Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Ραντεβού στα γουναράδικα με τους φορείς για την ΠΝΠ

Ραντεβού στα γουναράδικα με τους φορείς για την ΠΝΠ
Απολαυστικοί διάλογοι....
Διαμαντόπουλος: Αυτό είναι χουλιγκανισμός, Γεωργιάδης: Θα μας μιλήσεις για ήθος, ρε τρομοκράτη;
Την Παρασκευή η ψήφιση - Δείτε το βίντεο με τις φωνές και τους άγριους καβγάδες. Σφοδρή επίθεση με βαρύτατες καταγγελίες εξαπέλυσε κατά της κυβέρνησης η αντιπολίτευση κατά την πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία μπαίνει «χέρι» στα ταμειακά διαθέσιμα ΟΤΑ και 1.500 δημόσιων φορέων προκειμένου να καλυφθούν επείγουσες ταμειακές ανάγκες της χώρας.




Η κριτική κατευθύνθηκε τόσο για την διαδικασία εξπρές με την οποία η κυβέρνηση επιχείρησε να ολοκληρώσει την κοινοβουλευτική διαδικασία προκειμένου να περιορίσει στο ελάχιστο την φθορά όσο και για την ουσία της ρύθμισης.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες ο τελικός σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου για την νομοθετική διαδικασία που θα ακολουθούσε η ΠΝΠ συνοδεύεται από πλούσιο παρασκήνιο.

Τελικά, τα μέλη της επιτροπής αλλά και η Διάσκεψη των Προέδρων επέλεξαν να κινηθούν στην μεθόριο του κανονισμού λειτουργίας του Σώματος αποφασίζοντας δύο συνεδριάσεις στην επιτροπή (σ.σ. χθες Τετάρτη και σήμερα) και την Παρασκευή να ψηφιστεί από την ολομέλεια.

Μάρδας «Η ΠΝΠ καλύπτει το ταμειακό κενό» - Βούτσης «Το κάνουμε για να έχουμε μια επιτυχημένη διαπραγμάτευση με την ελάχιστη άνεση ρευστότητας»

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας παραδέχθηκε πως κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού υπήρξαν «απρόσμενες εξελίξεις» που δημιούργησαν «ταμειακό κενό».

«Λίγο πριν το Πάσχα άρχισε να παρατηρείται απόκλιση εσόδων. Μας δημιουργήθηκε ένα κενό από τις 22 - 27 Απριλίου και πέρα που δεν μπορούσε να καλυφθεί από τα έσοδα που θα έρχονταν από την ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών και του ΦΠΑ» υποστήριξε ο υπουργός για να προσθέσει « Ως εκ τούτου υπήρχε ταμειακό κενό που έπρεπε να καλυφθεί με κάποιο τρόπο».

Ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης με παρέμβασή του χαρακτήρισε «επιτομή του επείγοντος, του εκτάκτου και του άκρως σημαντικού γεγονότος» την ρύθμιση προκειμένου να δικαιολογήσει το ότι πήρε την μορφή ΠΝΠ.

«Το κάνουμε για να έχουμε μια επιτυχημένη διαπραγμάτευση με την ελάχιστη άνεση ρευστότητας» σημείωσε για να στρέψει τα βέλη του προς τους  Δημάρχους και τους Περιφερειάρχες που έχουν βγει στα «κάγκελα» με την προωθούμενη ρύθμιση θυμίζοντας πως πριν από λίγα χρόνια «όταν η τότε κυβέρνηση νομοθετούσε για την περικοπή κατά 60% του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων για τους ΟΤΕ ήρθαν οι πλειοψηφίες  τους και κατέθεσαν φάκελο με τίτλο «η συμβολή των ΟΤΑ στις κρίσιμες στιγμές που περνά η χώρα».

«Δεν είναι πράξη αντίστασης αυτό που γίνεται από ορισμένους ηγετικούς παράγοντες των ΟΤΑ. Είναι περιορισμένη ευθύνη σε κρίσιμη στιγμή για τον τόπο. Άρνηση ανάληψης ευθύνης» υποστήριξε χαρακτηριστικά.  Πάντως προανήγγειλε ότι η χώρα μέχρι το καλοκαίρι θα υφίσταται το μαρτύριο της σταγόνας. «Από τον Αύγουστο δεν έχει μπει ούτε ένα ευρώ και ενόψει της μεγάλης συμφωνίας που ελπίζουμε στα μέσα καλοκαιριού η χώρα πληρώνει τις  υποχρεώσεις της για να φθάσουμε στην μεγάλη συμφωνία με γενναία απομείωση  της ονομαστικής αξίας του χρέους…» σημείωσε για να προσθέσει «Περιμένουμε τον Ιούνιο και μέχρι τότε θα είμαστε στην λειψυδρία». Επισήμανε τέλος  πως ο στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει «συμφωνία γέφυρα μέχρι το καλοκαίρι».


Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Από την πλευρά της ΝΔ, ο εισηγητής Χρήστος Δήμας ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του καταψηφίζει, επισήμανε πως «πρώτη φορά αριστερά, πρώτη φορά εσωτερικός αναγκαστικός δανεισμός» και υποστήριξε πως η κυβέρνηση είναι εγκλωβισμένη σε οικονομικά αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε. Παράλληλα σημείωσε καυτηρίασε την ανακολουθία στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση στο παρελθόν και ως κυβέρνηση σήμερα για την πρακτική των ΠΝΠ.

Ο κ. Κυριάκος Χαρακίδης (Ποτάμι) κατηγόρησε την κυβέρνηση πως με την ΠΝΠ «συνεχίζει την ίδια ακριβώς τακτική απαξίωσης του Συντάγματος και του Κοινοβουλίου. Κάλεσε το Μέγαρο Μαξίμου να ενημερώσει για την κατάσταση των δημοσίων οικονομικών της χώρας και για την πορεία των διαπραγματεύσεων και τις θέσεις της.  Τέλος, επανέλαβε την πρόταση του κ. Σταύρου Θεοδωράκη για άμεση σύγκληση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.

Από το ΠΑΣΟΚ ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε «πανικό». Απευθυνόμενος δε τόσο προς τους υπουργούς, τους βουλευτές των κυβερνητικών κομμάτων αλλά και τους δημάρχους που θα παραχωρήσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα ως «όταν θα έρθει η στιγμή να κριθεί η ζημία θα ζητηθεί ο λογαριασμός και θα τους πουν ότι μια καταφανή αντισυνταγματικότητα θα έπρεπε να έχει εντοπιστεί». Παράλληλα, κατηγόρησε για διγλωσσία κυβέρνηση και υπουργούς καθώς «την μια λένε πως υπάρχουν χρήματα και την άλλη φέρνουν ΠΝΠ λόγω ταμειακών αναγκών».


Το μπάχαλο με τους απίστευτους διαλόγους


Πάντως, κατά την έναρξη της συνεδρίασης επικράτησε μπάχαλο με τους βουλευτές να ανταλλάσσουν απίστευτους διαλόγους. Αιτία για την οξύτατη ένταση αποτέλεσε η πρωτοβουλία και η επιμονή του προεδρεύοντα της επιτροπής Βαγγέλη Διαμαντόπουλου να δώσει πρώτα τον λόγο στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα για να προτείνει την διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί ως προς την συζήτηση της επίμαχης ΠΝΠ.

Ο  υπουργός ανέπτυξε την πρόταση που αποκάλυψε νωρίτερα το protothema.gr ότι δηλαδή η κυβέρνηση επιθυμεί να συζητηθεί η ΠΝΠ σε μια συνεδρίαση εξπρές αντί τεσσάρων πριν εισαχθεί στην ολομέλεια. Πρόκειται δηλαδή για κατεπείγουσα διαδικασία χωρίς ωστόσο η κυβέρνηση να επιθυμεί να χαρακτηριστεί... κατεπείγουσα!

Αμέσως παρενέβη ο Ανδρέας Λοβέρδος και εξήγησε ότι επί διαδικαστικών ζητημάτων την αρμοδιότητα έχουν οι βουλευτές και το προεδρείο και όχι η κυβέρνηση και μάλιστα εξωκοινοβουλευτικός υπουργός.

Ο κ. Διαμαντόπουλος επέμεινε στο να πάρει τον λόγο ο κ. Μάρδας με αποτέλεσμα να ξεσπάσει καβγάς.

Ο Πρόεδρος αναγκάστηκε να διακόψει την διαδικασία για να επανέλθουν μετά από δεκάλεπτο διάλειμμα χωρίς ωστόσο να κατευναστούν τα πνεύματα.

Είναι δε ενδεικτικό ότι κ .Διαμαντόπουλος προχώρησε και σε δεύτερη διακοπή προκειμένου – αυτή την φορά - κυβέρνηση και  ΣΥΡΙΖΑ να συνεννοηθούν!


Οι διάλογοι που ακολούθησαν είναι αποκαλυπτικοί

Λοβέρδος: πρέπει να τοποθετηθούμε επί της διαδικασίας

Διαμαντόπουλος: Ο λόγος θα πάει στον υπουργό για παρέμβαση επί της διαδικασίας

Λοβέρδος: Δεν αφορά τον υπουργό η διαδικασία που επιλέγουμε στην Βουλή. Εμείς πρέπει να αποφασίσουμε

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος: Έχει δίκαιο ο Πανούσης που λέει πώς σας εκλέγουν!

Λοβέρδος (προς τον Μάρδα): Αυτό (σσ. εννοεί η διαδικασία) αφορά τους αντιπροσώπους του λαού εσάς τι σας αφορά; Τι θέλετε εδώ;

ΜΑΡΔΑΣ: Θα είχα τελειώσει 30 δευτερόλεπτα.

Λοβέρδος : Μα δεν έπρεπε καν να αρχίσετε, τι να τελειώσετε;

Διαμαντόπουλος : Έδωσα στον υπουργό τον λόγο για μια παρέμβαση, ποιο το πρόβλημα; Κατηγορείτε άλλους για νομολάγνους άλλα δεν πάτε και εσείς πίσω

ΜΑΡΔΑΣ: Σε ό,τι αφορά το διαδικαστικό της συζήτησης η πρότασή μου πρέπει να γίνει μια συνεδρίαση για να κλείσει

ΦΩΝΕΣ
 
Διαμαντόπουλος: εκτίθεστε σε όλο τον κόσμο. Να ανακαλέσετε… δεν σας τιμά αυτό

Γεωργιάδης: καθίστε κάτω κ. Μαρδα

Μαρδας: Να καθίσετε εσείς πρώτα

Λοβέρδος: Ένας εξωκοινοβουλευτικός υπουργός θα μας πει πώς θα συνεδριάσουμε;

Διαμαντόπουλος: Είναι ο αθλιότερος χουλιγκανισμός που έχει συμβεί . Διακόπτουμε 5 λεπτά να ηρεμήσετε

Γεωργιάδης: Εσύ θα μας μιλήσεις για ήθος, ρε τρομοκράτη; Μάθε πρώτα τον Κανονισμό της Βουλής και μετά να μιλάς.

Μετά την διακοπή τον λόγο πήρε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Διαμαντόπουλος ο οποίος και είπε πως η συζήτηση της ΠΝΠ να γίνει σε μια συνεδρίαση στην επιτροπή.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης καταγγέλλεται ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να «φυγομαχήσει».

Χαρακτηριστικά, ο Ανδρέας Λοβέρδος έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter: «Έξω από τη διαρκή Επιτροπή Οικονομικών είναι οι φορείς που δεν θέλουν να δώσουν τα χρήματά τους και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να τους ακούσουμε!».

«Η κυβέρνηση έφερε την ΠΝΠ στη Βουλή και προσπαθεί να την κρύψει με κατεπείγουσα διαδικασία που δεν ομολογεί από ντροπή», έγραψε επίσης.

Ο εισηγητής της ΝΔ Χρήστος Δήμας ξεκαθάρισε ότι διαφωνεί με τη διαδικασία που, όπως είπε, αποκλείει από τη συζήτηση τους κοινωνικούς φορείς και τους δημάρχους -περιφερειάρχες, που τους αφορά άμεσα η ρύθμιση.

Από την πλευρά του Ποταμιού ο κ. Χάρης Θεοχάρης κατηγόρησε την κυβέρνηση για «φυγομαχία» και πως το Μέγαρο Μαξίμου έχει «άλλες σκοπιμότητες».

Ο κ. Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί τις ίδιες νομοθετικές πρακτικές με την προηγούμενη. Επίσης, ζήτησε να αποσυρθεί η ΠΝΠ, σε διαφορετική περίπτωση να ακολουθηθεί η κανονική διαδικασία.

Ο κ. Διαμαντόπουλος επιχείρησε να κλείσει τη συζήτηση, ωστόσο, η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη ζήτησε επίμονα το λόγο.

«Δεν το δικαιούστε», είπε ο κ. Διαμαντόπουλος για να προσθέσει: «Θα δώσω το λόγο σε ακόμα έναν βουλευτή από κάθε κόμμα».

«Σας είμαι ευγνωμονούσα» του απάντησε η κυρία Μπακογιάννη που αντιπρότεινε να υπάρξει αύριο συνεδρίαση όπου θα παραστούν δήμαρχοι και περιφερειάρχες.

«Ο δήμος Παλαιού Φαλήρου», είπε η βουλευτής, «έχει επενδύσει 7,1 εκατ. ευρώ με 5,8% επιτόκιο. Αν τα πάρει και τα βάλει στην ΤτΕ με 2% χάνει χρήματα δημοτών του. Ας τον ακούσουμε, αυτό ζητώ από τους βουλευτές».

Νίκος Φίλης: Η ΠΝΠ μας θωρακίζει από απροσδόκητες εξελίξεις

Λύση στο πρόβλημα επιχείρησε να δώσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης περιγράφοντας τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια ταμεία.

«Ορισμένοι περιφέρονται στα κανάλια λέγοντας ότι χρεοκοπεί η χώρα και όταν η κυβέρνηση φέρνει ρύθμιση αντιμετώπισης των ταμειακών αναγκών την κατακρίνουν», είπε ο κ. Φίλης, για να προσθέσει ότι η ΝΔ θέλει να εκθέσει τη χώρα στη χρεοκοπία.

Παραδέχθηκε πως «το να ξεκινά η παρούσα βουλή και κυβέρνηση μια διαδικασία - εξαναγκαστική από εξελίξεις - προώθησης ΠΝΠ δεν μας χαροποιεί. Όμως οι εξελίξεις είναι απροσδόκητες και δεν θέλουμε να αιφνιδιαστούμε. Θέλουμε να είμαστε έτοιμοι. Θέλουμε πολιτικά να θωρακίσουμε τη χώρα σε μια κρίσιμη στιγμή διαπραγμάτευσης με απόφαση της Βουλής, ώστε η χώρα να είναι κατοχυρωμένη».

Κατηγόρησε, τέλος, την αντιπολίτευση λέγοντας: «Οι προηγούμενες κυβερνήσεις έφερναν ΠΝΠ όχι μόνο σε μια συνεδρίαση αλλά αυτή της  ΕΡΤ δεν την έφεραν καθόλου. Άλλες δε ήρθαν αλλοιωμένες» ενώ πρότεινε «να ακροαστούμε αύριο τους φορείς και οπωσδήποτε την Παρασκευή να μπει και να ψηφιστεί στην ολομέλεια».

Το παρασκήνιο, ο σχεδιασμός που ναυάγησε και η πρωτοφανής νομοθετική διαδικασία
Πέραν όμως της ουσίας της ρύθμισης που συγκεντρώνει τα πυρά της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η τελική νομοθετική διαδικασία που επιλέχθηκε μετά από πρόταση της κυβέρνησης. Επισήμως η Βουλή δεν έχει χαρακτηρίσει την διαδικασία ως κατεπείγουσα αν και προσομοιάζει αρκετά. Σε κάθε περίπτωση ο προγραμματισμός δεν βασίζεται σε κανένα άρθρο του κανονισμού. Αυτό γιατί μέσα σε 3 ημέρες το νομοσχέδιο θα έχει ψηφιστεί με δύο συνεδριάσεις – αντι τεσσάρων – στην επιτροπή και μια στην Ολομέλεια.

Πως όμως η ρύθμιση για τα ταμειακά διαθέσιμα κατέληξε στην Βουλή ως ΠΝΠ και γιατί η κυβέρνηση επιχείρησε να την περάσει με την ιδιόμορφή εξπρές διαδικασία;

Σύμφωνα με πληροφορίες το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμούσε να περιορίσει στο ελάχιστο την φθορά που θα προκαλέσει η εκτεταμένη συζήτηση της ρύθμισης στο κοινοβούλιο.

Αρχικά αναζητήθηκε κάποιο νομοσχέδιο όπου θα εντασσόταν ως τροπολογία. Όμως την τρέχουσα εβδομάδα η Ολομέλεια δεν έχει νομοθετικό έργο. Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι επιχειρήθηκε να περάσει την περασμένη εβδομάδα ως τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας, την απέκρουσε όμως η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Υπο αυτά τα δεδομένα επιλέχθηκε η λύση της ΠΝΠ.

Παράλληλα η κυβέρνηση επιθυμούσε  να ακολουθήσει την κατεπείγουσα διαδικασία για να αποφύγει μια νέα πιθανή άρνηση της Προέδρου αλλά και εύλογους συνειρμούς με ανάλογες πρακτικές που ακολουθούσε η προηγούμενη κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση τις κατήγγειλε. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να προωθηθεί ένας πρωτοφανής για τα κοινοβουλευτικά χρονικά σχεδιασμός που στην ουσία είναι κατεπείγουσα διαδικασία αλλά «βαφτίζεται» κανονική!

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να εμφανιστεί ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Μάρδας και να προτείνει να περιοριστούν οι συνεδριάσεις της επιτροπής Οικονομιών σε μια (σ.σ. όσες προβλέπει η κατεπείγουσα διαδικασία) αντί για τέσσερις και να εισαχθεί το γρηγορότερο δυνατό στην Ολομέλεια. Στόχος, να συζητηθεί η ΠΝΠ με εξπρές διαδικασίες, να αποφευχθεί η κλήση στην Βουλή Δημάρχων και Περιφερειών που αντιδρούν έντονα και παράλληλα να μην χρεωθούν «φαιδρή» εκμετάλλευση του Κανονισμού της Βουλής με κατεπείγουσες διαδικασίες. Εκ του αποτελέσματος όμως ο σχεδιασμός ναυάγησε μερικώς. Ο κ. Μάρδας αλλά και ο προεδρεύων της επιτροπής Βαγγέλης Διαμαντόπουλος πρότειναν τον αρχικό σχεδιασμό (σ.σ. 1 συνεδρίαση την επιτροπή και 1 την Ολομέλεια), η αντιπολίτευση αντέδρασε με σφοδρότητα για το κατεπείγον για να οπισθοχωρήσουν ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνηση  και να δεχθούν να βάλουν μια ακόμα συνεδρίαση στην επιτροπή για να τοποθετηθούν οι εκπρόσωποι των ΟΤΑ. Στην πράξη η κυβέρνηση υπέστη την φθορά της ΠΝΠ και «χρεώθηκε» την εξπρές διαδικασία χωρίς ωστόσο να αποφύγει την δημόσια τοποθέτηση Δημάρχων και Περιφερειών.

Την ίδια ώρα δε που στην επιτροπή τα κυβερνητικά και κοινοβουλευτικά στελέχη επιχειρούσαν να επιβάλλουν και να δικαιολογήσουν τον σχεδιασμό τους, στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με την κυρία Κωνσταντοπούλου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η συζήτηση επεκτάθηκε και στην επίμαχη ΠΝΠ προκειμένου να μην τεθούν εμπόδια από το προεδρείο του κοινοβουλίου. Πάντως, αμέσως μετά την συνάντηση με τον πρωθυπουργό η Πρόεδρος μετέβη στη Διάσκεψη των Προέδρων όπου απέφυγε να τοποθετηθεί για την διαδικασία.

Χρήστος Μπόκας


from anatakti.gr http://ift.tt/1Hp534y
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου