Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Τσίπρας: Δεν θα δεχθούμε εκβιασμούς χωρίς λύση

Τσίπρας: Δεν θα δεχθούμε εκβιασμούς χωρίς λύση
Είμαστε στην τελική ευθεία, τώρα αρχίζει η διαπραγμάτευση - Προσπαθούν να ταπεινώσουν την κυβέρνηση και το λαό - Οι προτάσεις των δανειστών μας επιστρέφουν στην ύφεση -
Επικρατούν οι θέσεις ΔΝΤ για σκληρότητα μέτρων και Ευρωπαίων για μη διευθέτηση χρέους - Την κρίση θα την πληρώσει η ολιγαρχία - Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για συμφωνία χωρίς ρύθμιση του χρέους.
Υψηλούς τόνους και χρησιμοποιώντας μια ρητορική που δημιουργούσε την εντύπωση της προετοιμασίας για μετωπική αντιπαράθεση χρησιμοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του προς τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.



//
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός κάθε άλλο παρά επικαλέστηκε τα μέσα εκείνα που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για να ετοιμάσει την ΚΟ του κόμματός του για έναν συμβιβασμό αλλά χρησιμοποίησε φράσεις όπως

- Προσπαθούν να ταπεινώσουν την κυβέρνηση και το λαό
- Επανήλθαν με απάντηση που περιελάμβανε παράλογα
- Η εμμονή τους σε πρόγραμμα περικοπών υποκρύπτει πολιτική σκοπιμότητα ταπείνωσης ενός ολόκληρου λαού
- Δεν έχουμε ως κοινοβούλιο κανένα περιθώριο αποδοχής προγράμματος έμπνευσης ΔΝΤ
- Την κρίση θα την πληρώσει η ολιγαρχία
- Το ποιος θα πληρώνει τους φόρους σε αυτή τη χώρα είναι αρμοδιότητα της κυβέρνησης
- Το ΔΝΤ έχει εγκληματικές ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση

Εντυπωση προκάλεσε, δε, το γεγονός ότι ενώ μέχρι πρότινος προσπαθούσε να αξιοποιήσει τις διαφωνίες μέταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων, σήμερα επέλεξε να καταγγείλει τους δανειστές ότι στην τελική τους πρόταση των πέντε σελίδων αγνόησαν όλα τα αποτελέσματα που είχαν προκύψει κατά την πορεία της διαπραγμάτευσης αλλά ενσωμάτωσαν αφενός τα σκληρότερα μέτρα που πρότεινε το ΔΝΤ και αφετέρου την ανελαστική θέση των ευρωπαίων που πεισματικά αρνούνται να αποδεχθούν το ελληνικό αίτημα και την επιχειρηματολογία του ΔΝΤ ότι απαιτείται διευθέτηση του χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο κατά τη φρασεολογία που χρησιμοποιεί ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός των Οικονομικών.

«Από την πρώτη στιγμή βρεθήκαμε να αντιμετωπίζουμε μια ασφυκτική κατάσταση για την οποία δεν φέρουμε την ευθύνη» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο ξεκίνημα της ομιλίας του στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Μια κοινωνία διαλυμένη από 5 χρόνια ύφεσης που εκτόξευσε την ανεργία και ενέτεινε τις κοινωνικές ανισότητες» συνέχισε ο κ. Τσίπρας σημειώνοντας: «Αυτή την κατάσταση βρεθήκαμε να διαχειριζόμαστε αλλά δεν πέσαμε από τα σύννεφα, γνωρίζαμε καλά τα προβλήματα αλλά κάναμε γενναία πολιτική επιλογή να διεκδικήσουμε την ευθύνη της διακυβέρνησης».

«Επιδιώξαμε να αναλάβουμε αυτή την ευθύνη γιατί βλέπαμε ότι η χώρα βυθιζόταν ολοένα και πιο παλιά στο μνημονιακό καθεστώς με την παλαιά κυβέρνηση» είπε ο κ. Τσίπρας αιτιολογώντας την επιλογή του να προκαλέσει πρόωρες εκλογές βάζοντας βέτο στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την προηγούμενη Βουλή, όπως ήθελε η κυβέρνηση του τέως πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

«Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε υποχρέωση βάσει των δικών της δεσμεύσεων, από τις οποίες προσπαθούμε εδώ και 4 μήνες να ξεμπλέξουμε, για πρωτογενές πλεόνασμα 3% με μέτρα 5,5 δισ. και αυτό θα το πετύχαινε μόνο με έκρηξη αυταρχικότητας» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Γνωρίζαμε ότι δεν θα ήταν περίπατος και δεν θα υπήρχε περίοδος χάριτος για εμάς» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Αντιμετωπίζαμε ναρκοθετημένο πεδίο που είχε ετοιμάσει η προηγούμενη κυβέρνηση που πόνταρε στην αριστερή παρένθεση αλλά δεν τους κάναμε τη χάρη. Στις 20 Φεβρουαρίου καταλήξαμε σε μια συμφωνία που μας έδωσε το χρόνο να διαπραγματευτούμε».

«Κανείς δεν μπορεί να πει ότι ήταν εύκολη περίοδος. Παρά τις συνεχείς παγίδες από το μνημονιακό καθεστώς εντός και εκτός Ελλάδας σταθήκαμε όρθιοι» εκτίμησε ο πρωθυπουργός εξηγώντας: «Καταφέραμε να πάρουμε τα μέτρα ανακούφισης των πιο αδικημένων όπως ο νόμος για την ανθρωπιστική κρίση, το μέτρο των 100 δόσεων το οποίο απαντά σε όσους αναρωτιούνται πώς άντεξε το δημόσιο ταμείο, ανοίξαμε πρόσφατα την ΕΡΤ, η επαναπρόσληψη σχολικών φυλάκων και καθαριστριών, και καταργήσαμε το 5ευρω στα νοσοκομεία».

«Κάθε ένα από αυτά τα βήματα ήταν και μια σκληρή μάχη απέναντι σε ένα κατεστημένο που χτίστηκε τα τελευταία 5 χρόνια κόντρα σε προκαταλήψεις και εμμονές εντός και εκτών συνόρων και όλες αυτές οι μάχες δόθηκαν σε ένα καθεστώς εκβιασμού και χρηματοδοτικής ασφυξίας. Σε αυτή τη γραμμή θα συνεχίσουμε. Σε αυτή των καθημερινών μαχών προκειμένου σε βάθος 4ετιας να ξηλώσουμε αυτό το κατεστημένο» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «ξέρουμε καλά ότι ο δρόμος δεν θα είναι ποτέ ανοιχτός και στρωμμένος με ροδοπέταλα και ότι κάθε βήμα θα είναι μια μάχη» προσθέτοντας ότι «είναι καθήκον μας να σηκώσουμε αυτό το βάρος με επιμονή όσο η μεγάλη πλειοψηφία του λαού θα στηρίζει τις προσπάθειες μας με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα για να δίνει τη μάχη στην πρώτη γραμμή».

Στη συνέχεια τόνισε την ανάγκη να υπάρξει λύση στο χρηματοδοτικό πρόβλημα ως προϋπόθεση «για να προχωρησούμε». «Από την πρώτη στιγμή διαμηνύσαμε ότι είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία που θα σέβεται τους κανόνες της ΕΕ αλλά και την εντολή του λαού για αλλάγη πορείας. Είπαμε όμως ότι η συμφωνία δεν μπορεί να συνεχίζει τη μνημονιακή πολιτική της λιτότητας. Προσήλθαμε με ειλικρίνεια, καλή πίστη για να βρεθούν χρυσές τομές και να βρεθούν λύσεις για το χρηματοδοτικό πρόβλημα χωρίς να γονατίζουν όσοι υπέφεραν από τη λιτότητα» συνέχισε.

Στη συνέχεια περιέγραψε όλα όσα συνέβησαν τις τελευταίες εβδομάδες με το κείμενο των 47 σελίδων που κατέθεσε η ελληνική πλευρά και στο οποίο υπήρξε απάντηση με κείμενο 5 σελίδων από τους θεσμούς. «Καταθέσαμε ένα συνολικό κείμενο προτάσεων που θα μπορούσε να αποτελέσει βάση για μια δύσκολη μεν, κοινωνικά βιώσιμη συμφωνία. Το κείμενο αυτό δεν αποτύπωνε τις αρχικές μας θέσεις αλλά τη σύνοψη των διαπραγματεύσεων στο Brussels Group. Λάμβανε δε υπόψη τόσο τις δικές μας κόκκινες γραμμές όσο και αυτές των θεσμών. Αντί απάντησης από την πλευρά των θεσμών παραλάβαμε ένα σύντομο κείμενο των 5 σελίδων που αγνόησε τις διαπραγματεύσεις και επανήλθε στην περικοπή συντάξεων και τις δραματικές αυξήσεις στο ΦΠΑ και πολλά άλλα εξωπραγματικά και παράλογα πράγματα. Παρά την απάντηση αυτή προσήλθαμε πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και για να γεφυρώσουμε το χάσμα προτείναμε ισοδύναμα μέτρα που επιβαρύνουν όσους δεν έχουν πληγεί από την κρίση. Η απάντηση που ήραμε ήταν ότι τα παραμετρικά μέτρα δεν μπορεί να μην περιλαμβάνουν μέτρα 1% του ΑΕΠ δηλαδή 1,8 δισ».

«Και όλα αυτά όταν όλοι γνωρίζουν ότι οι συντάξεις έχουν κοπεί δραματικά και όταν τα 2/3 των συνταξιούχων παίρνουν συντάξεις κοντά ή κάτω από τα όρια της φτώχειας» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι οι δανειστές με τις προτάσεις τους «προτείνουν οριζόντια μείωση του πραγματικού εισοδήματος με την αύξηση κατά 10% του ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό».

Χαρακτήρισε, δε, «παράδοξο οι θεσμοί όχι μόνο να ζητούν υψηλούς δημοσιονομικούς στόχους αλλά και όταν αυτούς τους στόχους τους καλύπτουμε με εισοδήματα αυτά να τα αρνούνται» και συνεχίζοντας σε υψηλούς τόνους είπε: «Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι το ποιος θα πληρώνει τους φόρους σε αυτή τη χώρα είναι αρμοδιότητα της κυβέρνησης γιατί έχει έρθει η ώρα την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία όχι οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι κτλ.»

«Η εμμονή των θεσμών σε ένα πρόγραμμα περικοπών που έχει πασιφανώς αποτύχει και η επιμονή σε μέτρα που δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτά δεν μπορεί να αποδίδεται σε λάθος ή υπερβάλλοντα ζήλο αλλά πολιτική σκοπιμότητα με στόχο όχι μόνο την ταπείνωση της κυβέρνησης αλλά και ενός ολόκληρου λαού» συνέχισε την επίθεσή του ο κ. Τσίπρας.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «υπάρχουν δυνάμεις που δουλεύουν στην κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης και πρέπει να επικρατήσουν σε πείσμα όσων επιλέγουν το ψυχροπολεμικό κλίμα. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να επιλεγεί μια κοινή γραμμή από τους θεσμούς που δεν θα αποτελεί συνισταμένη των πιο σκληρών επιλογών. Τώρα επικρατεί η σκληρή γραμμή του ΔΝΤ για μέτρα και η άρνηση της Ευρώπης για μείωση του χρέους με αποτέλεσμα να υπάρχουν προτάσεις που δεν έχουν λογική».

«Η εσκεμμένη τύφλωση μπροστά στο θέμα του χρέους οδηγεί σε παράταση της αβεβαιότητας.

«Τελικά αυτό που μας ζητείται είναι να αποδεχθούμε μια συμφωνία που όχι μόνο δεν θα λύνει το πρόβλημα αλλά θα παρασύρει την οικονομία που είναι έτοιμη να ορθοποδήσει σε μια υφεσιακή δίνη» πρόσθεσε.

«Αν στόχος είναι η συνέχιση ενός προγράμματος έμπνευσης ΔΝΤ το οποίο όλοι στον κόσμο γνωρίζουν ότι απέτυχε και μάλιστα η συνέχισή του χωρίς ρύθμιση του χρέους τότε δεν υπάρχει κανένα περιθώριο στο ελληνικό κοινοβούλιο. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να πράξουμε το καθήκον μας, να μην υποκύψουμε σε εκβιασμούς χωρίς ορατή λύση. Σε αυτό το σημείο πρέπει οι εταίροι να απαντήσουν: θέλουν λύση ή διαιώνιση του προβλήματος; Και αν επιθυμούν να παραμείνει το ΔΝΤ μέρος της συμφωνίας πως είναι δυνατόν να δέχονται α λα καρτ το ΔΝΤ; Να δέχονται τις προτάσεις του αλλά όχι το θέμα της μείωσης του χρέους» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός σε υψηλούς τόνους.

«Έχει έρθει η ώρα να κριθούν οι προτάσεις του ΔΝΤ όχι μόνο από εμάς αλλά κυρίως από την Ευρώπη. Το ΔΝΤ έχει εγκληματικές ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός

Κατά τον Αλέξη Τσίπρα «έχει φτάσει η ώρα η Ευρώπη να συζητήσει για το μέλλον της ίδιας της ευρωζώνης. Θέλει επιμένοντας να οδηγήσει ένα λαό στην ταπείνωση και την εξαθλίωση ή θέλει να ανοίξει το δρόμο για τη δημοκρατία; Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα που ψάχνει την απάντησή του; Είμαι βέβαιος ότι ο ιστορικός του μέλλοντος θα αναγνωρίσει ότι η Ελλάδα δίνει μάχη πάνω από τις δυνάμεις της για την πορεία του εγχειρήματος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

«Εμείς όπως έχουμε δηλώσει θα συνεχίσουμε μέχρι τέλος να εργαζόμαστε με την ίδια ηρεμία, αποφασιστικότητα και νηφαλιότητα καθώς το πιο εύκολο θα ήταν να υπογράψουμε ότι μας έφερναν. Τότε θα είχαμε συμφωνία αλλα όχι λύση. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για λύση. Η εντολή που έχουμε πάρει δεν είναι εντολή δημιουργικής ασάφειας αλλά εντολή τερματισμού της σκληρής λιτότητας. Για να γίνει αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να επιδιώξουμε συμφωνία με σαφή αναδιανεμιτικά χαρακτηριστικά. Είμαστε υποχρεωμένοι για μια συμφωνία που δεν παρατείνει την αβεβαιότητα και θα βάζει τέλος στο Grexit».

Και ο πρωθυπουργός κατέληξε στην ομιλία του: «Τις τελικές μας αποφάσεις θα τις πάρουμε βάσει αυτών των κριτηρίων Δεν λειτουργούμε με το άγχος της στιγμής ή εκβιαστικά διλήμματα. Έχουμε λάβει μια εντολή τετραετίας. Όλα τα εναλλακτικά σενάρια που ανοίγονται τα επεξεργαζόμαστε στη βάση ποια κοινωνία και ποια οικονομία θα παραδώσουμε. Παραλάβαμε μια χώρα αποικία χρέους, στόχος μας να παραδώσουμε μια χώρα χωρίς φοροδιαφυγή. Πάνω από όλα στόχος είναι ένα κοινωνικό μοντέλο υψηλών προσδοκιών που θα κριθεί από τη στήριξη του λαου, την οποία θα συνεχίσουμε να έχουμε όσο υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντά του».

«Μπαίνουμε στην τελική ευθεία. Τώρα αρχίζει η τελική διαπραγμάτευση. Τώρα θα κριθεί η κυβέρνηση από το αν θα πάρει μια βιώσιμη λύση αλλά και η Ευρώπη από το αν θα σταματήσει να πυροβολεί τα πόδια της και πιστεύω ότι θα το κάνει. Το στοίχημα αυτό δεν είναι μόνο δικό μας αλλά και στοίχημα των λαών της ευρώπης για μια ευρώπη της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης με την αποφασιστικότητα να τηρήσουμε τη λαϊκή εντολή ως κόρη οφθαλμού».


from anatakti.gr http://ift.tt/1TqxC5N
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου