Κάθε τους σχόλιο για την ελληνική οικονομική πραγματικότητα αναπαράγεται με αστραπιαία ταχύτητα στον
εγχώριο και τον διεθνή Τύπο. Μπορεί τα φώτα να είναι στραμμένα στον Αλέξη Τσίπρα, τον Γιάννη Βαρουφάκη, την Άγκελα Μέρκελ, τον Βόφγκανγκ Σόιμπλε και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, υπάρχουν όμως και εκείνοι οι «ειδικοί» που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην ελληνική διαπραγμάτευση σε Αθήνα και Βρυξέλλες, διατυπώνουν θέσεις που προκαλούν συζητήσεις και βγάζουν... «λαβράκια».
Είναι κορυφαίοι οικονομικοί αναλυτές και βραβευμένοι οικονομολόγοι που συμμετέχουν ενεργά στην ελληνική διαπραγμάτευση, διαμορφώνοντας με τις πολλές φορές αιχμηρές τοποθετήσεις τους τις εξελίξεις στο ελληνικό θρίλερ.
Πρόκειται για ονόματα γνωστά σε όλους μας πλέον, που έχουν κερδίσει έναν ρόλο πρωταγωνιστικό στην ελληνική κρίση, δίνοντας με τις αναλύσεις τους το στίγμα των εξελίξεων.
Ο Χιούγκο Ντίξον και η «βεντέτα» με τον Βαρουφάκη
Η Ελλάδα φαίνεται πως αποτελεί ένα από τα αγαπημένα θέματα του αρχισυντάκτη του πρακτορείου Reuters, Χιούγκο Ντίξον, ο οποίος έχει φτάσει μάλιστα και στο σημείο να «συγκρουστεί» διαδικτυακά με τον Γιάννη Βαρουφάκη.
Λίγες ημέρες μετά τις εκλογές και τις προγραμματικές δηλώσεις Τσίπρα, ο αναλυτής, ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του από τον Economist, είχε διατυπώσει την άποψη πως η χώρα μας «βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού», ενώ έβλεπε την Ελλάδα να επιστρέφει στη δραχμή. «Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ευρωζώνη πρέπει να προετοιμαστεί για τα χειρότερα», έγραφε σε άρθρο του.
Στο στόχαστρό του είχαν βρεθεί πρόσφατα και τα... μαθηματικά του έλληνα υπουργού Οικονομικών, με αφορμή την επιστολή Βαρουφάκη προς το Eurogroup στην οποία περιλαμβάνονταν οι επτά μεταρρυθμίσεις που προτείνονταν στους δανειστές. Ένα άλλο επικριτικό του σχόλιο, μέσω twitter, δεν είχε μείνει αναπάντητο από τον κ. Βαρουφάκη.
«Ο Βαρουφάκης ήταν ανόητος να πει ότι η κυβέρνηση ενδέχεται α) να μην είναι σε θέση να πληρώσει το ΔΝΤ β) να εισαγάγει έκτακτη εισφορά. Τέτοιου είδους δηλώσεις θα μπορούσε να προκαλέσουν φυγή καταθέσεων», έγραψε ο Χιούγκο Ντίξον, για να λάβει άμεσα απάντηση από τον έλληνα ΥΠΟΙΚ: «Μόνο που ποτέ δεν τα είπα αυτά Χιούγκο.... Τα ελληνικά σου χρειάζονται βελτίωση (ή καλύτερες πηγές)».
Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε την περασμένη εβδομάδα το σχόλιό του, πάλι μέσω twitter, για τις εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου. «Να πώς γιορτάζουν οι ριζοσπάστες αριστεροί του ΣΥΡΙΖΑ με τους εθνικιστές των Ανεξάρτητων Ελλήνων την Ημέρα της Ανεξαρτησίας», έγραψε αρχικά ο αναλυτής του Reuters, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις. Ο ίδιος επανήλθε με νέο «τιτίβισμα», ζητώντας συγνώμη: «Περιπλανήθηκα σαφώς απερίσκεπτα σε ένα ναρκοπέδιο. Δεν είχα καμία πρόθεση να προσβάλω τον γενναίο ελληνικό λαό την Ημέρα της Ανεξαρτησίας του».
Σε κείμενο που ανάρτησε στο ιστολόγιό του, ο Ντίξον αναφέρθηκε στη διαδικτυακή αντιπαράθεση με τον Γ. Βαρουφάκη, σημειώνοντας: «Οι ανταλλαγή tweets μεταξύ εμού και του κ. Βαρουφάκη προκάλεσε μια καταιγίδα στο twitter και στην τηλεόραση. Κάποιοι είπαν ότι υπάρχει μια αντιπαράθεση μεταξύ μας. Αυτό δεν ισχύει. Απλώς προσπαθούσα να επισημάνω ότι σε αυτήν την πολύ εύθραυστη στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να είναι προσεκτική ώστε να μην λέει τίποτα που μπορεί να εγείρει αμφιβολίες για την αξιοπιστία της».
Ο «γνώστης» Πίτερ Σπίγκελ
Ο επικεφαλής του γραφείου των Financial Times στις Βρυξέλλες από το 2010 είναι ένας άνθρωπος με βαθιά γνώση των παρασκηνιακών διεργασιών, που έχει δώσει αρκετές φορές ειδήσεις για τις κρίσιμες διαβουλεύσεις στους κόλπους της ευρωζώνης. Ήταν εκείνος που είχε «καρφώσει» τον Γιάννη Βαρουφάκη, αποκαλύπτοντας μέσω twitter πως είχε συνάντηση με τον διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν.
Ο Πίτερ Σπίγκελ ήταν επίσης εκείνος που με άρθρο του στους Financial Times, σχολιάζοντας το περιεχόμενο της επιστολής Βαρουφάκη προς τον επικεφαλής του Eurogroup, έγραφε πως η Ελλάδα επιστρατεύει φοιτητές, νοικοκυρές και τουρίστες για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Αναφερόμενος μάλιστα στις αντιδράσεις που προκάλεσε η πρόταση, αποκάλυψε πως ευρωπαίος αξιωματούχος «ξέσπασε σε γέλια όταν διάβασε την πρόταση».
Ο Πολ Μέισον και η διαρροή του εγγράφου Μοσκοβισί
Ο δημοσιογράφος του βρετανικού Channel 4 ήταν εκείνος που διέρρευσε το προσχέδιο Μοσκοβισί, στο οποίο είχε αναφερθεί νωρίτερα ο Γιάννης Βαρουφάκης, τονίζοντας πως θα μπορούσε να το υπογράψει στο Eurogroup αλλά τελικά αποσύρθηκε από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ.
«Δεν καταλαβαίνουν την ελληνική πραγματικότητα, ότι είναι μία πρωτόγνωρη, άγνωστη εμπειρία να υπάρχει αριστερή κυβέρνηση σε μία χώρα όπως η Ελλάδα. Είναι σαν να παίζει μία μικρή τοπική ομάδα εναντίον της Ρεάλ Μαδρίτης», έχει δηλώσει ο οικονομικός συντάκτης και συγγραφέας (στα ελληνικά κυκλοφορεί το βιβλίο του «Ο κόσμος σε εξέγερση», εκδόσεις Δίαυλος).
Μάλιστα, ο επί χρόνια δημοσιογράφος του BBC 2 ετοιμάζει αυτή την περίοδο ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο «Greece: Dreams Take Revenge» (Ελλάδα: Τα όνειρα παίρνουν εκδίκηση), αντικείμενο του οποίου είναι οι πρώτες 100 ημέρες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Στο επίκεντρο του ντοκιμαντέρ βρίσκεται η «σύγκρουση του ΣΥΡΙΖΑ με το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα».
Η συμβουλή του Βόλφανγκ Μίνχαου στον Βαρουφάκη
Ο κορυφαίος αρθρογράφος για ευρωπαϊκά θέματα των Financial Times και ιδρυτής του Eurointelligence ήταν εκείνος που συμβούλεψε τον έλληνα υπουργό Οικονομικών να μην υποχωρήσει στις πιέσεις των ευρωπαίων ομολόγων του, υποστηρίζοντας πως η συνέχιση του τρέχοντος προγράμματος θα ήταν ακόμα χειρότερη λύση από την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
«Η συμβουλή μου στον Γιάννη Βαρουφάκη είναι να αγνοήσει τα βλέμματα εκνευρισμού και τις συγκαλυμμένες απειλές και να μείνει αμετακίνητος. Είναι μέλος της πρώτης κυβέρνησης στην ευρωζώνη που έχει δημοκρατική εντολή να εναντιωθεί σε μια άκρως δυσλειτουργική πολιτική, που έχει αποδειχθεί οικονομικά αστοιχείωτη και πολιτικά μη βιώσιμη», έγραφε, μεταξύ άλλων, στους FT ο γερμανικής καταγωγής δημοσιογράφος.
Σε άλλο άρθρο του έθετε το δίλημμα «χρεοκοπία ή δημοκρατία», επικρίνοντας δριμύτατα τη στάση της Γερμανίας. Όπως έγραφε, η γερμανική στρατηγική κάνει τη ζωή των Ελλήνων τόσο ανυπόφορη ώστε να θέλουν οι ίδιοι να φύγουν από την ευρωζώνη: «Η κ. Μέρκελ σίγουρα δε θέλει να βρεθεί με το πιστόλι που καπνίζει στο χέρι. Πρόκειται για μια στρατηγική υποβοηθούμενης αυτοκτονίας, που είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και ανεύθυνη».
Σάιμον Νίξον, ο επικριτής
Ο Αλέξης Τσίπρας ρισκάρει να οδηγήσει την Ελλάδα στην καταστροφή και έχει ελάχιστες μέρες για να γλιτώσει τη χώρα από τον γκρεμό, έγραφε στα μέσα Μαρτίου ο αρθρογράφος της αμερικανικής Wall Street Journal, Σάιμον Νίξον.
Σε πιο πρόσφατο άρθρο του στην ίδια εφημερίδα, ο Νίξον διατύπωνε την άποψη πως εντός των επομένων ημερών θα καταστεί σαφές αν υπάρχει ρεαλιστική προοπτική η Ελλάδα να παραμείνει εντός της ευρωζώνης. Σύμφωνα με τον αρθρογράφο της Wall Street Journal, μετά από δύο «χαμένους» μήνες ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φαίνεται τελικά να έχει δεχτεί ότι το αίτημα του για «λευκές επιταγές» ήταν μάταιο.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει ένα άλλο του άρθρο, που δημοσιευόταν πριν τις εθνικές εκλογές στην Ελλάδα, στο οποίο ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτηριζόταν ως ο... Ούγκο Τσάβες των Βαλκανίων.
Ο Νίξον είναι ένας ακόμη αναλυτής που έχει ασκήσει δριμύτατη κριτική στον έλληνα υπουργό Οικονομικών, ερχόμενος μάλιστα και σε αντιπαράθεση μαζί του. «τώρα ο Τσίπρας λέει ότι η Ελλάδα δεν ζητεί νέο δάνειο, εντούτοις το πρωί ο Βαρουφάκης έψαχνε για 7 δισ. ευρώ. Μιλάνε καν μεταξύ τους αυτοί οι τύποι;», είχε σχολιάσει στον λογαριασμό του στο twitter. «Όλοι την ώρα (μιλάμε). Και είμαστε απολύτως συγχρονισμένοι. Κάτι που θα είχες αντιληφθεί, αν άκουγες εμάς & και όχι τι λένε οι άλλοι ότι λέμε», ήταν η απάντηση που είχε λάβει από τον Γιάννη Βαρουφάκη.
Ο αναλυτής δεν είχε αφήσει ασχολίαστη και τη φωτογράφιση του κ. Βαρουφάκη στο Paris Match. «Κρίση; Ποια κρίση; Ο Βαρουφάκης βρίσκει χρόνο από το πυρετώδες πρόγραμμά του με τις συνεντεύξεις στα μέσα για να ποζάρει για το Paris Match», έγραφε τις ημέρες εκείνες.
Ο πολέμιος της γερμανικής πολιτικής Πολ Κρούγκμαν
Γνωστός στην Ελλάδα για τις θέσεις του ήδη από την πρωθυπουργία του Γιώργου Παπανδρέου, ο βραβμένος με νόμπελ Οικονομίας το 2008 για την συνεισφορά του στη θεωρία του New Trade, Πολ Κρούγκμαν, αποτελεί έναν από τους πιο σφοδρούς πολέμιους της γερμανικής πολιτικής. Μέσω της στήλης του στους New York Times, o κορυφαίος αμερικανός οικονομολόγος έχει τοποθετηθεί πολλές φορές υπέρ του ελληνικού ζητήματος.
Λίγες μόλις ημέρες μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κρούγκμαν κάλεσε την Άγκελα Μέρκελ να μη συμπεριφέρεται σαν... Κορλεόνε και να αποτρέψει την καταστροφή, ενώ απευθυνόμενος προς τους ευρωπαίους αξιωματούχους ζήτησε να είναι ρεαλιστές χωρίς να βγάλουν «αίμα από την πέτρα».
Αίσθηση είχε προκαλέσει και το άρθρο του μετά το ναυάγιο του πρώτου Eurogroup στα μέσα Φεβρουαρίου, όπου στο δημοσίευμα με τον τίτλο «Η Αθήνα πρέπει να καταστραφεί» («Athenae Delenda Est»), έγραφε πως «έχουν αποφασίσει να πιέσουν την Ελλάδα στα άκρα. Αντί να υποχωρήσουν, προτιμούν να δουν την Ελλάδα να οδηγείται σε αθέτηση του προγράμματος και κατά πάσα πιθανότητα να βγει από το ευρώ».
Ο υπέρμαχος του «κουρέματος» Τζόζεφ Στίγκλιτς
Ο Τζόζεφ Στίγκλιτς είναι ένας ακόμη αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος και καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Κολούμπια που μάχεται σθεναρά τη λιτότητα, ζητώντας να δοθεί μια ευκαιρία στην Ελλάδα, από την οποία θα επωφεληθεί η ίδια η Ευρώπη.
Είναι επίσης υπέρμαχος του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους. Μιλώντας τον περασμένο Φεβρουάριο στο CNN και απαντώντας σε ερώτηση γιατί τάσσεται υπέρ του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, ο ίδιος υπογράμμισε ότι «εάν δεν γίνει (διαγραφή του χρέους) η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να σταθεροποιήσει την οικονομία της».
«Αυτά που πέρασε η Ελλάδα, κανείς δεν θα ήθελε να τα περάσει», είχε τονίσει, υπεραμυνόμενος των θέσεων της ελληνικής κυβέρνησης. Μάλιστα, απευθυνόμενος προς το Βερολίνο υπενθύμισε πως οι Σύμμαχοι πρόσφεραν μία νέα αρχή στη Γερμανία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το κεντρικό σκίτσο του θέματος είναι του Andrzej Krauze για τη βρετανική Guardian
εγχώριο και τον διεθνή Τύπο. Μπορεί τα φώτα να είναι στραμμένα στον Αλέξη Τσίπρα, τον Γιάννη Βαρουφάκη, την Άγκελα Μέρκελ, τον Βόφγκανγκ Σόιμπλε και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, υπάρχουν όμως και εκείνοι οι «ειδικοί» που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην ελληνική διαπραγμάτευση σε Αθήνα και Βρυξέλλες, διατυπώνουν θέσεις που προκαλούν συζητήσεις και βγάζουν... «λαβράκια».
Είναι κορυφαίοι οικονομικοί αναλυτές και βραβευμένοι οικονομολόγοι που συμμετέχουν ενεργά στην ελληνική διαπραγμάτευση, διαμορφώνοντας με τις πολλές φορές αιχμηρές τοποθετήσεις τους τις εξελίξεις στο ελληνικό θρίλερ.
Πρόκειται για ονόματα γνωστά σε όλους μας πλέον, που έχουν κερδίσει έναν ρόλο πρωταγωνιστικό στην ελληνική κρίση, δίνοντας με τις αναλύσεις τους το στίγμα των εξελίξεων.
Ο Χιούγκο Ντίξον και η «βεντέτα» με τον Βαρουφάκη
Η Ελλάδα φαίνεται πως αποτελεί ένα από τα αγαπημένα θέματα του αρχισυντάκτη του πρακτορείου Reuters, Χιούγκο Ντίξον, ο οποίος έχει φτάσει μάλιστα και στο σημείο να «συγκρουστεί» διαδικτυακά με τον Γιάννη Βαρουφάκη.
Λίγες ημέρες μετά τις εκλογές και τις προγραμματικές δηλώσεις Τσίπρα, ο αναλυτής, ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του από τον Economist, είχε διατυπώσει την άποψη πως η χώρα μας «βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού», ενώ έβλεπε την Ελλάδα να επιστρέφει στη δραχμή. «Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ευρωζώνη πρέπει να προετοιμαστεί για τα χειρότερα», έγραφε σε άρθρο του.
Στο στόχαστρό του είχαν βρεθεί πρόσφατα και τα... μαθηματικά του έλληνα υπουργού Οικονομικών, με αφορμή την επιστολή Βαρουφάκη προς το Eurogroup στην οποία περιλαμβάνονταν οι επτά μεταρρυθμίσεις που προτείνονταν στους δανειστές. Ένα άλλο επικριτικό του σχόλιο, μέσω twitter, δεν είχε μείνει αναπάντητο από τον κ. Βαρουφάκη.
«Ο Βαρουφάκης ήταν ανόητος να πει ότι η κυβέρνηση ενδέχεται α) να μην είναι σε θέση να πληρώσει το ΔΝΤ β) να εισαγάγει έκτακτη εισφορά. Τέτοιου είδους δηλώσεις θα μπορούσε να προκαλέσουν φυγή καταθέσεων», έγραψε ο Χιούγκο Ντίξον, για να λάβει άμεσα απάντηση από τον έλληνα ΥΠΟΙΚ: «Μόνο που ποτέ δεν τα είπα αυτά Χιούγκο.... Τα ελληνικά σου χρειάζονται βελτίωση (ή καλύτερες πηγές)».
Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε την περασμένη εβδομάδα το σχόλιό του, πάλι μέσω twitter, για τις εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου. «Να πώς γιορτάζουν οι ριζοσπάστες αριστεροί του ΣΥΡΙΖΑ με τους εθνικιστές των Ανεξάρτητων Ελλήνων την Ημέρα της Ανεξαρτησίας», έγραψε αρχικά ο αναλυτής του Reuters, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις. Ο ίδιος επανήλθε με νέο «τιτίβισμα», ζητώντας συγνώμη: «Περιπλανήθηκα σαφώς απερίσκεπτα σε ένα ναρκοπέδιο. Δεν είχα καμία πρόθεση να προσβάλω τον γενναίο ελληνικό λαό την Ημέρα της Ανεξαρτησίας του».
Σε κείμενο που ανάρτησε στο ιστολόγιό του, ο Ντίξον αναφέρθηκε στη διαδικτυακή αντιπαράθεση με τον Γ. Βαρουφάκη, σημειώνοντας: «Οι ανταλλαγή tweets μεταξύ εμού και του κ. Βαρουφάκη προκάλεσε μια καταιγίδα στο twitter και στην τηλεόραση. Κάποιοι είπαν ότι υπάρχει μια αντιπαράθεση μεταξύ μας. Αυτό δεν ισχύει. Απλώς προσπαθούσα να επισημάνω ότι σε αυτήν την πολύ εύθραυστη στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να είναι προσεκτική ώστε να μην λέει τίποτα που μπορεί να εγείρει αμφιβολίες για την αξιοπιστία της».
Ο «γνώστης» Πίτερ Σπίγκελ
Ο επικεφαλής του γραφείου των Financial Times στις Βρυξέλλες από το 2010 είναι ένας άνθρωπος με βαθιά γνώση των παρασκηνιακών διεργασιών, που έχει δώσει αρκετές φορές ειδήσεις για τις κρίσιμες διαβουλεύσεις στους κόλπους της ευρωζώνης. Ήταν εκείνος που είχε «καρφώσει» τον Γιάννη Βαρουφάκη, αποκαλύπτοντας μέσω twitter πως είχε συνάντηση με τον διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν.
Ο Πίτερ Σπίγκελ ήταν επίσης εκείνος που με άρθρο του στους Financial Times, σχολιάζοντας το περιεχόμενο της επιστολής Βαρουφάκη προς τον επικεφαλής του Eurogroup, έγραφε πως η Ελλάδα επιστρατεύει φοιτητές, νοικοκυρές και τουρίστες για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Αναφερόμενος μάλιστα στις αντιδράσεις που προκάλεσε η πρόταση, αποκάλυψε πως ευρωπαίος αξιωματούχος «ξέσπασε σε γέλια όταν διάβασε την πρόταση».
Ο Πολ Μέισον και η διαρροή του εγγράφου Μοσκοβισί
Ο δημοσιογράφος του βρετανικού Channel 4 ήταν εκείνος που διέρρευσε το προσχέδιο Μοσκοβισί, στο οποίο είχε αναφερθεί νωρίτερα ο Γιάννης Βαρουφάκης, τονίζοντας πως θα μπορούσε να το υπογράψει στο Eurogroup αλλά τελικά αποσύρθηκε από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ.
«Δεν καταλαβαίνουν την ελληνική πραγματικότητα, ότι είναι μία πρωτόγνωρη, άγνωστη εμπειρία να υπάρχει αριστερή κυβέρνηση σε μία χώρα όπως η Ελλάδα. Είναι σαν να παίζει μία μικρή τοπική ομάδα εναντίον της Ρεάλ Μαδρίτης», έχει δηλώσει ο οικονομικός συντάκτης και συγγραφέας (στα ελληνικά κυκλοφορεί το βιβλίο του «Ο κόσμος σε εξέγερση», εκδόσεις Δίαυλος).
Μάλιστα, ο επί χρόνια δημοσιογράφος του BBC 2 ετοιμάζει αυτή την περίοδο ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο «Greece: Dreams Take Revenge» (Ελλάδα: Τα όνειρα παίρνουν εκδίκηση), αντικείμενο του οποίου είναι οι πρώτες 100 ημέρες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Στο επίκεντρο του ντοκιμαντέρ βρίσκεται η «σύγκρουση του ΣΥΡΙΖΑ με το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα».
Η συμβουλή του Βόλφανγκ Μίνχαου στον Βαρουφάκη
Ο κορυφαίος αρθρογράφος για ευρωπαϊκά θέματα των Financial Times και ιδρυτής του Eurointelligence ήταν εκείνος που συμβούλεψε τον έλληνα υπουργό Οικονομικών να μην υποχωρήσει στις πιέσεις των ευρωπαίων ομολόγων του, υποστηρίζοντας πως η συνέχιση του τρέχοντος προγράμματος θα ήταν ακόμα χειρότερη λύση από την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
«Η συμβουλή μου στον Γιάννη Βαρουφάκη είναι να αγνοήσει τα βλέμματα εκνευρισμού και τις συγκαλυμμένες απειλές και να μείνει αμετακίνητος. Είναι μέλος της πρώτης κυβέρνησης στην ευρωζώνη που έχει δημοκρατική εντολή να εναντιωθεί σε μια άκρως δυσλειτουργική πολιτική, που έχει αποδειχθεί οικονομικά αστοιχείωτη και πολιτικά μη βιώσιμη», έγραφε, μεταξύ άλλων, στους FT ο γερμανικής καταγωγής δημοσιογράφος.
Σε άλλο άρθρο του έθετε το δίλημμα «χρεοκοπία ή δημοκρατία», επικρίνοντας δριμύτατα τη στάση της Γερμανίας. Όπως έγραφε, η γερμανική στρατηγική κάνει τη ζωή των Ελλήνων τόσο ανυπόφορη ώστε να θέλουν οι ίδιοι να φύγουν από την ευρωζώνη: «Η κ. Μέρκελ σίγουρα δε θέλει να βρεθεί με το πιστόλι που καπνίζει στο χέρι. Πρόκειται για μια στρατηγική υποβοηθούμενης αυτοκτονίας, που είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και ανεύθυνη».
Σάιμον Νίξον, ο επικριτής
Ο Αλέξης Τσίπρας ρισκάρει να οδηγήσει την Ελλάδα στην καταστροφή και έχει ελάχιστες μέρες για να γλιτώσει τη χώρα από τον γκρεμό, έγραφε στα μέσα Μαρτίου ο αρθρογράφος της αμερικανικής Wall Street Journal, Σάιμον Νίξον.
Σε πιο πρόσφατο άρθρο του στην ίδια εφημερίδα, ο Νίξον διατύπωνε την άποψη πως εντός των επομένων ημερών θα καταστεί σαφές αν υπάρχει ρεαλιστική προοπτική η Ελλάδα να παραμείνει εντός της ευρωζώνης. Σύμφωνα με τον αρθρογράφο της Wall Street Journal, μετά από δύο «χαμένους» μήνες ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φαίνεται τελικά να έχει δεχτεί ότι το αίτημα του για «λευκές επιταγές» ήταν μάταιο.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει ένα άλλο του άρθρο, που δημοσιευόταν πριν τις εθνικές εκλογές στην Ελλάδα, στο οποίο ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτηριζόταν ως ο... Ούγκο Τσάβες των Βαλκανίων.
Ο Νίξον είναι ένας ακόμη αναλυτής που έχει ασκήσει δριμύτατη κριτική στον έλληνα υπουργό Οικονομικών, ερχόμενος μάλιστα και σε αντιπαράθεση μαζί του. «τώρα ο Τσίπρας λέει ότι η Ελλάδα δεν ζητεί νέο δάνειο, εντούτοις το πρωί ο Βαρουφάκης έψαχνε για 7 δισ. ευρώ. Μιλάνε καν μεταξύ τους αυτοί οι τύποι;», είχε σχολιάσει στον λογαριασμό του στο twitter. «Όλοι την ώρα (μιλάμε). Και είμαστε απολύτως συγχρονισμένοι. Κάτι που θα είχες αντιληφθεί, αν άκουγες εμάς & και όχι τι λένε οι άλλοι ότι λέμε», ήταν η απάντηση που είχε λάβει από τον Γιάννη Βαρουφάκη.
Ο αναλυτής δεν είχε αφήσει ασχολίαστη και τη φωτογράφιση του κ. Βαρουφάκη στο Paris Match. «Κρίση; Ποια κρίση; Ο Βαρουφάκης βρίσκει χρόνο από το πυρετώδες πρόγραμμά του με τις συνεντεύξεις στα μέσα για να ποζάρει για το Paris Match», έγραφε τις ημέρες εκείνες.
Ο πολέμιος της γερμανικής πολιτικής Πολ Κρούγκμαν
Γνωστός στην Ελλάδα για τις θέσεις του ήδη από την πρωθυπουργία του Γιώργου Παπανδρέου, ο βραβμένος με νόμπελ Οικονομίας το 2008 για την συνεισφορά του στη θεωρία του New Trade, Πολ Κρούγκμαν, αποτελεί έναν από τους πιο σφοδρούς πολέμιους της γερμανικής πολιτικής. Μέσω της στήλης του στους New York Times, o κορυφαίος αμερικανός οικονομολόγος έχει τοποθετηθεί πολλές φορές υπέρ του ελληνικού ζητήματος.
Λίγες μόλις ημέρες μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κρούγκμαν κάλεσε την Άγκελα Μέρκελ να μη συμπεριφέρεται σαν... Κορλεόνε και να αποτρέψει την καταστροφή, ενώ απευθυνόμενος προς τους ευρωπαίους αξιωματούχους ζήτησε να είναι ρεαλιστές χωρίς να βγάλουν «αίμα από την πέτρα».
Αίσθηση είχε προκαλέσει και το άρθρο του μετά το ναυάγιο του πρώτου Eurogroup στα μέσα Φεβρουαρίου, όπου στο δημοσίευμα με τον τίτλο «Η Αθήνα πρέπει να καταστραφεί» («Athenae Delenda Est»), έγραφε πως «έχουν αποφασίσει να πιέσουν την Ελλάδα στα άκρα. Αντί να υποχωρήσουν, προτιμούν να δουν την Ελλάδα να οδηγείται σε αθέτηση του προγράμματος και κατά πάσα πιθανότητα να βγει από το ευρώ».
Ο υπέρμαχος του «κουρέματος» Τζόζεφ Στίγκλιτς
Ο Τζόζεφ Στίγκλιτς είναι ένας ακόμη αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος και καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Κολούμπια που μάχεται σθεναρά τη λιτότητα, ζητώντας να δοθεί μια ευκαιρία στην Ελλάδα, από την οποία θα επωφεληθεί η ίδια η Ευρώπη.
Είναι επίσης υπέρμαχος του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους. Μιλώντας τον περασμένο Φεβρουάριο στο CNN και απαντώντας σε ερώτηση γιατί τάσσεται υπέρ του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, ο ίδιος υπογράμμισε ότι «εάν δεν γίνει (διαγραφή του χρέους) η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να σταθεροποιήσει την οικονομία της».
«Αυτά που πέρασε η Ελλάδα, κανείς δεν θα ήθελε να τα περάσει», είχε τονίσει, υπεραμυνόμενος των θέσεων της ελληνικής κυβέρνησης. Μάλιστα, απευθυνόμενος προς το Βερολίνο υπενθύμισε πως οι Σύμμαχοι πρόσφεραν μία νέα αρχή στη Γερμανία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το κεντρικό σκίτσο του θέματος είναι του Andrzej Krauze για τη βρετανική Guardian
from anatakti.gr http://ift.tt/1a7V4mv
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου