Στον Εισαγγελέα ο πρόεδρος του Παναμά μετά την εμπλοκή του ονόματός του στο σκάνδαλο διαφθοράς
Βούτυρο στο ψωμί των ευρωσκεπτικιστών αλλά και των Εργατικών στη Βρετανία αποτελεί η παραδοχή του πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον ότι είχε και ο ίδιος μερίδιο στην offshore του πατέρα του, λίγες ημέρες μετά τις αποκαλύψεις των εγγράφων των "Panama Papers" ότι εμπλέκεται στο μέγα σκάνδαλο διαφθοράς και φοροδιαφυγής.
Βούτυρο στο ψωμί των ευρωσκεπτικιστών αλλά και των Εργατικών στη Βρετανία αποτελεί η παραδοχή του πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον ότι είχε και ο ίδιος μερίδιο στην offshore του πατέρα του, λίγες ημέρες μετά τις αποκαλύψεις των εγγράφων των "Panama Papers" ότι εμπλέκεται στο μέγα σκάνδαλο διαφθοράς και φοροδιαφυγής.
//
Σε εξίσου δύσκολη θέση με αυτή του Κάμερον βρίσκεται και ο πρόεδρος του Παναμά. Ο Χουάν Κάρλος Βαρέλα, ο οποίος παραδέχτηκε ότι ο επικεφαλής της δικηγορικής εταιρείας "Μοσάκ Φονσέκα" που βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, είναι φίλος του, απολογείται στον Εισαγγελέα για τη σχέση του με offshore εταιρείες.
Ο Κάμερον σε δεινή θέση πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα
Λίγους μήνες πριν την διεξαγωγή του κρίσιμου δημοψηφίσματος στη Βρετανία για το αν θα παραμείνει ή όχι το Λονδίνο στην ευρωπαϊκή οικογένεια, ο συντηρητικός Βρετανός πρωθυπουργός εμφανίζεται ανεπανόρθωτα εκτεθειμένος. Αν και ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να διεκδικήσει εκ νέου την πρωθυπουργία, το γεγονός ότι εμπλέκεται άμεσα στο μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς που "καίει" την αφρόκρεμα του πολιτικού, επιχειρηματικού και οικονομικού κόσμου αλλά και προσωπικότητες από τον χώρο της μόδας και του αθλητισμού, τον φέρνει σε δεινή θέση την ώρα που ο ίδιος προσπαθεί να πείσει τους συμπολίτες του να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής του Λονδίνου στην Ε.ΕΜετά από πιέσεις ημερών ο Βρετανός πρωθυπουργός παραδέχθηκε χτες ότι είχε αποκομίσει οικονομικό όφελος από την εξωχώρια επενδυτική εταιρεία που είχε συστήσει ο εκλιπών πατέρας του, η οποία αναφέρεται στις διαρροές των Panama papers. Ο ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ παραδέχθηκε ότι πούλησε το μερίδιο συμμετοχής του στην εταιρεία Blairmore για ποσό άνω των 30.000 λιρών το 2010, τέσσερις μήνες πριν εκλεγεί. Ο ίδιος και η σύζυγός του Σαμάνθα κατείχαν 5.000 μετοχές στην εταιρεία από το 1997 έως τον Ιανουάριο του 2010.
Άμεση ήταν η αντίδραση της βρετανικής αντιπολίτευσης με τους Εργατικούς να κάνουν λόγο για μετοχές της υποκρισίας. Ο Κάμερον προσπάθησε εξαρχής να μείνει μακριά από το σκάνδαλο, όταν όμως είδε ότι ο κλοιός γύρω του στενεύει επικίνδυνα, τότε αποφάσισε να παραδεχτεί ότι συμμετείχε όχι μόνο αυτός αλλά και η σύζυγός του Σαμάνθα.
Ένα 24ωρο προτού παραδεχτεί τη συμμετοχή του , προσπάθησε να βγάλει από πάνω του τη... ρετσινιά του φοροφυγά με τον εκπρόσωπό του να δηλώνει πως , ο Ντέιβιντ Κάμερον, η σύζυγός του και τα παιδιά τους δεν πρόκειται να επωφεληθούν στο μέλλον από οποιαδήποτε εξωχώρια επενδυτικά ταμεία.
Ο εκλιπών πατέρας του Κάμερον, ο Ίαν, περιλαμβάνεται στους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που κατονομάζονται στα αρχεία που διέρρευσαν από την δικηγορική εταιρία "Μοσάκ Φονσέκα" και τα οποία δείχνουν πώς οι πλούσιοι και ισχυροί του κόσμου μπορούν να κρύβουν τον πλούτο τους και να αποφεύγουν να πληρώνουν φόρους.
Στον Εισαγγελέα ο πρόεδρος του Παναμά
Σε δεινή θέση βρίσκεται όμως και ο πρόεδρος του Παναμά και προσωπικός φίλος του ιδρυτή της δικηγορικής εταιρείας "Μοσάκ Φονσέκα", που λειτουργούσε επί χρόνια ως το μεγαλύτερο πλυντήριο μαύρου χρήματος. Όπως επισημαίνουν τα διεθνή ΜΜΕ, ο Χουάν Κάρλος Βαρέλα κατέθεσε ενώπιον του Εισαγγελέα προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για την σχέση του με offshore εταιρείες που είχαν διασυνδέσεις με την νομική εταιρεία του Παναμά.
Ο πρόεδρος του Παναμά, όταν αποκαλύφθηκαν οι φιλικές σχέσεις του με τον Ραμόν Φονσέκα Μόρα, δεν αρνήθηκε την προσωπική σχέση που είχε μαζί του, ωστόσο, προσπάθησε να κρατήσει αποστάσεις από το σκάνδαλο φοροδιαφυγής λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θα χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση.
Η φιλία που συνδέει τους δύο άνδρες ήταν κοινό μυστικό στον Παναμά και για το λόγο αυτό, ο πρόεδρος της χώρας, έσπευσε να ξεκαθαρίσει τη θέση του.
Την ώρα που τα ΜΜΕ αποκάλυπταν ότι ο Ραμόν Φονσέκα Μόρα δεν ήταν μόνο φίλος αλλά και προσωπικός σύμβουλος του προέδρου του Παναμά, άφηναν να εννοηθεί ότι ο Βαρέλα είχε πλήρη γνώση για το τι γινόταν στην εταιρεία . Για το λόγο αυτό ο ίδιος έσπευσε να διαχωρίσει το ρόλο του ως προέδρου και ως ιδιώτη.
Ο Βαρέλα προσπάθησε να υπερασπιστεί τη καλή φήμη της χώρας του επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να εξεταστούν από ανεξάρτητη επιτροπή οι πρακτικές που ακολούθησε η "Μοσάκ Φονσέκα".
from anatakti.gr http://ift.tt/22sprHP
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου