Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Έκτακτη οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας για το μεταναστευτικό

Έκτακτη οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας θα ζητήσει ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό
Θα ζητήσει επίσης επέκταση των κοινών επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης και αντιμετώπισης δικτών των λαθρεμπόρων
Η Σύνοδος της ΕΕ γίνεται στην «σκιά» των ναυαγίων με τις εκατόμβες των νεκρών στην Μεσόγειο τις τελευταίες ημέρες Στην ανάγκη να υπάρξει αυξημένη συνεργασία μεταξύ των κρατών της ΕΕ αλλά και επίδειξη αλληλεγγύης και έμπρακτη ενίσχυση στις χώρες που «σηκώνουν» το κύριο βάρος του μεταναστευτικού προβλήματος θα εστιάσει ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας κατά την σημερινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.




Η Σύνοδος γίνεται στην σκιά των ναυαγίων με τις εκατόμβες των νεκρών στην Μεσόγειο τις τελευταίες ημέρες που έχει εντείνει την ευαισθητοποίηση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης αλλά και τις φωνές για «κυνισμό και αδιαφορία της ΕΕ» απέναντι στο πρόβλημα.

Για την προετοιμασία των Ελληνικών θέσεων πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου των συναρμόδιων υπουργών υπό τον πρωθυπουργό. Στην σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, Αμύνης Πάνος Καμμένος και οι αναπληρωτές Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου και Εξωτερικών Νίκος Χουντής.

Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό ή μόνο των χωρών της Μεσογείου που δέχονται τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές είναι πρόβλημα συνολικά της Ευρώπης. Η Ελλάδα, η Ιταλία, η Μάλτα και η Ισπανία που υφίστανται την μεγαλύτερη πίεση δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το ζήτημα μόνες τους. Η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη σημασία στο ότι η έξαρση του προβλήματος οφείλεται στις εμπόλεμες καταστάσεις και στην κατάρρευση της Συρίας και της Λιβύης.

Θα επιμείνει στο να περιληφθεί στην απόφαση της Συνόδου ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της Συρίας καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγουν οι ελληνικές αρχές στους χώρους υποδοχής των νησιών το 80% όσων φθάνουν προέρχονται από την Συρία και είναι πρόσφυγες.

Ο πρωθυπουργός θα προβάλει την ανάγκη έκτακτης χρηματοδότησης της Ελλάδας για να ανταποκριθεί στις αυξημένες μεταναστευτικές πιέσεις, καθώς και την ανάγκη επιμερισμού των επιπτώσεων ως προς τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές μεταξύ όλων των μελών της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό θα ζητήσει την επέκταση των κοινών επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης αλλά και την ανάληψη διπλωματικών πρωτοβουλιών για ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων στη Συρία, στο Ιράκ και στη Λιβύη, καθώς και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του Τζιχαντισμού.

Η Ελληνική κυβέρνηση συμφωνεί με την κατεύθυνση που έχει ήδη δοθεί από την ΕΕ για την αποφασιστική αντιμετώπιση των δικτύων των λαθρεμπόρων και με την επέκταση της ανταλλαγής πληροφοριών ωστόσο διαφωνεί με την ανάληψη πολεμικών επιχειρήσεων.

Άλλωστε η αντιμετώπιση με την κινητοποίηση πολεμικών μέσων μπορεί να είναι πρόσφορη στην περίπτωση της Ιταλίας που δέχεται κύματα μεταναστών από την Λιβύη μέσω ανοικτής θαλάσσης και σε συγκεκριμένα μέρη όχι όμως και στην Ελλάδα με τα εκατοντάδες νησιά και τις μικρές αποστάσεις από τα μικρασιατικά παράλια.


from anatakti.gr http://ift.tt/1GkCLVO
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου