Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Μεγαλόπνοα σχέδια: Το επόμενο Ντουμπάι θα χτιστεί στον ...Άρη

Ένα όραμα Metropolis στον Άρη, όπως την «είδε» τον Μάρτιο του 1953 το Popular Science
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σχεδιάζουν πόλη 600.000 κατοίκων. Ένα όραμα Metropolis στον Άρη, όπως την «είδε» τον Μάρτιο του 1953 το Popular Science.
Το πρόγραμμα «Άρης 2117», έχει στόχο την οικοδόμηση ενός «διαστημικού», μίνι-Ντουμπάι, στον αδελφό πλανήτη, έως τις αρχές του επόμενου αιώνα



//
Tο Ντουμπάι αυτό που πριν 40 χρόνια ήταν ένα μικρό ψαροχώρι που ζούσαν μόνο ντόπιοι, φτωχοί αλιείς μαργαριταριών και σήμερα πρόκειται για την πιο φουτουριστική πόλη του κόσμου και το κόσμημα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, δεν λέει να ησυχάσει. ή τουλάχιστον δεν λένε να ησυχάσουν αυτοί που το διοικούν, όπως αναφέρει η επιστημομική ιστοσελίδα popular science.

Εως σήμερα θα μπορούσαν να υπηρεφανεύονται για το τεχνητό αρχιπέλαγος σε σχήμα φοίνικα, το ψηλότερο κτήριο του κόσμου (Burj Khalifa - 828 μέτρα) και το ξενοδοχείο με το εσωτερικό, τροπικό δάσος.

Τα project όμως των Αράβων δεν σταματούν εδώ. Τώρα η «ματαιοδοξία» τους στρέφεται ακόμα ψηλότερα, έξω από την Γη, τον κόκκινο πλανήτη, τον Αρη. Την Τρίτη, ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, πρωθυπουργός και Εμίρης του Ντουμπάι, Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ Αλ Μακτούμ, ανακοίνωσε τα σχέδια τους να οικοδομήσουν μία μικρή πόλη πάνω στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη, «με τη συνδρομή της διεθνούς κοινότητας».

«Επειδή μας εμπνέουν τα μεγαλόπνοα σχέδια, εγώ και ο αδερφός μου Μοχάμεντ μπιν Σαΐντ (σ.σ: ο πρώτος πρόεδρος των ΗΑΕ και πρίγκιπας του Άμπου Ντάμπ), αποφασίσαμε τη συμμετοχή της χώρας μας στη διεθνή προσπάθεια για αποστολή ανθρώπων στον Άρη», δήλωσε ο Αλ Μακτούμ.

Το πρόγραμμα «Άρης 2117», έχει στόχο την οικοδόμηση ενός «διαστημικού», μίνι-Ντουμπάι, στον αδελφό πλανήτη, έως τις αρχές του επόμενου αιώνα. «Σήμερα σπέρνουμε ώστε οι επόμενες γενιές να θερίσουν την σοδειά του πάθους για την επιστήμη και της ανάπτυξης της ανθρώπινης γνώσης» είπε ο αλ Μακτούμ.



Ο αντιπρόεδρος Μακτούμ δεν αποσαφήνισε τις λεπτομέρειες του σχεδίου αλλά οι Άραβες έχουν εκατό χρόνια μπροστά τους, για να προσδιορίσουν τα τεχνικά ζητήματα που, οπωσδήποτε, θα εγκύψουν. Το CNBC, πάντως αναφέρει πως, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι Άραβες οραματίζονται μία πόλη στο μέγεθος του Σικάγο, των ΗΠΑ, με εγκαταστάεις, που θα είναι σε θέση να φιλοξενήσουν έως και 600.000 ανθρώπους.

Προς το παρόν πάντως, και παρά τις επισταμένες προσπάθειες της Κίνας και της Ευρώπης, μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταφέρει να προσγειώσουν ρομποτικούς εξερευνητές στον κόκκινο πλανήτη. Οι δυσκολίες της αποστολής αστροναυτών εκεί παραμένουν, ακόμη, οριακά αξεπέραστες, με πάρα πολλούς κινδύνους σε κάθε σημείο της διαδρομής: από τις λεπτομέρειες της διατροφής και στέγασής τους, έως τη διασφάλιση της σωματικής και ψυχικής τους υγείας σε ένα ταξίδι που, με τα σημερινά τεχνολογικά δεδομένα θα διαρκούσε πολλούς μήνες, σε ένα εντελώς αφιλόξενο περιβάλλον.



Πάντως η «νεογέννητη» Αραβική Διαστημική Υπηρεσία (ιδρύθηκε μόλις το 2014) σκοπεύει να στείλει το διαστημικό σκάφος «Ελπίδα», σε τροχιά γύρω από τον Άρη, το 2021.

Μπορεί, για την ώρα, η χώρα να μην διαθέτει καν τους δικούς της πυραύλους, αλλά διαθέτει αυτό που χρειάζεται για να κατασκευαστούν: πολύ χρήμα και μία σειρά επιτυχιών σε μεγαλεπήβολα σχέδια, χάρη στην έλλειψη γραφειοκρατικών καθυστερήσεων και πολιτικών κολλημάτων.

Υπό αυτό το φως, αρκετοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι, αν κάποιος μπορεί να χτίσει μια πόλη στον Άρη, είναι η χώρα με την πιο εξελιγμένη πόλη στην Γη.










from anatakti.gr http://ift.tt/2lZ7uml
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου