Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

ΣΙΡΟΠΙ ΑΠΟ ΣΦΕΝΔΑΜΙ. ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ



Το σιρόπι από σφενδάμι είναι ευρέως γνωστό στο εξωτερικό αλλά δειλά -δειλά, κάνει την εμφάνιση του

και στην ελληνική αγορά. Προέρχεται από το δέντρο acer saccharum &acer nigrum.

Λίγα λόγια για το φυτό. Ευδοκιμεί μόνο σε δάση της βορειοανατολικής Αμερικής. Είναι φυλλοβόλος και το ύψος τους μπορεί να φτάσει τα 40 μέτρα. Ο σφένδαμος αυτός κατά την άνοιξη, πριν πέσουν τα φύλλα του, περιέχει πλούσια σε σάκχαρα υγρά τα οποία συλλέγονται. Πολλαπλασιάζεται με φρέσκο σπόρο που δύσκολα βλαστάνουν σε μέτριες θερμοκρασίες μετά από ψυχρή στρωμάτωση. Απαιτεί ουδέτερα ή ελαφρώς όξινα εδάφη για καλύτερο φθινοπωρινό χρωματισμό.

Διαδικασία εξαγωγής χυμού από το κορμό του δέντρου.


Αφού ανοιχτούν οπές στον κορμό του δέντρου, τοποθετούνται σωλήνες και αρχίζει το ταξίδι του γλυκού χυμού προς τον χώρο κατεργασίας του. Η ροή του χυμού συμβαίνει από τέλη Ιανουαρίου αλλά και τον Φεβρουάριο και γενικότερα καθ' όλη την διάρκεια της άνοιξης ενώ αυτήν την εποχή, η περιεκτικότητα σε σάκχαρα είναι υψηλή. Προκειμένου να συλλεχθεί στις δεξαμενές, υπάρχει κατάλληλος μηχανισμός υπό πίεση, ο οποίος και ρουφάει τον χυμό προς αυτές. Οι διακυμάνσεις στην θερμοκρασία και ειδικότερα οι υψηλότερες θερμοκρασίες την ημέρα και οι χαμηλότερες την νύκτα, φαίνεται ότι είναι καθοριστικής σημασίας για μία καλή παραγωγή τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα χυμού.


Η τεχνική των σωληνώσεων εφαρμόζεται τόσο στις ΗΠΑ αλλά και στον Καναδά. Φαίνεται ότι οι ψυχρές και βόρειες περιοχές, ενδείκνυται για την παραγωγή σιροπιού από σφεντάμι. Στις περιοχές αυτές, σωληνώσεις μήκους πάνω από 15 χιλιόμετρα βοηθούν στην μεταφορά του χυμού στις δεξαμενές συλλογής.



Δεξαμενή συλλογής.


Η δεξαμενή συλλογής ουσιαστικά αποτελεί ένα ψύκτη ο οποίος αδειάζει μία με τρεις φορές την ημέρα κατά την διάρκεια της μεγάλης ροής του χυμού στο σφεντάμι. Υπολογίζεται οτι ένα δέντρο μπορεί να παράξει 20 γαλόνια χυμού κατά την διάρκεια της παραγωγικής περιόδου.

Ο χυμός από εκεί μεταφέρεται στον χώρο μετατροπής του, σε σιρόπι. Εκεί υφίσταται την διαδικασία της αντίστροφης ώσμωσης όπου και το υπερβολικό νερό απομακρύνεται απο τον χυμό.

Ο χύμος μετά ώσμωσης, εισέρχεται στον εξατμιστήρα ο οποίος μπορεί να μετατρέψει 2000 γαλόνια χυμού σε σιρόπι κάθε μέρα. Το τελικό στάδιο παραγωγής σιροπιού απαιτεί μεγάλη ακρίβεια.

Ο χυμός που απέμεινε μετά την παραμονή του στον εξατμιστήρα, βράζεται σε θερμοκρασία 221ο C. Μετά το τέλος της θέρμανσης, το τελικό προϊόν είναι το σιρόπι. Για κάθε παραχθέν γαλόνι σιροπιού, είναι απαραίτητη η συλλογή 40-50 γαλονιών χυμού από το σφεντάμι.



Βιολογική αξία του σιροπιού από σφενδάμι.


  • Περιέχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες, σε επίπεδο μεγαλύτερο από αυτές που περίεχονται στο μπρόκολο και στα μήλα

  • Χρησιμοποιείται ως γλυκαντική ουσία με χαμηλή θερμιδική αξία

  • Περιέχει ριβοφλαβίνη, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, θειαμίνη

  • Είναι σημαντική πηγή βιταμινών

  • Σύμφωνα με πειράματα, βρέθηκε η ανασχετική δράση του σιροπιού στην ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων

  • Το αμπσισικό οξύ φαίνεται ότι αποτελεί ρυθμιστικό παράγοντα στην παραγωγή ινσουλίνης


Γραμματέα Αναστασία

Γεωπόνος ΓΠΑ








from anatakti.gr http://ift.tt/W5XUke

via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου