Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Ελληνικός νηστίσιμος μπακλαβάς με μέλι



Στη συνταγή του ελληνικότατου μπακλαβά από την Εύβοια, που υιοθέτησα ως έναν από τους καλύτερους, πρόσθεσα

και πιπέρι και ιδού το αποτέλεσμα!

Υλικά



  • 1½ πακέτο φύλλο κρούστας

  • 600γρ. καρυδόψιχα ψιλοκοπανισμένη

  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη

  • 1 κουτ. σούπας γεμάτη, κανέλα τριμμένη

  • 1 κουτ. γλυκού γαρύφαλλα κοπανισμένα

  • 1 νεροπότηρο ελαιόλαδο

  • 1 νεροπότηρο εκλεκτό μέλι

  • 1 κουτ. γλυκού πιπέρι λεπτοαλεσμένο


Διαδικασία


ellinikos mpaklavas me meli1

Βήμα 1


Ετοιμάζετε πρώτα τη γέμιση: Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε την ψιλοκοπανισμένη καρυδόψιχα, τη ζάχαρη, την τριμμένη κανέλα, τα κοπανισμένα γαρίφαλα, καθώς και το λεπτοαλεσμένο πιπέρι. Τα ανακατεύετε καλά.

Βήμα 2


Κρατάτε 6 ολόκληρα φύλλα κρούστας και τα υπόλοιπα τα κόβετε σε χοντρά κομμάτια. Παίρνετε το ταψί που θα ψήσετε τον μπακλαβά και απλώνετε στον πάτο του 3 φύλλα κρούστας αλάδωτα. Ρίχνετε επάνω τους 2-3 κουτ. σούπας από το μίγμα της καρυδόψιχας. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία ώσπου να τελειώσει όλο το μίγμα καρυδόψιχας και τα φύλλα, τοποθετώντας τα εναλλάξ. Όταν τελειώσει η καρυδόψιχα, σκεπάζετε το ταψί με 3 ολόκληρα φύλλα κρούστας αλάδωτα.

Βήμα 3


Παίρνετε ένα κοφτερό μαχαίρι και κόβετε το μπακλαβά διαγώνια σε κομμάτια φτάνοντας το μαχαίρι μέχρι τον πάτο του ταψιού.

Βήμα 4


Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170°C. Ζεσταίνετε το λάδι σε ένα κατσαρολάκι ώσπου να αρχίζει να καπνίζει. Με ένα κουτάλι της σούπας, περιχύνετε το μπακλαβά με το καυτό λάδι, αδειάζοντάς το στα σημεία που τον κόψατε. Θα δείτε ότι το καυτό λάδι, καθώς ακουμπά το φύλλο, το ψήνει.

Βήμα 5


Ψήνετε το μπακλαβά στον προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά περίπου ώσπου να αρχίσουν τα φύλλα να ροδοκοκκινίζουν καλά. Στη συνέχεια τον βγάζετε από το φούρνο.

Βήμα 6


Μέσα σε ένα μπρίκι, ζεσταίνετε καλά το μέλι μέχρι να γίνει ιδιαίτερα υδαρές. Περιχύνετε τον μπακλαβά και πάλι επάνω στα κοψίματα και όσο είναι ακόμα καυτός. Τον αφήνετε μέσα στο ταψί για τουλάχιστον ½ ώρα, να ρουφήξει όλο το μέλι. Μετά τον βγάζετε κόβοντάς τον σε μερίδες και τον σερβίρετε σε πιατέλα.


Σημείωση: Τη συνταγή τη βρήκα στον πέμπτο τόμο του έργου «Βυζαντινών Βίος και Πολιτισμός» του Φαίδωνα Κουκουλέ, όπου αναφερόταν ότι μεταξύ δύο φύλλων ζύμης έβαζαν καλά κοπανισμένα αμύγδαλα, φουντούκια με μέλι, πιπέρι, σουσάμι και παπαρουνόσπορο.




  • Μερίδες : για 1 ταψί

  • Χρόνος προετοιμασίας : 20m

  • Χρόνος ψησίματος : 50m

  • Έτοιμο σε : 1:10 h

  • Χρόνος αναμονής : 30 λεπτά




Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb - www.olivemagazine.gr






from anatakti.gr http://ift.tt/1BLJ3yj

via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου