Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Τα κατιφένια κι η βασίλισσα των Μεγάρων Αβρώτη

Τα κατιφένια κι η βασίλισσα των Μεγάρων Αβρώτη
Τρεις γενιές πριν από τον Τρωικό Πόλεμο, βασιλιάς των Μεγάρων ήταν ο Νίσος αδελφός του βασιλιά της Αθήνας Αιγαία, πατέρα του Θησέα . Βασίλισσα των Μεγάρων και σύζυγος του βασιλιά
Νίσου ήταν η Αβρώτη, που συνήθιζε να φοράει μια στολή ξεχωριστή, που την έλεγαν «αφάβρωμα». Κανείς δεν ξέρει πως ήταν, αλλά σίγουρα θα ήταν εντυπωσιακή ως βασιλική στολή.



//
Όταν πέθανε η βασίλισσα Αβρώτη, ο βασιλιάς Νίσος διέταξε να φορούν ΟΛΕΣ οι γυναίκες των Μεγάρων την ίδια στολή, όπως και η βασίλισσα. Έτσι το «αφάβρωμα» έγινε η επίσημη τοπική ενδυμασία.
Με το  πέρασμα των αιώνων, η επίσημη ενδυμασία αυτή των γυναικών των Μεγάρων άλλαξε, χωρίς να χάσει την «βασιλική» της εμφάνιση! Είναι γεγονός ότι από την εποχή της βασίλισσας Αβρώτης, έγιναν στη στολή αλλαγές και σήμερα τα κατιφένια διαφέρουν. Όμως τελικά, αυτό που εντυπωσιάζει τώρα, δεν είναι μόνο τα χρυσοκέντητα μανίκια και η ποδιά στα κατιφένια, αλλά και η μπόλια, που φοριέται όπως φορούσαν οι αρχαίες Ελληνίδες το πέπλο! Αυτό φαίνεται από τις παραστάσεις γυναικών σε αρχαία αγγεία.
Κατιφένια θα πει «βελούδινα», γιατί κατιφέ στα Αραβικά και στα Τούρκικα λένε το βελούδο. Επίσης κατιφές είναι ένα λουλούδι σε χρώμα μελί με πέταλα σαν το βελούδο.
Τη ζακέτα στα κατιφένια τη λένε ζιπούνι και είναι από βελούδο σε διάφορους χρωματισμούς όπως κόκκινο, πράσινο, μελί κτλ. Στο ζιπούνι υπάρχουν σχέδια κεντημένα με χρυσή κλωστή και με πούλιες. Τα κεντήματα στα μανίκια του ζιπουνιού, λέγονται «λαλές», που θα πει ανεμώνα ή τουλίπα στα τούρκικα. Στην Κυπριακή διάλεκτο τις ανεμώνες τις λένε λαλές και σήμερα.
Μέχρι τα μέσα του περασμένου αιώνα, τα κατιφένια τα φορούσαν οι Μεγαρίτισσες στο γάμο τους και για νυφικό. Αυτός είναι ο λόγος που τα σχέδια των κεντημάτων είναι μαργαρίτες, ανεμώνες κτλ. Στο ζιπούνι δηλαδή κεντούν με χρυσή κλωστή και πούλιες, μαργαρίτες και ανεμώνες, γιατί οι μαργαρίτες συμβολίζουν την αγνή αγάπη και την αθωότητα.
Είναι γνωστό ότι οι ερωτευμένοι μαδάνε τις μαργαρίτες φύλλο το φύλλο και ρωτάνε: «Μ' αγαπά; Δεν μ' αγαπά.» Οι ανεμώνες, συμβολίζουν την εμπιστοσύνη, ενώ η τουλίπα την αναγνώριση και την αφοσίωση. Οι μαργαρίτες συμβολίζουν και τα νέα ξεκινήματα, γι' αυτό και τις διαλέγουν πολλοί σήμερα για τους στολισμούς των γάμων τους. Και όπως προαναφέραμε, τα κατιφένια ήταν και νυφικό, γι' αυτό κεντούν μαργαρίτες στο ζιπούνι. Στην ποδιά εκτός από μαργαρίτες κεντούν σταφύλια, που συμβολίζουν την ευτυχία και τα γλέντια, αφού από το σταφύλι βγαίνει το κρασί.


from anatakti.gr http://ift.tt/1riEQzq
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου