Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Ημέρα της Γυναίκας 16 γυναίκες-ορόσημο που άλλαξαν την ιστορία

16 γυναίκες-ορόσημο που άλλαξαν την ιστορία
Δεκαπέντε παραδείγματα προς μίμηση για οποιαδήποτε γυναίκα αλλά και οποιονδήποτε άντρα. Οι γυναίκες, ως γνωστών, αν και ποτέ σχεδόν δεν είχαν τα ίδια δικαιώματα και ευκαιρίες
με τους άντρες, έχουν το ταλέντο να αλλάζουν θετικά την ιστορία ολόκληρης της ανθρωπότητας. Από τα αρχαία χρόνια και μέχρι σήμερα, είναι χιλιάδες οι γυναίκες οι οποίες αποτέλεσαν λαμπρά παραδείγματα ψυχής, μυαλού και καρδιάς. Σας παραθέτουμε 16 από αυτές, τιμητικά για την σημαντική Ημέρα της Γυναίκας.



//
Anne Frank


Η μικρή Anne η οποία κρυβόταν από τους Ναζί στην Ολλανδία λόγω της εβραϊκής της καταγωγής, είχε στα χέρια της ένα μικρό ημερολόγιο που της είχε κάνει δώρο στα 13 ο πατέρας της. Το ίδιο ημερολόγιο επέζησε των κτηνωδιών του Β'ΠΠ, ακόμη και μετά το θάνατο της μικρής κοπέλας η οποία πέθανε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Bergen-Belsen στην ηλικία των 15. Το πόνημα της Frank έγινε παγκόσμιο best seller και παρουσίαζε την πραγματικότητα πίσω από το Ολοκαύτωμα.

Mother Teresa



Η Μητέρα Τερέζα, η οποία κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης το 1979, προσπάθησε να αφήσει πίσω της έναν καλύτερο κόσμο από αυτόν που βρήκε. Εργαζόταν για να προσέχει τους μή-έχοντες ακόμη και μετά τα δύο καρδιακά της επεισόδια, την πνευμονία και την ελονοσία που την έπληξε και την ανάγκασε να σταματήσει το 1997, όποτε και μέσα σε λίγους μήνες, έσβησε.

Aung Sang Suu Kyi


Όταν μιλάμε για την Burma, το μέρος αυτό της ΝΑ Ασίας το οποίο έχει υποφέρει για δεκαετίες από δικτατορίες και εμφυλίους άγνωστους στη Δύση, πρέπει να αναφέρουμε το όνομα της πολιτικού Suu Kyi. Η γυναίκα αυτή, ως μέρος της αντιπολίτευσης, βρισκόταν σε κατ'οίκον αποκλεισμό για 15 ολόκληρα χρόνια επειδή υποστήριζε την δημοκρατία. Απελευθερώθηκε το 2010  μετά από διεθνή καμπάνια. Είχε ήδη τιμηθεί με βραβείο Νόμπελ το 1991 για την προσπάθειά της.

Billie Jean King


Δεν την γνωρίζει σχεδόν κανείς ή καμία, εκτός και αν είναι μεγάλοι φαν του τένις. Κι όμως, η Billie Jean King είναι θρύλος του τένις επειδή κέρδισε 20 τίτλους Γουίμπλεντον. Είναι θρυλική γυναίκα, όμως, επειδή μετά από την δήλωση του Bobby Riggs το 1973 πως οι "άντρες είναι ανώτεροι αθλητές", τον προκάλεσε σε μονομαχία στο γήπεδο, με έπαθλο 100.000 δολάρια, στο λεγόμενο "Battle of the sexes". Η Billie Jean King κέρδισε, και αποκάλυψε την γυμνή αλήθεια πως τα δύο φύλα είναι ισάξια και ισότιμα.

Βenazir Bhutto


Είναι η 11η πρωθυπουργός του Πακιστάν και η πρώτη γυναίκα η οποία διοικούσε ένα άκρως μουσουλμανικό κράτος. Κατά τη διάρκεια της θητείας της, έδωσε τέλος στη στρατιωτική δικτατορία του Πακιστάν και πολέμησε για τα δικαιώματα των γυναικών. Το πλήρωσε με τη ζωή της το 2007 όποτε και σκοτώθηκε σε επίθεση αυτοκτονίας.

Florence Nightingale


"Η κυρία με την λάμπα". Η Florence Nightingale, η οποία έχει περάσει ως θρύλος στη σημερινή ιστορία, ήταν μία δυναμική και παθιασμένη γυναίκα η οποία περιποιούταν τους τραυματίες στρατιώτες κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κριμαίας. Η πίστη της σε αυτό που έκανε άλλαξε την γενική εικόνα των νοσοκόμων στα μάτια του κόσμου. Η ίδια, μάλιστα, πίστευε και πίεσε για την καθαρότητα στα ιατρεία, κάτι που προφανώς έσωσε αμέτρητες ζωές λόγω αποφυγής μολύνσεων.

Marie Stopes


Βρετανίδα επιστήμων, η Marie Stopes είναι γνωστή για τις έρευνές της όσον αφορά την αντισύλληψη αλλά και την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση τον 20ο αιώνα. Μίλησε ανοικτά για ρομαντική και σεξουαλική ικανοποίηση σε ένα γάμο, διαλύοντας τα ταμπού που υπήρχαν για αιώνες.

Amelia Earhart


Η ηρωϊκή Amelia Earhart ήταν η πρώτη γυναίκα που πέταξε πάνω από τον Ατλαντικό, σόλο, το 1932, και η πρώτη γυναίκα που πέταξε από τη Χαβάη μέχρι την Καλιφόρνια σόλο, το 1935. Όλα αυτά την οδήγησαν στη φήμη, αλλά αυτό που την έκανε πραγματικό θρύλο ήταν η προσπάθειά της να πετάξει σόλο ολόκληρη τη Γη το 1937. Παρόλα αυτά, το αεροπλάνο της χάθηκε κατά τη διάρκεια της πτήσης και η Amelia δεν βρέθηκε ποτέ.

Coco Chanel


Η Coco Chanel ήταν κόρη πλύστρας. Κι όμως, μέσα στα δύσκολα χρόνια του 20ου αιώνα, κατάφερε να γίνει από τραγουδίστρια σε κλαμπ, όνομα ταυτόσημο με τη μόδα και δη χρησιμοποιώντας τα "αντρικά" παντελόνια.

Emmeline Pankhurst


Φεμινίστρια με τη σοβαρή έννοια και όχι με αυτή που αυτοαποκαλούνται μερικές στο διαδίκτυο, η Emmeline είχε πάθος με τη δικαιοσύνη. Ήταν μία σοβαρή υποστηρικτής που πολέμησε στο πλάι του άντρα της για το γυναικείο δικαίωμα ψήφου μεταξύ του 19ου και του 20ου αιώνα. Μετά από τον θάνατο του άντρα της, αυτή και οι τρεις κόρες της ίδρυσαν το The Women's Social and Political Union, ή πιο γνωστό και κίνημα των suffragettes!

Rosa Parks


"H Πρώτη Κυρία των πολιτικών δικαιωμάτων", η Αφροαμερικανή Rosa Parks ήταν πιονιέρος των δικαιωμάτων σε μία ρατσιστικά διαχωρισμένη Αλαμπάμα τη δεκαετία του '50. Το 1955 δεν δέχτηκε να σηκωθεί για να κάτσει ένας καυκάσιος στη θέση της σε λεωφορείο και έτσι οδηγήθηκε στη φυλακή. Αυτή η κίνησή της όμως ξεκίνησε ένα άλλο κίνημα το οποίο στο τέλος κατάφερε και ανέδειξε ανθρώπους όπως ο Martin Luther King Jr.

Indira Gandhi


Πρωθυπουργός της Ινδία για 15 χρόνια. Έβαλε τα θεμέλια για την επιστροφή της δημοκρατίας στη μεγάλη χώρα, μέχρι τη δολοφονία της το 1984.

Marie Curie


Η "Madame Curie". Πολωνογαλλίδα φυσικός και χημικός, η οποία ήταν και πρώτος άνθρωπος που κέρδισε δύο Νόμπελ. Ήταν η πρώτη γυναίκα καθηγητής στο Πανεπιστήμιο των Παρισίων και η πρώτη της οποίας η σορός ενταφιάστηκε στο εθνικό μαυσωλείο τους, το Paris Panthéon λόγω των εν ζωή επιτευγμάτων της. Χωρίς αυτή, η ζωή μας θα ήταν πολύ διαφορετική.

Malala Yousafzai


Η Malala είναι ένα μικρό κορίτσι από το Πακιστάν, το οποίο υποστηρίζει το δικαίωμα των γυναικών στη μόρφωση. Είναι επίσης και ο νεότερος άνθρωπος στην ιστορία που τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ. Το 2009 η Malala ήταν μόλις 11 ετών όταν άρχισε να γράφει blog για την καθημερινότητα υπό την βία των Ταλιμπάν, αντιτιθέμενη στις τακτικές τους να κλείνουν τα σχολεία των κοριτσιών. Το blog της το οποίο προβλήθηκε στο BBC Urdu της έδωσε παγκόσμια αναγνώριση, την οποία την ακολούθησαν απειλές κατά της ζωής της. Στις 12 Οκτωβρίου, ένας τρομοκράτης πυροβόλησε αυτήν και δύο ακόμη κορίτσια τη στιγμή που γύρναγαν από το σχολείο. Η Malala επέζησε της σφαίρας, και εξέδωσε αυτοβιογραφία το 2013. Τον Οκτώβριο του 2014 έλαβε το Νόμπελ μαζί με την ακτιβίστρια υπέρ των δικαιωμάτων των παιδιών από την Ινδία, Kailash Satyarthi.

Nellie Bly


H Εlizabeth Jane Cochran έπιασε δουλειά στην εφημερίδα Pittsburgh Dispatch μετά από μία παθιασμένη απάντηση που έγραψε για ένα άρθρο. Επειδή ήταν ανήκουστο να γράφουν γυναίκες για εφημερίδες, τότε, η Elizabeth έγραφε υπό το "Nellie Bly". Το απόγειο της δημοσιογραφικής της καριέρας ήταν όταν, έχοντας φύγει από τη βαρεμάρα της Pittsburgh Dispatch όπου μιλούσε μόνο για θέατρο και τέχνες, πήγε στη Νέα Υόρκη. Μπήκε έξυπνα στα γραφεία του Joseph Pullitzer (ναι, του γνωστού), εκδότη της New York World και κέρδισε ένα κρυφό, undercover θέμα. Η Nellie απεστάλη ως τρελή στο Women's Lunatic Asylum στο νησί Blackwell. Η Νellie, πέρασε καιρό μέσα στο Άσυλο που μόνο άσυλο δεν προσέφερε. Όλοι οι γιατροί της της είχαν πει πως είναι τρελή, ενώ οι πάσχοντες έτρωγαν χαλασμένο κρέας, μουχλιασμένο ψωμί και ακάθαρτο νερό. Δεμένοι και πολλές φορές λοβοτομημένοι ασθενείς ρίχνονταν σε παγωμένα νερά για "θεραπεία", ενώ υπήρχε φυσική και σεξουαλική βία. Η Bly τα αποκάλυψε όλα και περισσότερα, κάτι που οδήγησε σε έρευνα του Ανώτατου Δικαστηρίου, με την Bly βοηθό, ενώ άλλαξε για πάντα την ψυχιατρική αντιμετώπιση.

Susan B. Anthony


Από οικογένεια Κουακέρων, η Susan B. Anthony πάλεψε για τα δικαιώματα ψήφου των γυναικών, το σουφράζ, τα δικαιώματα ιδιοκτησίας των γυναικών και την κατάργηση της δουλείας. Η 19η τροπολογία του 1920 ονομάστηκε Susan B. Anthony Amendment προς τιμήν της.


from anatakti.gr http://ift.tt/21c8XmF
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου