Αυξημένο ενδιαφέρον από ξένα funds να ανοίξουν γραφείο και να δραστηριοποιηθούν στη χώρα μας για να καλύψουν το κενό που υπάρχει στη χρηματοδότηση της
επιχειρηματικότητας από τις τράπεζες διαπιστώνει η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χριστίνα Σακελλαρίδη όπως ανέφερε σε συνέδριο του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και σχολίασε ότι ερεύνησε η ίδια, και όπως είπε, αν και σκεφτόταν ότι η επιβάρυνση θα ήταν ιδιαίτερα υψηλά τελικά δεν είναι και κατά συνέπεια, θα μπορέσουν να δουλέψουν οι επιχειρηματίες με κάποια κεφάλαια.//
Πάντως, τα θέματα της επιχειρηματικότητας δημιούργησαν, στη διάρκεια του συνεδρίου, αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας και του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλη Κορκίδη και του βουλευτή και πρώην υπουργού Κωστή Χατζηδάκη και συγκεκριμένα οι τόνοι ανέβηκαν για λίγα λεπτά με αφορμή την αποτελεσματικότητα της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για την οικονομία.
Ο κ. Χατζηδάκης στην ομιλία του επεσήμανε ότι η αβέβαιη κατάληξη της συμφωνίας με τους πιστωτές έχει παγώσει την αγορά, ότι είναι σημαντική η ανάγκη αξιοπιστίας της χώρας, ότι πρέπει να αλλάξει το επενδυτικό και επιχειρηματικό κλίμα καθώς «μόνη της η συμφωνία δεν μπορεί να φέρει στη χώρα την ανάπτυξη και την απασχόληση» και ότι η κυβέρνηση αδρανεί σε θέματα που έχουν μεγάλη σημασία για τους επενδυτές και τους επιχειρηματίες όπως είναι η μείωση της γραφειοκρατία. Επίσης σημείωσε ότι ενώ ο Σύριζα προεκλογικά κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ δεν βοηθάει την επιχειρηματικότητα συνολικά αλλά συμφέροντα, εντούτοις πλέον περιλαμβάνει στις προτάσεις του προς του πιστωτές και προτάσεις από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.
Σχετικά με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ όταν πήρε το λόγο ο κ. Κορκίδης σχολίασε ότι ο ίδιος ο κ. Γκουρία έχει δηλώσει ότι ήταν ένα προβληματικό προϊόν η εργαλειοθήκη που πρότεινε ο οργανισμός στη χώρα μας και αυτό πυροδότησε ένα διάλογο μεταξύ των δύο ανδρών ενώ ο κ. Κορκίδης ανέφερε στη συνέχεια ότι ούτε η μείωση της γραφειοκρατίας που επιχειρήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση ήταν αποτελεσματική.
Ο κ. Κορκίδης ζήτησε να συνεργαστούν οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας «για να βρούμε και να δουλέψουμε σκληρά για το μοντέλο ανάπτυξης που θέλουμε για τη χώρα».
Πέρα από την αντιπαράθεση, η κυρία Σακελλαρίδη συνέχισε ότι πρέπει να είναι εθνική επιλογή για την οικονομία μας ο εξαγωγικός προσανατολισμός της ελληνικής παραγωγής ενώ σχολίασε ότι: «δεν μας λείπουν οι θεσμοί αλλά η λειτουργία τους» και υπογράμμισε τη σημασία μιας αναπτυξιακής τράπεζας για τους μικρομεσαίους.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κωνσταντίνος Μίχαλος στην ομιλία του που προηγήθηκε των υπολοίπων ανέφερε ότι η παρατεταμένη αβεβαιότητα και το σκηνικό ρήξης με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκαλούν τεράστιες συνέπειες στην οικονομία. Και δεν θα υπάρξει ελπίδα ανάκαμψης, όσο συνεχίζονται τα σενάρια χρεοκοπίας, όσο συνεχίζεται η εικόνα απομόνωσης της Ελλάδας και τα αρνητικά δημοσιεύματα από τα διεθνή ΜΜΕ. «Καμία διεθνής συνεργασία και επένδυση δεν μπορεί να προχωρήσει με όφελος για την κοινωνία, όσο η χώρα αντιμετωπίζει την αβεβαιότητα και την περιθωριοποίηση» είπε και απηύθυνε, για μια ακόμη φορά, έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση, όσο και στους εταίρους μας, να εντείνουν τις προσπάθειες για την επίτευξη μιας βιώσιμης συμφωνίας.
Ζήτησε να ενθαρρυνθεί η ανάπτυξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας με επιτάχυνση και ολοκλήρωση των διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία. Με προτεραιότητα στο άνοιγμα μονοπωλιακών και ολιγοπωλιακών αγορών, τη δημιουργία ενός ανταγωνιστικού φορολογικού πλαισίου, την αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης, την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς, την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, τη μείωση του ενεργειακού κόστους για τη βιομηχανία, τη στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας.
«Η ανάδειξη της Ελλάδας σε πύλη διεθνών εμπορικών δραστηριοτήτων μπορεί και πρέπει να αποτελέσει βασική προτεραιότητα, στο πλαίσιο της οικονομικής ανασυγκρότησης της χώρας. Το φυσικό πλεονέκτημα που δημιουργεί η γεωγραφική της θέση, υπάρχει. Ανέκαθεν υπήρχε. Το ζητούμενο είναι να δημιουργήσουμε επιτέλους τις προϋποθέσεις ώστε να αξιοποιηθεί σωστά. Με μακρόπνοο ορίζοντα και με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου» κατέληξε ο κ. Μίχαλος.
from anatakti.gr http://ift.tt/1QBovQS
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου