Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Η υπέρμετρη συμπόνια των γονιών στα παιδιά προκαλεί προβλήματα υγείας;

Η υπέρμετρη συμπόνια των γονιών στα παιδιά προκαλεί προβλήματα υγείας, λένε οι επιστήμονες
Πώς η συναίσθηση του πόνου που νιώθει το παιδί και η επιθυμία του γονέα να το ανακουφίσει από αυτόν μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον ίδιο τον γονέα
Η αξία της αγάπης, της φροντίδας και της στήριξης που μπορεί να προσφέρει ένας γονιός στο παιδί του είναι ανεκτίμητη, καθώς τα παιδικά χρόνια καθορίζουν την προσωπικότητά του και την μετέπειτα εξέλιξή του ως άνθρωπος.



//
Μια πρόσφατη μελέτη ωστόσο, έδειξε ότι η υπέρμετρη «συμπόνια» που μπορεί να δείξει ο γονιός προς το σπλάχνο του είναι δυνατόν να προκαλέσει αρνητικές συνέπειες για τον ίδιο.

Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές του δημοφιλούς Πανεπιστημίου Columbia, μελέτησαν πώς μπορεί να επηρεάσει τον ίδιο τον γονέα, όταν εκείνος στεναχωριέται σε μεγάλο βαθμό με τον πόνο του παιδιού του και δείχνει υπέρμετρη κατανόηση. Σε αυτές τις περιπτώσεις λοιπόν, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι εκρήγνυνται μεγαλύτερες ποσότητες συστηματικής φλεγμονής. Και αυτό συμβαίνει γιατί ο οργανισμός απελευθερώνει πρωτεΐνες που εξαπλώνονται και είναι δυνατόν να αλληλεπιδράσουν με τα κύτταρα.

Το «πείραμα» που διήρκησε 14 ημέρες πραγματοποιήθηκε σε 247 ζευγάρια γονιών με τα παιδιά τους και είχε στόχο να «αποκωδικοποιηθεί» η ποιοτική σχέση γονέα-παιδιού ανάλογα με τον χρόνο που περνούν μαζί και σε συνάρτηση με παράγοντες επηρεάζουν μια συμπεριφορά όπως το άγχος και η κατάθλιψη. Στο ίδιο διάστημα, οι έφηβοι κρατούσαν λεπτομερείς σημειώσεις για τα συναισθήματα που τους προκλήθηκαν καθ' όλη τη διάρκεια του πειράματος.

Το πόσο αυστηροί ή συμπονετικοί ήταν οι γονείς με τα παιδιά τους οδήγησε στα αποτελέσματα κι ενώ το γενικό συμπέρασμα ήταν ότι όταν οι γονείς συμπάσχουν με τα παιδιά τους νιώθουν καλύτερα με τον εαυτό τους, η υπέρμετρη «συμπόνια» έχει αρνητικές επιπτώσεις στους ίδιους.


from anatakti.gr http://ift.tt/21wWcbL
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου