Μετά το πρόστιμο για τις χωματερές, έρχεται το πρόστιμο για τα λύματα. Όπως ανακοίνωσε χθες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, τη μεθεπόμενη Τετάρτη (1 Ιουλίου) θα δικαστεί η δεύτερη
παραπομπή της Ελλάδας με το ερώτημα της καταδίκης και της επιβολής προστίμου. Η πρόταση της Επιτροπής είναι η επιβολή εφάπαξ προστίμου άνω των 14,5 εκατ. ευρώ και ημερήσιου προστίμου 47.600 ευρώ για κάθε ημέρα από την έκδοση της καταδίκης μέχρι τη συμμόρφωση. Το πρόβλημα βέβαια εντοπίζεται στους Δήμους Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδας, όπου η επίλυση του προβλήματος δεν είναι καν ορατή.//
Η Ελλάδα καταδικάστηκε τον Οκτώβριο του 2007 (υπόθεση C-440/06), καθώς 21 μεγάλες πόλεις (άνω των 10.000 κατοίκων) εξακολουθούσαν να μη διαθέτουν βασικές υποδομές για τη διαχείριση των αστικών λυμάτων. Επρόκειτο για τις Αρτέμιδα, Χρυσούπολη, Ηγουμενίτσα, Ηράκλειο Κρήτης, Κατερίνη, Koρωπi, Λευκiμμη, Λιτόχωρο Πιερίας, Μάλια, Μαρκόπουλο Μεσογαίας, Μέγαρα, Νέα Κυδωνία Κρήτης, Ναύπακτο, Νέα Μάκρη, Παροικιά Πάρου, Πόρο-Γαλατά, Ραφήνα, Θεσσαλονίκη (τουριστική ζώνη), Τρίπολη, Ζάκυνθο, Αλεξάνδρεια Ημαθίας, Έδεσσα και Κάλυμνο.
Η Επιτροπή ζητάει τη νέα καταδίκη της χώρας μας και την επιβολή προστίμου. Πιο συγκεκριμένα, ζητάει 5.191,20 ευρώ για κάθε ημέρα από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης (2007) έως τη δεύτερη καταδίκη (υπολογίζεται να εκδοθεί σε μερικούς μήνες). Και επιπλέον 47.462 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης εκτέλεσης της νέας απόφασης. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα κληθεί να πληρώσει άμεσα περί τα 14,5 εκατομμύρια και το ποσό αυτό θα προσαυξάνεται συνεχώς.
Σχεδόν σε όλες τις προαναφερθείσες περιοχές η λύση έχει δρομολογηθεί. Απομένουν οι Δήμοι Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδας, που δεν έχουν δρομολογήσει λύση, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούν βόθρους.
Οι δύο δήμοι αντιδρούν έντονα, επιμένοντας ότι είναι δυνατή η σύνδεσή τους με την Ψυττάλεια έναντι της δημιουργίας βιολογικού καθαρισμού (βλ. «Κ» 4.4.15). Το τραγικότερο είναι ότι, με τη διατήρηση της υπόθεσης σε εκκρεμότητα, χάθηκαν πόροι 250 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και είναι αμφίβολο τι θα προλάβει να ενταχθεί στο νέο πρόγραμμα. Ευθύνες για το σημερινό αδιέξοδο φέρει και η ΕΥΔΑΠ, που δεν έχει προχωρήσει στην ολοκλήρωση των απαραίτητων μελετών εφόσον τυπικά η συναίνεση των δήμων δεν είναι απαραίτητη (το έργο, αν ποτέ γίνει, θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Αττικής και την Ε.Ε.).
from anatakti.gr http://ift.tt/1MSRzx1
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου