Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

«Τρέχουν» για συμφωνία μέσα στο μήνα και λεφτά πριν τις 12 Μαΐου

«Τρέχουν» για συμφωνία μέσα στο μήνα και λεφτά πριν τις 12 Μαΐου
Στα σκαριά και «πακέτο» 20 δισ. για μετά τον Ιούνιο - Σε ρόλο «συντονιστή» το ΔΝΤ - «Σκηνικό Τρόικας» και πάλι στις
διαπραγματεύσεις - Πιέσεις για μισθούς-συντάξεις έως την τελευταία στιγμή - Μερική συμφωνία για τις ιδιωτικοποιήσεις - Εκτακτη τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group την Τετάρτη.
Συμφωνία με υποχωρήσεις αλλά... χωρίς να φάει «γκολ στις καθυστερήσεις», προτείνει τώρα στους Θεσμούς η κυβέρνηση. Στις διαπραγματεύσεις, το ΔΝΤ εμφανίζεται πιο διαλλακτικό σε κάποια θέματα από τους Ευρωπαίους: Αν και επιμένει πολύ στο ασφαλιστικό, βρίσκεται πιο μπροστά σε συζητήσεις για μία νέα γραμμή χρηματοδότησης και ένα «νέο συμβόλαιο» με τη χώρα μας, ύψους τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ.




Στο οικονομικό επιτελείο θέλουν «στο παρά ένα» να κλείσει μία συμφωνία ως τον Ιούνιο με τους θεσμούς, αλλά έχουν αντιληφθεί τον κίνδυνο ότι ως το τέλος οι πιέσεις από τους δανειστές θα αυξάνονται αφόρητα.

Αυτό φάνηκε και στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων του Brussels group που συνεχίζονται και σήμερα στο Παρίσι. Τα παζάρια των προηγουμένων ημερών στην Ουάσιγκτον δεν απέδωσαν τα προσδοκώμενα και το μήνυμα προς την Αθήνα από τη συνάντηση Βαρουφάκη με τον πρόεδρο Ομπάμα και την Κριστίν Λαγκάρντ ήταν «τελειώνετε γρήγορα». Και οι Ευρωπαίοι εταίροι κάνουν τώρα τους δύσκολους, αν και η Αθήνα σταμάτησε να παίζει «κατενάτσιο», όπως έκανε επί τρεις μήνες.

Στο οικονομικό επιτελείο έχουν εναποθέσει πλέον τις ελπίδες τους στο Euro-working group της ερχόμενης Τετάρτης (μέσω τηλεδιάσκεψης) για να ανοίξει ο δρόμος για μια πολιτική επιβεβαίωση προόδου από το Eurogroup – και ίσως μία μικρή «ανάσα» για την Αθήνα. Η διαδικασία εξελίσσεται σε θρίλερ αφού, όπως έλεγε στο protothema.gr παράγοντας που μετέχει στις διαπραγματεύσεις στο Παρίσι, «πάμε καλά, αλλά υπάρχουν δυσκολίες».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Μάριο Ντράγκι που, ως επικεφαλής της ΕΚΤ, μπορεί να «αυξομειώνει» την χρηματοδότηση και την πίεση προς την Αθήνα και κρατάει τα «κλειδιά» της συμφωνίας και 1,9 δισ. που περιμένουν για να δοθούν στη χώρα μας. Από τη μια ο κύριος Ντράγκι δηλώνει έτσι ότι η ελληνική κυβέρνηση «πρέπει να βοηθήσει τον εαυτό της», αλλά από την άλλη αναγνώρισε πως πλέον κάνει και πράγματα που πριν δεν δεχόταν να κάνει.

«Σκηνικό Τρόικας»
Παραπέμποντας σε… άλλες εποχές, οι διαπραγματεύσεις μεταφέρθηκαν πλέον ξανά στη γνώριμη από την Τρόικα "villa Said”, κοντά στην Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι.

Στην πραγματικότητα κανείς δεν φαίνεται να πιστεύει ειλικρινά πως θα βρεθεί «τελική λύση» και συμφωνία έως τις 24 Απριλίου, στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών στη Λετονία. Τα πράγματα μπορεί να εξελιχθούν πολύ άσχημα όμως, πρωτίστως για την Ελλάδα ή και την ευρωζώνη ολόκληρη, αν δεν επιβεβαιωθεί τότε ότι , μετά από 80 μέρες συζητήσεων και την «συμφωνία-γέφυρα» της 20ης Φεβρουαρίου για δίμηνη παράταση έως τέλος Απριλίου, συντελέστηκε τουλάχιστον κάποια πρόοδος ή ότι άλλαξε κάτι στο σκηνικό των διαπραγματεύσεων.

Υπό τις νέες συνθήκες, η κυβέρνηση παρουσιάζει στις Βρυξέλες έναν νέο πακέτο μέτρων για φορολογία, ασφαλιστικό και εργασιακά.

Για πρώτη φορά ίσως, αφότου ανέλαβε η νέα κυβέρνηση, στελέχη των «θεσμών» εγκατέλειψαν τα γνωστά ξενοδοχεία των Αθηνών όπου τους έχει απομονώσει η κυβέρνηση και πάτησαν ξανά το πόδι τους στο υπουργείο Οικονομικών. Την περασμένη Τρίτη και την Παρασκευή, ο επικεφαλής των κλιμακίων του ΔΝΤ Γουές Μακ Γκρου και η Καναδή συνεργάτης του (γνωστή και ως «σφαγέας των συνταξιούχων» επειδή πρώτη είχε προτείνει μείωση της κατώτατης σύνταξης) Στέφανι Εμπλ, επισκέφτηκαν τους κ.κ. Θεοχαράκη και Χουλιαράκη, πριν αυτοί μεταβούν στα Brussels Group. Και ο  γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κύριος Γιώργος Ρωμανιάς, επιβεβαίωσε χθες τις πιέσεις των δανειστών για μείωση της κατώτατης σύνταξης στα 320 ευρώ.

Την Παρασκευή μάλιστα, πέντε λεπτά αμέσως αφότου έφυγαν οι υπάλληλοι των Θεσμών από τα γνώριμα από παλιά λημέρια τους,  στο υπουργείο Οικονομικών   κατέφτασαν οι υπουργοί Εργασίας, κύριος Πάνος Σκουρλέτης και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος οι οποίοι, για σύσκεψη στο γραφείο του κυρίου Χουλιαράκη –απόντος του κ. Βαρουφάκη που βρισκόταν ακόμα στην Ουάσιγκτον- για να «κλειδώσουν» το πακέτο μέτρων με το οποίο μπαίνει στις διαπραγματεύσεις η Αθήνα.

Όλα αυτά εντάσσονται προφανώς και στη βοήθεια που ανέλαβε να προσφέρει η επικεφαλής του ΔΝΤ  Κριστίν Λαγκάρντ, με καθημερινές επαφές και συνεννοήσεις για να «συντονίσει» την κυβέρνηση στα παζάρια έως την κρίσιμη 24η Απριλίου, ώστε να παρουσιάσει η Αθήνα μία επαρκή πρόταση συζήτησης προς τους δανειστές και να μην τιναχθεί στον αέρα η διαπραγμάτευση.

Νέα λίστα μέτρων
Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο πακέτο μέτρων προβλέπει παρεμβάσεις:
-Στα εργασιακά, με νέου τύπου "έξυπνες" (όπως λένε στην κυβέρνηση) συμβάσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα με τις οποίες, αντί μιας οριζόντιας λύσης για τους μισθούς όλων των εργαζομένων, θα ανατίθεται ειδικός ρόλος στους τεχνοκράτες του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας – ΟΜΕΔ, να κρίνουν αυτοί πότε οι συμβάσεις αυτές (σε επίπεδο Ομίλων  επιχειρήσεων κυρίως) θα αυξομειώνονται, ώστε πχ ο μισθός του λογιστή να διαμορφώνεται ανάλογα με τις συνθήκες στην αγορά. Για το μέτρο αυτό υπάρχει και συνεργασία με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας της Γενεύης - ILO.
-Στο ασφαλιστικό, όπου «κλείνουν» οι τρύπες για πρόωρες συνταξιοδότηση στο ευρύτερο δημόσιο, σε μεγάλες ΔΕΚΟ, σε τράπεζες κλπ ώστε να μη λαμβάνει σχεδόν κανείς σύνταξη πριν τα 60, εκτός από μητέρες με ανήλικα παιδιά κλπ.
-Στη φορολογία, με κατάργηση όποιων φοροαπαλλαγών έχουν απομείνει, κατάργηση των μετρητών στις συναλλαγές,  νέου τύπου ελέγχους του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, αλλά και ρυθμίσεις χρεών στις οποίες η κυβέρνηση ποντάρει πολλά για να διασώσουν τα κρατικά ταμεία, αν και δεν απέδωσαν ως τώρα τα αναμενόμενα–όπως φάνηκε και από την υστέρηση 584 εκατ. ευρώ παρά την ρύθμιση «μιας χρήσεως» του Μαρτίου.
-Στις ιδιωτικοποιήσεις, που θα προχωρήσουν με κριτήριο όμως όχι πλέον το εισπρακτικό τίμημα –και παρά τις αντιδράσεις που μπορεί να προκαλέσει και στο εσωτερικό της κυβέρνησης ακόμα η συζήτηση για "ξεπούλημα" κλπ- αλλά με βάση την οικονομοτεχνική προσφορά και με δεσμεύσεις για ένα μίνιμουμ επενδύσεων από τον αγοραστή. Όλα αυτά όμως, με τον όρο που θέτει η κυβέρνηση, ένα μέρος των εσόδων να δοθούν στα ταμεία, για να αποφευχθούν περικοπές συντάξεων για κάλυψη της «τρύπας» του Ασφαλιστικού.

Δύο δισ. ευρώ για 20 μέρες
Η τελική λύση είναι ίσως ακόμη μακριά, αλλά δεν μπορεί να περιμένει την 12η Μαΐου.
Παρότι επισήμως διαψεύδεται, πληροφορίες από αρμόδιες πηγές επιμένουν ότι από τα κρατικά ταμεία έλειπαν έως και την Πέμπτη τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ για να πληρωθούν μισθοί, συντάξεις και υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ έως τα μέσα Μαΐου και στο υπουργείο Οικονομικών είχε σημάνει συναγερμός για να καλυφθούν με κάθε δυνατό τρόπο.

Για τον λόγο αυτόν, στη συνάντηση που είχε την Παρασκευή στην Ουάσιγκτον με τον Μάριο Ντράγκι, ο Γιάνης Βαρουφάκης ζήτησε από τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μην διακόψει τον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητος (ELA) προς τη χώρα μας και να επιστραφούν άμεσα στην Ελλάδα τα 1,9 δισ. ευρώ που τα έχει απόλυτη ανάγκη. Πέραν όμως των δηλώσεων Ντράγκι πως θα συμβάλει όσο και όπως μπορεί, μένει να αποδειχθεί αν τα χρήματα θα φτάσουν εγκαίρως ή, διαφορετικά, αν θα  προκληθούν ανώμαλες καταστάσεις στην χώρα και στην διαπραγμάτευση.


from anatakti.gr http://ift.tt/1OxANTS
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου