα μακριά, σε μία περιοχή που ήδη θέλει άλλο μικρο-κράτος.

Ποιο είναι όμως το μικρο-κράτος της Enclava;
Τα Βαλκάνια στο πέρασμα των αιώνων ήταν θέατρο συγκρούσεων, σήμερα όμως οι συγκρούσεις αυτές αλλάζουν μορφή και μεταφράζονται σε "πολεμικά", οργισμένα email.



//
Στις 23 Απριλίου, το Βασίλειο της Enclava απαίτησε ένα κομμάτι γης στα σύνορα Σλοβενιας - Κροατίας, κοντά στην σλοβενική πόλη Metlika, 48 χλμ δυτικά της πρωτεύουσας της Κροατίας, Ζάγκρεμπ.
polemos_2.JPG
Μένοντας "απάτρις" μετά την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας το 1991, ο Πολωνός τουρίστας Piotr Wawrzynkiewicz αποφάσισε να αιτηθεί για την κατοχή μίας περιοχής 1000 τετραγωνικών μέτρων.
Τα νέα διαδόθηκαν γρήγορα και πάνω από 5.000 άνθρωποι αιτήθηκαν διαδικτυακά για να πάρουν υπηκοότητα της νέας μικροχώρας.
polemos_3.JPG
Οι σλοβενικές αρχές απάντησαν ότι η έκταση τους ανήκει, έτσι ο Wawrzynkiewicz, η Βασιλιάς Enclav ο 1ος, αποφάσισε να μετακομίσει το μικρο-κράτος του 320 χλμ μακριά, στα σύνορα Κροατίας-Σερβίας.
Αλλά σ' αυτή την περιοχή υπήρχε ήδη ένα άλλο μικρο-κράτος, αυτό της Celestinia, το οποίο είχε αιτηθεί για την έκταση των 0,3 τετρ. χλμ.
Σύμφωνα με τον "υπουργό" Εξωτερικών του μικρο-κράτους της Celestinia, τον 39χρονο Ούγγρο προγραμματιστή Endre Jos, το μικρο-κράτος είναι έτοιμο να απαντήσει "σκληρά" στην Enclava.
"Αυτός ο πόλεμος δεν σημαίνει βόμβες και όπλα, αλλά αν προσπαθήσουν να έρθουν εδώ, θα καταστρέψουμε τα σχέδιά τους", ανέφερε.
Καμία από τις δύο μικροχώρες δεν έχει αναγνωριστεί από κάποια άλλη χώρα.
Οι πολίτες της Celestina ελπίζουν σε μία "υγιή κοινωνία" χωρίς φόρος.
Το έδαφος που διεκδικούν η Celestinia και η Enclava, είναι μία ανάσα από την Liberland, ένα ακόμα μικρο-κράτος που είναι όμως μεγαλύτερο, με έκταση 7 τετρ. χλμ., όσο το Μονακό και το Βατικανό μαζί.
vit_1.JPG
Σύμφωνα με το επίσημο σάιτ του μικροκράτους της Liberland, που δημιουργήθηκε από τον Vít Jedlička στις 13 Απριλίου του 2015 με το μοτο "ζήσε και άσε να ζήσουν", εγγυάται στους κατοίκους του απολιτική ζωή, ελεύθερο εμπόριο με την Ευρώπη και φορολογική ασυλία.
liberland.JPG
Όπως δήλωσε ο Jedlička στο Russia Today, 330.000 άνθρωποι έχουν ήδη κάνει αίτηση για να πάρουν την υπηκοότητα της μικροχώρας, με τις 34.000 να καλύπτουν τις προδιαγραφές που έχει θέσει η Liberland.
Η Celestinia ανακήρυξε την ανεξαρτησία της στις 24 Απριλίου και αιτήθηκε την έκταση για την δημιουργία της από την Κροατία και την Σερβία.
celestina_1.JPG
Η ονομασία της Celestinia προέρχεται από το 'celestial', που σημαίνει "από τον Παράδεισο".
"Δεν θέλουμε να ζούμε πια ανυπεράσπιστοι μεταξύ εταιριών, κομμάτων και συμφερόντων", αναφέρει ο Jos ο οποίος καταφέρθηκε ενάντια στην Enclava, κατηγορώντας το μικρο-κράτος  ότι παίζει «βρώμικο παιχνίδι».


from anatakti.gr http://ift.tt/1ELgIUn
via IFTTT

ΟΝΕΙΔΟΣ: Το σπίτι του Παύλου Μελά καταρρέει.!!

Όντως, αγαπητοί συνδημότες και κάτοικοι του Δήμου Κηφισιάς. Μάθετε για ακόμη μια φορά πως το σπίτι του Παύλου Μελά στην Τατοΐου 50 καταρρέει στα πέλαγα της
αδιαφορίας και της αγνωμοσύνης των όσων δεν ντρέπονται να πιστεύουν πως παραμένουν ακόμη συνειδητοποιημένοι Έλληνες.

Δυστυχώς, κατά την διάρκεια μιας υπεράνθρωπης προσπάθειας διάσωσης και αξιοποίησης του ιστορικού αυτού χώρου που την αναλάβαμε μια ομάδα ανθρώπων εκ των οποίων δυο-τρείς εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες, ελάχιστοι ευαίσθητοι βρέθηκαν να συνδράμουν σ' αυτήν την ιδέα η οποία όμως παραμένει μέχρι και σήμερα παντελώς αναξιοποίητη και κατά συνέπεια βορά αισχρής δυσφήμισης από τους όποιους γείτονες μας.
Στο σημείο αυτό οφείλουμε να αναφέρουμε την καθοριστική συμπαράσταση στην προσπάθεια μας, του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας μας κ. Κ. Παπούλια και του κ. Α. Σαμαρά ο οποίος ως Υπουργός Πολιτισμού κήρυξε την οικία Παύλου Μελά σε Μνημείο.

Έχουμε επίσης την υποχρέωση να αναφέρουμε το άμεσο ενδιαφέρον του σημερινού Δημάρχου κ. Γ. Θωμάκου ο οποίος πρόσφατα και επί προηγουμένης Κυβερνήσεως, έσπευσε στο Υπουργείο Πολιτισμού να μεταφέρει την αγωνία όλων μας δια την τύχη της οικίας του ήρωα Ηπειρώτη Μακεδονομάχου.

Με πικρία αναφέρουμε εδώ ότι η επίσκεψης του Δημάρχου μας εις το Υπουργείο Πολιτισμού φαίνεται να μην είχε ούτε την παραμικρή ανταπόκριση. Πιθανώς μας έφαγε η Αμφίπολης! Ποιος ξέρει;
Το άψυχο βασανισμένο και έρημο ιστορικό σπίτι-μνημείο του μεγάλου ήρωα Παύλου Μελά!

Την προσπάθεια μας βοήθησαν πολλές παρεμβάσεις και δημοσιεύσεις ευαίσθητων αλλά ελάχιστων συμπολιτών μας γύρω από το θέμα της οικίας του Μακεδονομάχου.

Αυτό που εδώ και χρόνια σιγοκαίει στο καζάνι των Διεθνών διαπραγματεύσεων των όσων τολμούν και καπηλεύονται την Ελληνική Μακεδονία. Αυτούς τους ευαίσθητους συμπολίτες μας τους ευχαριστούμε με τα πιο δυνατά αισθήματα ευγνωμοσύνης μας.

Το πρόβλημα όμως παραμένει, και είναι αυτή η τραγική εγκατάλειψη της Τατοίου 50 που φέρνει οίκτο και αγανάκτηση μαζί, και οι οποία φαίνεται να μη συγκινεί κανέναν πια σε τούτον τον τόπο.
Το υπό κατάρρευση σπίτι του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά!

Όταν ο Παύλος Μελάς λαβωμένος ξεψυχούσε στη Στάτιστα της Μακεδονίας μας, (σήμερα Χωριό «Παύλος Μελάς») και άφηνε το όπλο και το Σταυρό του να δοθούν στα δυο του παιδιά, δεν θα μπορούσε ποτέ να φαντασθεί το δράμα της σημερινής εικόνας του σπιτιού του στην Κηφισιά να καθρεπτίζει αδιάψευστα την άπαρτη και απίστευτη εγκατάλειψη του!

Ποτέ δεν θα περνούσε από το μυαλό του ότι το μεγάλο του όνειρο θα μπορούσε να καταλήξει σ' αυτήν την άσπλαχνη εγκατάλειψη. Σ' αυτό το ξεγύμνωμα και τον εξευτελισμό του μεγάλου ιδεώδους και μάλιστα σε στιγμές τόσο δύσκολες για τη Πατρίδα μας.

Στην κατάντια δηλαδή του αγαπημένου του σπιτιού στην Κηφισιά από το οποίο αφού γλυκοφίλησε την αγαπημένη του Ναταλία και τα λατρευτά παιδιά τον Μίκη και τη Ζωή που κοιμόντουσαν αμέριμνα, ξεκίνησε εκείνη τη ιστορική νύχτα του Αυγούστου του 1904 για να ελευθερώσει την πολύτιμη και αγαπημένη μας Μακεδονία.

Στην πόρτα του κήπου του, ακόμη σώζεται η βεβηλωμένη μαρμάρινη απέρριτη σεμνή επιγραφή: «Το σπίτι του Παύλου Μελά. Απ' εδώ έφυγε ο Παύλος για τη Μακεδονία στα 1904».

Αδέλφια μας Έλληνες και Ελληνίδες, σας απευθύνουμε δραματική παράκληση:

«Όσοι μας τιμάτε διαβάζοντας τις γραμμές αυτές, Έλληνες και ξένοι που ζείτε κοντά μας στην Κηφισιά και όχι μόνο, εδώ, Σύλλογοι, Σωματεία, Έμποροι, Καταστηματάρχες, Δημόσιοι Λειτουργοί ,Επιχειρηματίες, Εφοπλιστές όλοι μαζί ελάτε κοντά μας βοηθείστε έστω και την τελευταία στιγμή που ήδη έφθασε».

Πηγαίνετε στην Τατοΐου 50 να δείτε τη συμφορά .Δάσκαλοι, πάρτε τα παιδιά σας να δουν το δράμα, να προβληματιστούν και να συγκινηθούν. Δεν θα πιστεύουν στα μάτια τους. Θα πάθετε όλοι σοκ!

Θα αισθανθείτε ντροπή όταν συνειδητοποιήσετε ότι μπορεί ίσως ο Νεοέλληνας να έχει πετάξει από πάνω του κάθε απόθεμα φιλοπατρίας, στο βούρκο της λησμονιάς.

Θα νοιώσετε την ανάγκη να σκεπάσετε για να κρύψετε το άψυχο βασανισμένο, έρημο ιστορικό σπίτι ενός νεκρού μεγάλου ήρωα, για να μην φαίνεται, και μας εκθέτει στα μάτια του Πολιτισμού και της Εθνικής μας υπερηφάνειας.

Μην αναβάλλετε. Μια ιδέα σας, μια σκέψη, μια οποιαδήποτε συμπαράσταση τέλος πάντων που να φωτίσει το σκοτάδι αυτού του δράματος θα προσθέσει ένα λιθαράκι στον αγώνα μας.
Μια κίνηση ευγνωμοσύνης για τον μεγάλο Έλληνα ήρωα, θα βοηθήσει να σώσουμε το σπίτι και την ιστορία του, και με την συμπαράσταση της ιδιοκτήτριας του σπιτιού και εγγονής του Μακεδονομάχου, κ. Ναταλίας Ιωαννίδη-Μελά, ευχόμαστε να το ζωντανέψουμε και να το προβάλλουμε μετά διεθνώς, με την πολύτιμη βοήθεια του Υπουργείου Πολιτισμού.

Πλούσιοι και πτωχοί, επώνυμοι και μη, ας ενώσουμε την αγάπη και την δύναμη μας για ένα σπουδαίο Εθνικό σκοπό: «Την σωτηρία του ιστορικού τούτου Μνημείου».

Αγαπητοί συμπολίτες μας και φίλοι, εμείς που υπογράφουμε αυτό το γραπτό, είμαστε απλά μια μικρή ομάδα που μέχρι σήμερα και επί δεκαετίες τα δώσαμε σχεδόν όλα για να ζωντανέψουμε το όνειρο που δυστυχώς παραμένει εφιάλτης της πόλης μας. Τα περιθώρια μας εξαντλούνται και μόνοι μας δεν αντέχουμε πολύ περισσότερο.

Κάνουμε μια έκκληση στον Δήμο Κηφισιάς και ιδιαίτερα στον Δημαρχό μας κ. Γ. Θωμάκο, ο Δήμος να θελήσει να αναλάβει αυτήν την Ιερή εκστρατεία διάσωσης της οικίας - Μνημείου Παύλου Μελά.

Πιστεύουμε ότι υπάρχει μέγιστο καθήκον για την αποκατάσταση της αδικίας και της ντροπής που εκθέτει την Πόλη μας.

Σκεφθείτε προς στιγμή, εκεί που σήμερα ορθώνονται μεγαλοπρεπέστατοι Ψευτοαλέξανδροι στις πλατείες και στους δημόσιους χώρους των γειτόνων μας, να είχαν αυτοί το ύψιστο προνόμιο, η ιστορία να είχε τοποθετήσει το σπίτι του Παύλου Μελά μέσα στα δικά τους όρια, δηλαδή της πάλαι ποτέ Μπανοβίνα ή…..Βαρντάσκα! Αλλά, ας μην επεκταθούμε εδώ.

Εμείς όμως έχουμε τον ιστορικό θησαυρό στην πόλη μας και τον περιμένουμε απαθώς να ξεψυχήσει. Αξίζουμε δυστυχώς το «κατηγορώ», ίσως, ολοκλήρου του Έθνους μας. Κρίμα.

Για μια ακόμη φορά επανερχόμαστε στην προσπάθεια μας και παρακαλούμε:

«Ας δεχθεί η Δημοτική μας αρχή να γίνει φορέας της ολοκλήρωσης του μεγάλου αυτού σκοπού. Ας μη παραμείνει το σύμβολο αυτό του Μεγάλου μας Μακεδονικού αγώνα ένα μνημείο λησμονιάς και περιφρόνησης για όσους έδωσαν τη ζωή τους αλλά και για όσα παλικάρια από ολόκληρη την Ελλάδα πολέμησαν για την απελευθέρωση της Μακεδονίας μας που θα λάμπει Ελληνική για όλους τους αιώνες που θα έρθουν».

Τζίνα Σιδηροπούλου
Πάνος Ραυτόπουλος
Ελένη Ζαφειροπούλου
Μαρίνος Παπαδόπουλος
Μαριλένα Τζατζάνη

kifisiapress.info


from anatakti.gr http://ift.tt/1K2KECB
via IFTTT

Σπηλαιοβάραθρο Καπαρελίου: Ένα άγνωστο σπήλαιο με εξαιρετικό διάκοσμο

Σπηλαιοβάραθρο Καπαρελίου: Ένα άγνωστο σε πολλούς σπήλαιο στην Αργολίδα με εξαιρετικό διάκοσμο
Βρίσκεται στο χωριό Καπαρέλι προς τα αριστερά των τελευταίων σπιτιών του, σε υψόμετρο 440 μ. και υπάγεται στο Δήμο Άργους Μυκηνών.
Το σπήλαιοβάραθρο ήταν γνωστό στους κατοίκους της περιοχής με το όνομα ¨Τρύπα¨ στην οποία έριχναν κάθε τι άχρηστο και ακάθαρτο.



//
Ο κάτοικος του χωριού Δ. Καπαρέλλος, μετά την επίσκεψη του στο σπήλαιο των Ιωαννίνων σκέφτηκε ότι θα μπορούσε και η ¨Τρύπα¨ του χωριού του να κρύβει υπόγειους θησαυρούς σαν αυτούς του σπηλαίου Περάματος.

Επειδή το κατακόρυφο βάθος του δεν ήταν προσιτό χωρίς τεχνικά μέσα, ένωσαν αρκετές ξύλινες σκάλες και κατέβηκαν σ΄αυτό. Η έκπληξή τους ήταν μεγάλη όταν διαπίστωσαν ότι, αν και δεν είχε το μέγεθος του Σπηλαίου Περάματος, δεν υστερούσε όμως σε διάκοσμο. Το γεγονός έγινε γνωστό στον επιχειρηματία και κάτοικο Ναυπλίου κ. Ι. Προύντζο, ο οποίος παρακάλεσε τηλεφωνικώς την κ. Α. Πετροχείλου να το επισκεφθεί. 
Η κ. Πετροχείλου κατά την επίσκεψη της στις 16 Αυγούστου 1978 το χαρακτήρισε αξιόλογο από τουριστικής πλευράς και πραγματοποίησε προκαταρκτικές μετρήσεις με βοηθούς τους κατοίκους του χωριού: Δ.Καπαρέλλο, Γ. Νάση και Β. Νάση. 
Η ολοκλήρωση χαρτογράφησης πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβριο του 1979 με βοηθούς: Τον Πρόεδρο Κοινότητος Σπυρ. Καπαρέλλο, τον Αντιπρόεδρο Παν. Μπούρη, το Δημοδιδάσκαλο Χρ. Κολιγλιάτη και τους κατοίκους του Χωριού Γ. Γιαννακόπουλο και Μιχ. Δ. Καπαρέλλο, με εντολή Ε.Σ.Ε και χορηγία της τότε Κοινότητος Καπαρελίου.


Η γύρω από το σπήλαιο περιοχή είναι σχεδόν επίπεδη με ελαιόδεντρα. Το στόμιο του σπηλαίου έχει πλάτος 3.5 χ 2.5 μ.Στα δύο μέτρα βάθος περιορίζεται σε πλάτος 2.5 χ 1.5 μ. Από το σημείο αυτό το κατακόρυφο βάθος του είναι 9.60μ.
Το εσωτερικό του βαράθρου αποτελείται από ένα επιμήκη τεράστιο θάλαμο, που χωρίζεται, στο κέντρο του περίπου σε δύο τμήματα. Το πρώτο τμήμα, σε κυκλικό σχήμα, έχει διαστάσεις 23 χ 20 χ 16 μ. (μήκος, πλάτος, ύψος). Το δάπεδο του είναι πολύ κατηφορικό ως τα 14 μ. μήκος, εξαιτίας των άχρηστων υλικών, το υπόλοιπο είναι σχεδόν επίπεδο καλυμμένο με χώμα. 
Οι πανύψηλοι τοίχοι του είναι καλυμμένοι με πλουσιότατο στολισμό από ογκώδεις κολώνες σταλακτίτες και εντυπωσιακές ¨μέδουσες¨ (σταλακτική μορφή που θυμίζει μέδουσα). Στο τέλος του δεξιού τοίχου του υπάρχει εσοχή, που την περιστοιχίζουν ωραιότατες κολώνες. Απόκοσμο θέαμα παρουσιάζουν οι ακτίνες του ηλίου, όταν εισχωρούν σ΄ αυτό κατακόρυφα.


Το δεύτερο τμήμα του έχει διαστάσεις 29 χ 24 χ 15 μ. Μέχρι τη μέση της έκτασής του, το δάπεδο είναι σχεδόν επίπεδο και προσχωμένο από παχύ στρώμα χώματος. Σ΄ ένα σημείο του, προς το κέντρο, και σε άλλα προς το δεξιό τοιχίο του, υπάρχουν μικροκοιλότητες που μαρτυρούν την απορρόφηση των νερών, που εισχωρούν από το στόμιο του τους χειμερινούς μήνες. 
Κατά το φθινόπωρο, που είναι η εποχή της μεγάλης ξηρασίας, το δάπεδο του ξεραίνεται και σκάζει παρουσιάζοντας πολυγωνικό δάπεδο (SOL POLYGONE).


Οι τοίχοι του είναι καλυμμένοι από θαυμάσιο σταλακτικό στολισμό. Η υπόλοιπη έκταση του είναι ανηφορική. Σχηματίσθηκε από ογκόλιθους, που έχουν αποσπασθεί από τη οροφή και έχουν καλυφθεί απόσταλαγματική ύλη και σταλαγμίτες σε διάφορα μεγέθη. 
Συγκροτήματα από τεράστιους σταλαγμίτες και κολώνες, σε κλιμακωτό περιβάλλον, πλαισιώνουν τους μικρότερους, παρουσιάζοντας θαυμάσιο πολύχρωμο σύνολο. Όπως διαπιστώθηκε, εξαιτίας της υψηλής θολωτής οροφής του (15μ)έχει θαυμάσια ακουστική.


Το σπηλαιοβάραθρο σχηματίσθηκε από διάβρωση. Τα νερά εισχώρησαν από όλη την έκταση της οροφής του και διέφυγαν από μικρές καταβόθρες διανοιγμένες σε διάφορα μέρη του δαπέδου του, προς χαμηλότερα επίπεδα. Σήμερα η οροφή του σταγονορρέει ελάχιστα εξαιτίας του μικρού πλέον πάχους του υπερκειμένου εδάφους.

Το μόνο τμήμα της οροφής που συνεχίζει κανονικά να σταγονορρέει είναι το στολισμένο προς το τέλος του δεύτερου τμήματος. Το στόμιο του διανοίχθηκε πολύ αργότερα από κατακρήμνιση της οροφής του.

Είναι το μόνο σημείο που εισχωρούν ελεύθερα αρκετά νερά κατά την εποχή των βροχοπτώσεων, τα οποία διαφεύγουν από μικρές καταβόθρες. Παράλληλα προσκομίζουν αρκετή ποσότητα επιφανειακών χωμάτων και τη συσσωρεύουν στο δάπεδό του. Έτσι, το έχουν προσχώσει σε αρκετό πάχος.

Το κοίλωμα του σπηλαιοβαράθρου εκτείνεται από Ν. προς Β. σε ευθεία γραμμή μήκος 53 μ. οι διάδρομοι του έχουν μήκος 200 μ.Η έκταση του καλύπτει 1.100 τετραγωνικά μέτρα.
Η θερμοκρασία του κατά το μήνα Δεκέμβριο ήταν 15ο, η υγρασία 85ο.


Το σπηλαιοβάραθρο ¨Τρύπα, Καπαρελλίου χαρακτηρίστηκε Τουριστικό Διεθνούς ενδιαφέροντος, γιατί: Αποτελείται από μία εκτεταμένη σάλα χωρίς εμπόδια από δάπεδό της, με θαυμάσιο στολισμό στους τοίχους της. Έχει στο τέλος της σε κλιμακωτή διάταξη, συγκεντρωμένο συγκρότημα από πελώριους σταλαγμίτες και κολώνες, σε θαυμάσια πολύχρωμα συμπλέγματα, που προσδίδουν μεγαλοπρέπεια ασύλληπτη. 
Σε συνδυασμό με τη θαυμάσια ακουστική της επιτρέπει την υπόδειξη της τουριστικής αξιοποίησης του, κατά τρόπο, που να είναι δυνατό να εκτελούνται σε ορισμένη εποχή του χρόνου, - κατά προτίμηση καλοκαίρι,- συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις, με τοποθέτηση κινητών ξυλένιων εδράνων για τους ακροατές. 
Το στολισμένο από σταλαγμίτες συγκρότημα, θα διαρρυθμιστεί κατά το καλύτερο τρόπο, για σκηνικό και για την εγκατάσταση των εκτελεστών. 
Ο φωτισμός του κρυφός και καλλιτεχνικός θα είναι λευκός, για την επίδειξη των χρωμάτων του στολισμού του. Όμως κατά την εκτέλεση του προγράμματος, θα φωτίζεται με αυτόματα εναλλασσόμενο έγχρωμο φωτισμό. Έτσι οι ακροατές θα απολαμβάνουν μουσική εκτέλεση ή θεατρική παράσταση σε ονειρικό περιβάλλον.


Αρ. Σπηλ. Μητρώου 6.544


from anatakti.gr http://ift.tt/1HEropR
via IFTTT